(Αναδημοσίευση από : http://amariotes.gr/)

Ο Σμιλές είναι ένας οικισμός της τέως Κοινότητας Βρυσών Αμαρίου και σήμερα του Δήμου Αμαρίου( κάτοικοι 27 το έτος 1951). Ο οικισμός έχει εγκαταλειφθεί από τα μέσα περίπου του 20ού αι. μ.Χ. και δεν κατοικείται. Στο κέντρο του οικισμού διατηρείται ο ναός της Παναγίας,(Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου), με τοιχογραφίες καλής ποιότητας, του 14ου αι. μ. Χ. Τα σπίτια του οικισμού κείνται ερειπωμένα.
Περισσότερα...

Ο Σμιλές αναφέρεται στην Επαρχία Αμαρίου το έτος 1577 από τον Fr. Barozzi (f27v) Smilea. Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 αναφέρεται Smile με μία χριστιανική οικογένεια και πέντε τούρκικες. Ο Σμιλές με την Αγία Άννα και το Μοναστηράκι είχαν παραχωρηθεί το έτος 1254 μ. Χ. στον Μιχαήλ Βαρούχα.
Κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας (1645-1898/1913) ο Σμιλές εκατοικείτο αποκλειστικά από Μουσουλμάνους .Όμως ο ναός της Παναγίας ο οποίος κείται στο κέντρο περίπου του οικισμού διατηρήθη.

Πρόσφατα Άρθρα Χωριού

Μόνο τουρίστες ψάχνουν το τουρκοχώρι!

Αναδημοσίευση από : madeincreta.gr Χάνει και την… κουκούλα προστασίας της η Παναγία στον Σμιλέ 20.10.2016   Share Δεν άλλαξε τίποτα για χρόνια (δείτε εδώ)στον ιστορικό και πολύπαθο Σμιλέ των χωριών του «Κέντρους» στο Αμάρι! Καταρρέουν όσα έχουν απομείνει από τα υπολείμματα των κατοικιών, η ερημιά και η εγκατάλειψη έχει… στοιχειώσει στον άδειο οικισμό, και με […]

Περισσότερα

Αριθμός Προβολών: 199