Κρητικό βιολογικό γιαούρτι
Μονάδα παραγωγής δημιούργησε κτηνοτρόφος στο Αμάρι
Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Κάθετη μονάδα παραγωγής βιολογικού γιαουρτιού δημιούργησε στο Αμάρι Ρεθύμνου ένας νεαρός κτηνοτρόφος. Ο Μανώλης Πατεράκης τόλμησε, δεν περιορίστηκε στη βιολογική εκτροφή, αλλά δημιούργησε μία κάθετη μονάδα παραγωγής βιολογικού γιαουρτιού από το γάλα των δικών του ζώων. Από το άρωμα και τη γεύση το γιαούρτι του «Μπαχρή» φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι φρέσκο και υγιεινό. Έτσι οι μανάδες το προτιμούν για τα παιδιά τους.

Είναι ένας νέος άνθρωπος από το Αμάρι Ρεθύμνου, το οποίο φημίζεται για το φυσικό κάλλος και τον πολιτισμό του. Γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας, πάππου προς πάππου, ο Μανώλης Πατεράκης μεγάλωσε μέσα στη φύση και τα ζώα που αγάπησε από μικρός. Τα βιώματα του στην κρητική γη, τις πεδιάδες και τα όρη της, είναι απίστευτα.

Αρχικά ο Μανώλης Πατεράκης ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, δούλεψε για δύο χρόνια σε μία τοπική εφημερίδα, αλλά τα οικονομικά (παιδί πολύτεκνης οικογένειας) δεν του επέτρεψαν να σπουδάσει δημοσιογραφία. Είχε όμως τελειώσει το λύκειο και μία σχολή μηχανογραφημένης λογιστικής. Έτσι, επέστρεψε στο χωριό του, τους Λαμπιώτες, χωρίς να χάσει την αισιοδοξία του και αποφάσισε να γίνει νέος αγρότης. Όχι όμως, έτσι, συμβατικά. Ο Μανώλης Πατεράκης έχει όρεξη για ζωή, είναι γεμάτος ενέργεια, αγαπά τον τόπο του και τη φύση. Ίσως αυτά τον «οδήγησαν» το 2005 να ασχοληθεί με τη βιολογική εκτροφή αιγοπροβάτων. Μαζί με τον αδερφό του έχουν τώρα 600 ζώα βιολογικής εκτροφής, τα οποία εκτρέφουν σε 1500 στρέμματα ιδιόκτητου βοσκότοπου και σταβλίζουν σε σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα μέσα σε άριστες συνθήκες υγιεινής.

Ο Μανώλης Πατεράκης αποφάσισε επίσης να ασχοληθεί με την τυροκομία. Μετά από ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών ενέταξε την επένδυση του στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) με την προκήρυξη του 2004, μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας ΑΚΟΜ Ψηλορείτης. «Ήταν μια ψυχοφθόρα διαδικασία» μας λέει. Παρόλα αυτά, νιώθει τυχερός που η εκταμίευση του ποσού δεν καθυστέρησε πολύ αλλά και επειδή το ποσοστό επιδότησης ήταν υψηλό, δηλαδή 60% επί συνόλου προϋπολογισμού 222.000 ευρώ. Η τυροκομική μονάδα κόστισε τελικά 300.000 ευρώ, είναι στεγασμένου χώρου 150 τμ και πιστοποιημένη κατά ISO 22000. «Πάντα το κόστος είναι υψηλότερο από τον προϋπολογισμό, επειδή την περίοδο των καθυστερήσεων έγκρισης του φακέλου υποψηφιότητας και εκταμίευσης των χρημάτων γίνονται στο μεταξύ ανατιμήσεις» εξηγεί ο ίδιος και αναφέρεται σε άλλους συναδέλφους του νέους αγρότες των οποίων οι εκταμιεύσεις καθυστερούν τόσο πολύ, ώστε οι επιδοτήσεις να απορροφούνται σε μεγάλο βαθμό από τους τόκους των τραπεζικών δανείων.

Στο μεταξύ ο Μανώλης Πατεράκης είχε ασχοληθεί και με τα συνδικαλιστικά των κτηνοτρόφων ως πρόεδρος για μία περίοδο του τοπικού κτηνοτροφικού συλλόγου. Γιατί «Μπαχρής»;


Το 2007 ο Μανώλης Πατεράκης αποφάσισε να ονομάσει το γιαούρτι του «Μπαχρής». Όταν μιλάει για την έννοια της λέξης «Μπαχρής» γίνεται πιο σοβαρός. «Είναι, λέει, μία έννοια που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Μια έννοια με μεγάλη ιστορική σημασία! Ο Μπαχρής είναι ο Κρητικός βοσκός που έχει τα περισσότερα ζώα σε μία περιοχή, όπως μας λένε οι παλαιότεροι. Υπάρχει όμως και ο ορισμός, που δεν τον συναντάμε στον προφορικό λόγο των παππούδων, αλλά σε άλλες ιστορικές αναφορές, ότι ο Μπαχρής είναι ο βασιλιάς των βοσκών. Είναι μία έννοια ιστορική, παραδοσιακή που χρειάζεται να διατηρηθεί ζωντανή στις μέρες μας» εξηγεί.

Η ιδέα για την ονομασία «Μπαχρής» του ήρθε σε ένα ταξίδι στην Ιταλία. «Εκεί διαπίστωσα ότι οι κτηνοτρόφοι αξιοποιούν την ιστορία και την παράδοση τους. Εμείς το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρούμε ζωντανές τις λέξεις με έννοιες που έρχονται από το πλούσιο σε πολιτισμό παρελθόν του τόπου μας» λέει.



Επενδύει στην ποιότητα

Αυτό που κάνει τη μονάδα του Μανώλη Πατεράκη να διαφέρει είναι η καθετοποίηση. Δηλαδή ο ίδιος με τον αδερφό του, εκτρέφουν βιολογικά 600 ζώα, από τα οποία καθημερινά παίρνουν το γάλα και παράγουν το βιολογικό γιαούρτι που διανέμουν στα σημεία λιανικής πώλησης. Είναι μία μικρή εκμετάλλευση, που μπορεί σχετικά εύκολα να ελεγχθεί. «Κάθε μέρα ελέγχουμε τα ζώα μας. Χρειάζεται να ζουν σε άριστες συνθήκες υγιεινής. Δεν κάνουμε μόνο ενσταβλισμένη κτηνοτροφία, γιατί αυτό είναι εντελώς ασύμφορο στην Κρήτη, λόγω των εδαφικών συνθηκών, αλλά και του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών. Τα ζώα βόσκουν στους δικούς μας βοσκότοπους και σταβλίζονται σε σύγχρονους στάβλους που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μέσα», περιγράφει.

Καθημερινά το γάλα παραλαμβάνεται και γίνεται γιαούρτι το οποίο διανέμεται. Οι πελάτες αυξάνονται διαρκώς αφού το βιολογικό γιαούρτι «Μπαχρής» πιστοποιημένο από τη Bio Hellas γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό. Υπάρχουν μάλιστα προτάσεις και από το εξωτερικό.

Ο Μανώλης Πατεράκης έχει έρθει σε επικοινωνία με ξενοδοχεία της Κρήτης, 4 και 5 αστέρων αλλά και επιλεγμένους χώρους εστίασης για την προμήθεια βιολογικού γιαουρτιού.

Και δεν είναι απλό αυτό που κάνει, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι είναι δύσκολη η παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, αλλά χίλιες φορές πιο δύσκολη η προώθηση του στην αγορά, να μάθει δηλαδή ο καταναλωτής ότι πράγματι αυτό το προϊόν είναι ποιοτικό.

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες …

 

Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.

Βιολογικό γιαούρτι παράγει κτηνοτρόφος

 

Αριθμός Προβολών: 54