Γράφει ο Ν Τσιουδάκης (Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου)

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013, εκδήλωση μνήμης και τιμής, για την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, από το Σύνδεσμο Κρητών Ν. Ηρακλείου Αττικής, με Πρόεδρο του Συνδέσμου τον Χαρίλαο Περπυράκη, στο ανοικτό θέατρο παραπλεύρως του Ηλεκτρικού Σταθμού,. Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον Παύλο Δερμενάκη και η σχετική ομιλία από τον διακεκριμένο δικηγόρο Αθηνών Μανώλη Φωτάκη. Χόρεψαν τα χορευτικά του Συνδέσμου με δάσκαλο τον Βασίλη Μουρτζανό και τη λύρα του Γιώργη Λαγουδάκη. Ριζίτικα τραγούδια απέδωσε η Αμαριώτικη παρέα. Ο Νίκος Πλατύρραχος, μέλος της Αμαριώτικης παρέας, πήρε το βάπτισμα του πρωτοτραγουδιστή και τραγούδησε θαυμάσια το ριζίτικο : Γιάντα πουλί μου δεν πετάς……, καταχειροκροτούμενος από το πολυπληθές ακροατήριο και ο Σταύρος Φωτάκης το : Χίτλερ να μην το καυχηθείς…… Για άλλη μια φορά στο Ν. Ηράκλειο, η Αμαριώτικη παρέα συμμετείχε στις εκδηλώσεις και δίκαια απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

 

 

 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013, εκδήλωση μνήμης και τιμής, στον ήρωα της κρητικής επανάστασης Ιωάννη Βλάχο (Δασκαλογιάννη), από τον πολιτιστικό Σύλλογο Μπουρναζίου με Πρόεδρο τον Λάμπρο Μαρωνίτη και την Αδελφότητα Κρητών Περιστερίου, με Πρόεδρο την Βικτωρία  Λιλυμπάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δασκαλογιάννη (παλαιά πλατεία Μπουρναζίου) και την παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κριαράκης. Ο Σταύρος Φωτάκης τραγούδησε δυο ριζίτικα : Τον αντρειωμένο μην τον κλαις…και Αγρίμια κι αγριμάκια μου…..με τη συνοδεία της Αμαριώτικης παρέας……… Η συμμετοχή της Αμαριώτικης παρέας ήταν ιδιαίτερα σημαντική και προκάλεσε τα ευμενή σχόλια του κοινού.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, εκδήλωση μνήμης και τιμής, για την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, από τον Σύλλογο Κρητών Βύρωνα, με Πρόεδρο του Συλλόγου τον Αντώνη Γοναλάκη.  Η εκδήλωση έγινε στο ανοικτό θέατρο της πλατείας Ταπητουργείου, Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Χαρίλαος Περπυράκης, ενώ Ριζίτικα τραγούδια απέδωσε η Αμαριώτικη παρέα. Ο Νίκος Πλατύρραχος τραγούδησε και πάλι υπέροχα το : Γιάντα πουλί μου δεν πετάς……και ο Σταύρος Φωτάκης το : Χίτλερ να μην το καυχηθείς… Και σ’ αυτή την εκδήλωση οι ριζίτες Αμαριώτες δίκαια καταχειροκροτήθηκαν.

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, εκδήλωση μνήμης και τιμής, για την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, από τον Σύλλογο Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών, με Πρόεδρο τον Αντώνη Γιαννουλάκη που έγινε στην πλατεία Αγ. Ανδρέα Σκάλας  Ωρωπού,. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η γνωστή παρουσιάστρια κρητικών εκπομπών Φωφώ Ζουλάκη. Ομιλητής ήταν ο Στρατηγός ε.α Βασίλης Αποστολάκης. Ο Σταύρος Φωτάκης τραγούδησε δυο ριζίτικα με τη συνοδεία της Αμαριώτικης παρέας : Γιάντα πουλί μου δεν πετάς……(http://www.youtube.com/watch?v=vHLS1kkOUGw)

και Χίτλερ να μην το καυχηθείς……(http://www.youtube.com/watch?v=saY2uZ1Kxjs)και έδειξε για άλλη μια φορά το θείο χάρισμα της φωνής του, μα και την αξιοσύνη του στην απόδοση των ριζίτικων τραγουδιών. Ακολούθησαν οι παρακάτω μαντινάδες του γράφοντος που έδωσαν το δικό τους χρώμα στην όλη εκδήλωση.

 

 

 

 

 

Αέρα Κρήτης άρωμα, πέμπει ο Ψηλορείτης

στον Ωρωπό όπου τιμά τσι ήρωες τση Κρήτης .

Σαν Κρητικών αντίσταση στον κόσμο δεν είν' άλλη

και την θαυμάζουν οι λαοί ούλοι μικροί μεγάλοι.

Κι αντίλαλος τση όπου χτυπά ότι θα βρει σαρώνει

και κάθ΄ αντίθετη λαλιά την κάνει να ζαρώνει.

Κρήτη τραγούδια έγραψες με πνεύμα και ανδρεία

και για τη Μάχη Γερμανών αθάνατ’ ιστορία.

Αθάνατοι κι οι ήρωες που δόξασαν την Κρήτη,

απ’ τη Γραμβούσα των Χανιώ μέχρι Σητείας μύτη.

Στην κρίση που περνούμενε, ούλη η οικουμένη,

από την Κρήτη τη λαμπρή, Ανάσταση προσμένει!!!

Η εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά στον Ωρωπό και ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Πολύς κόσμος γέμισε την παραλία και δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του. Μα και η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή σε ταβέρνα της περιοχής, με τη συνοδεία πλούσιων μεζέδων, ποτών και ριζίτικων τραγουδιών. Ο Πρόεδρος Αντώνης Γιαννουλάκης και το συμβούλιό του, έκαμαν πράξη την κρητική φιλοξενία.

Δείτε την παρουσίαση : http://www.youtube.com/watch?v=hvyrIEmTWEI

 

 

 

 

Δείτε την Παρουσίαση : http://www.youtube.com/watch?v=hvyrIEmTWEI

Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, στους 164 ήρωες-θύματα των χωριών του Κέντρους,: Γερακάρι, Γουργούθοι, Καρδάκι, Βρύσες, Σμιλές, Δρυγιές, Άνω Μέρος και Κρύα Βρύση Αγίου Βασιλείου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών και τον Δήμο Αμαρίου, στο χωριό Βρύσες Αμαρίου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωστής Μαθιουλάκης και ο Δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρας, είχαν από κοινού την ευθύνη πραγματοποίησης των διήμερων εκδηλώσεων. Η εκδήλωση της 21/8 ήταν ένα ιδιαίτερο συναυλιακό πρόγραμμα στο οποίο διαβάστηκαν κείμενα σχετικά με το ολοκαύτωμα των χωριών από τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου Βαρβάρα Τρουλλινού, Χαριτίνη Ανδρουλάκη και Ελένη Κωστουλάκη. Η μουσική επένδυση έγινε με επιτυχία από τον λυράρη Μιχάλη Τσικαλάκη και το συγκρότημά του. Επίσης, ερμηνεύτηκαν ριζίτικα τραγούδια από την Αμαριώτικη παρέα, με επικεφαλής τον Σταύρο Φωτάκη, τα οποία έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση : Σε ψηλό βουνό……Αγρίμια κι αγριμάκια μου…..Χίτλερ να μην το καυχηθείς….. Η εκδήλωση έκλεισε με την Ξαστεριά της πραγματικής αντίστασης, μια παραλλαγή που εκφράζει την ηρωϊκή αντίσταση των ανταρτών του Ψηλορείτη και όχι την εκδίκηση στη στράτα των Μουσούρων, όπως επισήμανε ο ερευνητής-πρωτοτραγουδιστής των ριζίτικων τραγουδιών Σταύρος Φωτάκης, την οποία γνώριζαν σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι και την σιγοτραγούδησαν. Την ημέρα της επετείου, 22 -8- 2013, στις Βρύσες Αμαρίου, μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία που έγινε, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Επισκόπου Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στα ηρώα πεσόντων του Καρδακίου και των Βρυσών, εκφώνηση πανηγυρικού λόγου από τον συν/χο μηχανικό Μανώλη Κυδωνάκη, επίκαιρο ριζίτικο τραγούδι από την Αμαριώτικη παρέα υπό τον κ. Σταύρο Φωτάκη : Είντά’ ναι τούτη η ταραχή……, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από στρατιωτική μπάντα. Η εκδήλωση έκλεισε με παράθεση γεύματος. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο οι Αμαριώτες ριζίτες εκλήθηκαν και συμμετείχαν για πρώτη φορά, ύστερα από πρόταση του Προέδρου Βρυσανών της Αθήνας και μέλους της Αμαριώτικης παρέας Νίκο Κραουνάκη, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, εσχολιάστηκαν με τα καλύτερα λόγια και ελάμπρυναν τις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τους. Η Αμαριώτικη παρέα προσκλήθηκε από τον παριστάμενο στις εκδηλώσεις κ. Αριστομένη Συγγελάκη, Πρόεδρο Ένωσης Θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων, σε σχετικό συνέδριο στην Βιάννο 13/9 – 15/9, να αποδώσει ριζίτικα τραγούδια. Δια του Προέδρου της ευχαρίστησε και ενημέρωσε τον κ. Συγγελάκη πως, η μετάβαση την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ήταν εύκολη και έλαβε την παρακάτωαπάντηση:

 

Αγαπητέ κ Φωτάκη

Εγώ ευχαριστώ για την προσπάθεια που κάνατε, ανεξάρτητα αν δεν τα καταφέρατε. Η φωνή σας γύρω από τα ριζίτικα κ.λ.π. Κρητικά τραγούδια είναι πολύ σπάνια. Πιστεύω κάποια χρονιά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου να σας ακούσει και να σας φιλοξενήσει στα ηρωικά και πολύ ωραία μέρη του.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου,

Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων & Δημοτικός Σύμβουλος Βιάννου

 

Αριστομένης Συγγελάκης

 

 

 

Και έπεται συνέχεια…….

 

 

 

 

 

 

Ν Τσιουδάκης (Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου)

Σεπτέμβριος 2013

 

 

 

 

Αριθμός Προβολών: 12