Γράφει ο Βασίλειος Κ. Σχίζας

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, χαρμολύπης  θα λέγαμε, πραγματοποιήθηκε  από το Σύλλογο Πριγκηπιανών Αττικής «Ο Άγιος Γεώργιος Κουδουνάς», εκδήλωση  με την ονομασία «Αναζητώντας τις Ρίζες μας»,  στη διάρκεια της οποίας έγινε η «Κοπής της «Πρωτοχρονιάτικης  Αγιοβασιλόπιτας  2015». Η εκδήλωση  οργανώθηκε και έγινε με εξαίρετο τρόπο στην  κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου Παλαιού Φαλήρου, το απόγευμα της Κυριακής 15 Φεβρουαρίου 2015.

Στην εκδήλωση παρέστη και τίμησε τους Πριγκηπιανούς,  ο Σεβ. Μητρ. Πριγκιποννήσων κ.κ. Ιάκωβος ο οποίος ταξίδεψε από την  Κωνσταντινούπολη  γι’ αυτό το σκοπό.

 Ο Μητροπολίτης ευλόγησε την Βασιλόπιτα και με συγκίνηση μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες τού  Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου καθώς και την αγάπη των ομογενών μας, των όσων απέμειναν στα Πριγκηπόννησα και στην Βασιλίδα των Πόλεων.

Παρέστησαν επίσης, ο Κρητικός με καταγωγή από το Νομό  Χανίων, δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου  Διονύσιος  Χατζηδάκης, τον οποίο τίμησαν οι Πριγκηπιανοί  για την  συνεχή στήριξή τους.

 Το δήμαρχο συνόδευε ο αντιδήμαρχος  Ιωάννης Φωστηρόπουλοςκαι μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

 Παρόντες ήσαν και αντιπρόσωποι πολιτιστικών  φορέων  της περιοχής και Συλλόγων τούς οποίους ίδρυσαν στην Αττική οι απόγονοι των βιαίως εκδιωχθέντων Ελλήνων από την, από χιλιετιών Ελληνική Προποντίδα και την Ιωνία τού  Πολιτισμού! 

Μεταξύαυτών ήταν η κα Ελένη Τσακίρη, τέως πρόεδρος και νυν μέλος του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών, την οποία βράβευσε ο Σύλλογος  Πριγκηπιανών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ.κ. Ιάκωβος έκοψε τη Βασιλόπιτα.

Επίσης τιμήθηκαν και εισαχθέντες μαθητές στα Πνευματικά Ιδρύματα της χώρας καθώς και αποφοιτήσαντες από αυτά.

Η όλη εκδήλωση  ενείχε συμβολισμούς και απέπνεε ανάμεικτα αισθήματα χαρμολύπης!

Χαράς  γιατί  με αφορμή το κόψιμο της  Βασιλόπιτας, συγκεντρώθηκαν  οι απόγονοι  των εκδιωχθέντων Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους,  και έστειλαν μηνύματα αγάπης στους ομογενείς της Πόλης ενώ  το χορευτικό τους συγκρότημα με παραδοσιακές φορεσιές χόρεψε χορούς της Πριγκήπου, άλλους χορούς της Προποντίδος,  της Χίου και της Κρήτης.

Αισθήματα λύπης θα λέγαμε ότι προκλήθηκαν, τουλάχιστον  σε όσους έφεραν στη μνήμη  τους,

τις αλησμόνητες πατρίδες και  έκαναν ένα συνειρμό ιστορικών γεγονότων, εξ αφορμής της τυχαίας παρουσίας μερικών προσώπων που ήσαν μεταξύ των παρισταμένων στην εκδήλωση. Συγκεκριμένα: Από το Νομό Χανίων, τον τόπο καταγωγής τού δημάρχου Παλαιού  Φαλήρου, Διονυσίου Χατζηδάκη, συγκεκριμένα από τη Σούδα, απέπλευσαν  πέντε καράβια με Κρητικούς υπό τον Σφακιανό Μανούσο Καλλικράτη για την υπεράσπιση της Βασιλεύουσας, όταν το 1453 επολιορκείτο από τις τούρκικες ορδές. Ήσαν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης  αφού εγκατέλειψαν ένοπλοι  τα τείχη της, κατόπιν συμφωνίας με τον Πορθητή, όταν ήδη η Πόλη είχε καταλειφθεί.

Επίσης ιστορικοί δεσμοί ενώνουν τα Πριγκηπόννησα με τη Χίο την οποία τίμησαν οι Πριγκηπιανοί στο πρόσωπο τής εκπροσώπου της Χιακής Ομοσπονδίας Αττικής  κας Δέσποινας Ρικανιάδη.
Από την Χίο καταγόταν ο Γενουάτης αρχηγός στρατιωτικού σώματος, υπερασπιστής της Πόλης κατά την πολιορκία το 1453, Ιωάννης Λόγγος Ιουστινιάννης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και  μετακινήθηκε στη Χίο  όπου πέθανε από τα τραύματά του και ενταφιάστηκε στο Μυροβόλο Νησί.

Ο υπογράφων,  ο οποίος ευτύχησε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, έλκει την καταγωγή από την Επαρχία Γορτυνίας της Αρκαδίας με πρωτεύουσα τη Δημητσάνα απ’ όπου καταγόταν ο Εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο απαγχόνισαν οι Τούρκοι στη μεσαία Πύλη του Πατριαρχείου την ημέρα του  Πάσχα  στις 10 Απριλίου 1821.  

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος κα Βασιλική Ξύδα – Ράλη  ενώ η γενική γραμματέας κα Παναγιώτα Βουτσά μίλησε  κάνοντας σύντομη αναφορά στα «εννέα σμαραγδένια νησιά της Προποντίδος», όπως και στους πολλούς Έλληνες εγκαταστάθηκαν σ’ αυτά από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου καθώς και στην εν γένει ιστορία τους.

Σε κάθε αναφορά στην Πρίγκηπο ή στην Χίο, η οποία σημειώνουμε είχε πολυπληθή παροικία στα Πριγκηπόννησα, προβαλλόταν εικόνες από τα «σμαραγδένια νησιά» σε μεγάλη οθόνη.

Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα, αφ’ ενός  με προσφορά του ηδύποτου Μαστίχας Χίου αλλά και Βανίλιας από Μαστίχα Χίου. 

Την εκδήλωση συντόνισε  με επιτυχία η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κα Ζωρζέτα Αναγνωστοπούλου.  

Στην επιτυχημένη εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερθέντων, ο αντιπρόσωπος της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ (Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κων/λιτών) Ευάγγελος Μιχαηλίδης,  από το«Ζωγράφειο Λύκειο» ο Μιλτιάδης Βίγγας, από  την Εστία Κωνσταντινουπόλεως ο  Φώτης Καλιοντζογλου, εκπρόσωποι από τον  Τύπο της Κωνσταντινούπολης, και πολλοί φίλοι του Συλλόγου.

Ο Μητροπολίτης. κ.κ. Ιάκωβος και η πρόεδρος του Συλλόγου  Πριγκηπιανών κα Βασιλική Ξύδα – Ράλλη  αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Ο Μητροπολίτης. κ.κ. Ιάκωβος και η πρόεδρος του Συλλόγου  Πριγκηπιανών κα Βασιλική Ξύδα – Ράλλη  αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Ο Κρητικός δήμαρχος Π. Φαλήρου, Διον. Χατζηδάκης, στον οποίο απενεμήθη αναμνηστικό δώρο,   μεταξύ  της γεν. γραμματέως  κας Παναγιώτας Βουτσά (αριστερά)  και της προέδρου κας Βασιλικής Ξύδα- Ράλλη.

Στην πρόεδρο του Συλλόγου Νέας Περάμου κας Ελένης Τσακίρη  (δεξιά) απενεμήθη  αναμνηστικό δώρο. Αριστερά η κα Βασιλική Ξύδα- Ράλλη.

Το χορευτικό συγκρότημα των Πριγκηπιανών χόρεψε χορούς της Προποντίδος της Χίου και της  Κρήτης.

Από την αίθουσα της εκδήλωσης. Αριστερά ο συνεργάτης της Μητρόπολης Πριγκηποννήσων Παναγιώτης Ριζόπουλος, ο δήμαρχος Διον. Χατζηδάκης και ο Μητροπολίτης κ.κ.Ιάκωβος.

Στο μικρόφωνο η συντονίστρια της εκδήλωσης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πριγκηπιανών κα Ζωρζέτα Αναγνωστοπούλου και αριστερά η πρόεδρος κα Βασιλική Ξύδα- Ράλλη.

Αριθμός Προβολών: 25