Γέννηση

Ο Γιάννης    και η Αριστέα Σταματάκη απέκτησαν το δεύτερο  παιδάκι  τους στην Αθήνα , τον Μάρτιο 2018 ,και  είναι κοριτσάκι !

Να σας ζήσει!

Βαπτίσεις

Ο Νίκος  Βουμβουράκης  και η σύζυγός του  Ερωφύλη  Μερσιάδου, στα μέσα  Απριλίου  βάπτισαν το τρίτο παιδάκι τους , αγοράκι, και το όνομα αυτού Άγγελος .

Το ωραίο γλέντι που ακολούθησε  έγινε στο  Κέντρο Μύθος  στο Ρέθυμνο. Νονός ήταν  ο Μανόλης Περδικάκης.

Την Κυριακή  17-Ιουνίου 2018  η Κωνσταντίνα  Προβιά και ο σύζυγός της Χρήστος Αλβέρτης,  βάπτισαν  στην Αθήνα το δεύτερο  παιδάκι τους , αγοράκι και το όνομα αυτού  Μάρκος.

Κηδείες

Τον  Μάρτιο  στις 21-2018,  πέθανε η Άννα  Μανούσακα,  ετών 88. Η Κηδεία της έγινε στο χωριό μας  Βισταγή .

Τον Μάιο  στις 17-2018 πέθανε στην  Αθήνα  η Μαρία  Κουμάντου ετών  96. Η Κηδεία της έγινε  στη  Βισταγή. Θερμά  συλλυπητήρια

 

Το  Καλοκαιρινό  μας  γλέντι

Το  Σαββάτο  στις 11 Αυγούστου θα γίνει  το γλέντι του χωριού μας,  στην ωραία μας πλατεία , με το πικεριό  έτοιμο , χάρη στις  φιλότιμες προσπάθειες  όλων .

Έναν  πολύ  εξυπηρετικό  χώρο, με ότι χρειαζόμαστε  για να κάνουμε ένα ακόμα ωραίο Βισταγιανό γλέντι . Θα  παίζει το συγκρότημα του  Μαυρόκωστα.

Ελάτε  να περάσουμε καλά !

 

Ιστορική αναδρομή του χωριού Βισταγή

Η πραγματική ονομασία του χωριού είναι “Πισταγή”, κεκτημένης ταχύτητας όμως, όλοι την λένε “Μπισταή”. Από το 1577 αναφέρεται από τον Fr. Barozzi σαν “Pistagi”, υπαγόμενη στην ερπαρχία Αμαρίου.

Από τον Καστροφύλακα το 1583, σαν “Pistagi” με  451 κατοίκους.

Από τον Βασιλικάτα, σαν “Bistagi” to 1630.

Από τον Μανώλη Βαρούχα ( Νοταριακές πράξεις) Αμαρίου 1597-1613 αναφέρεται σαν “Πισταγή” 90 φορές με αρκετά μάλιστα συμβόλαια.

Ο Χουρμούζης Βυζάντιος, την αναφέρει σαν ” Πισταγή” το 1842.

Στην απογραφή του 1881, αναφέρεται σαν “Πισταγή” και υπάγεται στον Δήμο Μοναστηρακίου, με 514 κατοίκους χριστιανούς.

1900 , από δω και πέρα γράφεται ” Μπισταγή” για να καταλήξει αργότερα “Βισταγή”.

Ο ‘Αγγλος φιλοκρητικός , Ιλαρίων Σκίννερ, που κατέβηκε με πολλούς άλλους ευρωπαίους φιλοκρητικούς , για να πολεμήσει αντάμα με τους Κρήτες το Τούρκικο θεριό, στο βιβλίο του “Σκληραγωγία εν Κρήτη” κατά το 1867, μιλάει για το πολυπληθές χωριό της “Πισταγής”.

Περιγράφει τις ομορφιές της τοποθεσίας αλλά και την παλλληκαροσύνη των κατοίκων και την ικανότητα τους στη χρήση του μαχαιριού.

Ιδιαίτερη όμως αναφορά για τους κατοίκους του χωριού κάνει ο Παντελής Πρεβελάκης στο βιβλίο του ” Ο Κρητικός – Η πρώτη Λευτεριά”

λέει ” Πρώτοι – πρώτοι έφταναν οι άντρες από το χωριό Μπισταγή ,θαρραλέοι, ξανθοί, μεγαλόκορμοι, στολισμένοι στάρματα και στα παφίλια.”

Η τοποθεσία του πρώτου οικισμού ήταν περίπου 2χλμ νοτιότερα , στη θέση ” Ξεροχώρι”.

Η παράδοση λέει, ότι στο μέρος που είναι σήμερα κτισμένο το χωριό υπήρχε δάσος πυκνό κι ότι  ένας βοσκός που έβοσκε εκεί τα ζώα του παρατήρησε το εξής περιστατικό.

‘Ένας μεγαλόσωμος τράγος εξαφανιζόταν για λίγο και παρουσιαζόταν μετά με βρεγμένο το γένι του! Τον παρακολούθησε λοιπόν ο βοσκός κι έτσι ανακάλυψε την πηγή του νερού.

Μεταφέρθηκε λοιπόν ο οικισμός “Ξεροχώρι” στην νέα θέση λόγο της πηγής.

Οι κάτοικοι κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Σήμερα όμως έχει να επιδείξει λαμπρούς επιστήμονες, μάλιστα ιατρούς , δικηγόρους, στρατιωτικούς , τραπεζικούς, κι άλλους πολλούς άξιους άντρες και γυναίκες.

Πηγές : “Μελέτη” ‘Άρης Κουτάκης

 

Παπά Ελευθέριος Φουρτίνης

Στο βάθος των αιώνων , χάνουμε τα ονόματα των πρώτων οικιστών. Διασώζονται μερικά από συμβόλαια του Νοτάριου ( συμβολαιογράφου) Μ. Βαρούχα, ο οποίος από το έτος 1597 που άρχισε, αναφέρει μερικά ονόματα από το χωριό “Πισταγή”.

Τα κορίτσια τα λέει με την κατάληξη “πούλα” δηλ Λαγκουβαρδοπούλα , Βλαστοπούλα , Δευτερεγοπούλα κ.λ.π.

Αναφέρει τον ευλαβέστατο παπά Γιώργη  Λαγκουβάρδο , Ιωάννη Δράκο , Μάρκο Παπαγιανόπουλο , Ιωάννη του Χαλόπα , Νικόλαο Κοπανά , Κωσταντή Βλαστού Σαρμάνη , Κωνσταντή Μουριζή.

Αυτά το έτος 1604 Εμμανουήλ Βαρούχας.

Στα Βάθη των αιώνων χάνουμε, τα ονόματα των πρώτων οικιστών. Έχουμε όμως ιδιαίτερα παλαιά επίθετα οικογενειών τα οποία υπάρχουν στο χωριό ακόμη.

Βεργίτσης , Σφακιανάκης, Προβιάς, Λαμπίρης , Πατένας , Πάτερος , Λαγκουβάρδος , Μαλλιαρός , Γαργερός, Μανούσακας , Φουρτίνης , Τσαγρής , Ξανθός , Αδύναμος , Γερογιάννης , Κούμάντος, Σκουλούδης, Κατσούγκρης, Κυπαρίσσης , Χριστοδουλάκης , Βουμβουράκης , Γεωργουλάκης , Παπαδάκης , Λαϊνάκης, Ψιστάκις, Βροντάκης ,Καουκάκης , Νικολιδάκης , Σουφαλιδάκης , Δρανδράκης.

Η κάθε μία οικογένεια με την δική της ιστορία. Αλλά και πολλά ιδιαίτερα αρχαία ονόματα Κλέαρχος , Χαρίτος , Χαρίλαος, Χαρίδημος, Μανούσος , Φρίξος, Αχιλλέας , Μενέλαος, Άγγελος , Αλέξανδρος , Θεμιστοκλής, Νικήστρατος , Νικόδημος, Κίμων, αλλά και Αριάδνη , Θεονύμφη ,Ελπινίκη , Κλειώ, Αριστέα, Ουρανία , Αλεξάνδρα, Ιουλία, Δόξα .

Αλέξανδρος  Προβιάς.

 

Αριθμός Προβολών: 111