Το Μοναστήρι είναι κτισμένο στο στρατηγικό Σταυροδρόμι 3 Δήμων Ρεθύμνου – Μυλοποτάμου – Αμαρίου . Σε αυτό το Μοναστήρι γράφτηκε μια από τις πιο σπουδαίες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας πρέπει λοιπόν να θυμηθούμε, να παραδειγματιστούμε , και να εμπνευστούμε από την προσωπική ιστορία ανθρώπων που ακολούθησαν έναν δρόμο δύσκολο . Βλέπετε οι Κρητικοί πάντα πάλευαν για την λευτεριά .

Έπος το 1866 Οι Τούρκοι ζήτησαν από τον Ηγούμενο Γαβριήλ να αποστρατικοποιήσου το Μοναστήρι και να διώξει όσους είχαν καταφύγει εκεί . Ο Γαβριήλ δεν το δέχτηκε και τότε ένας στρατός 15.000 υποστηριζόμενος από 30 κανόνια κύκλωσε την Μονή . Η επίθεση που ξεκίνησε στις 8/11/ ημέρα των Ταξιαρχών. μέσα στη Μονή είχαν καταφύγει 964 ψυχές 325 άνδρες και 639 γυναικόπαιδα . Αποφάσισαν να αντισταθούν με όλες των τις δυνάμεις Οι γυναίκες στεκόταν δίπλα στους άνδρες και τα παιδιά τους , βοηθούσαν , μετέφεραν εφόδια , πολεμούσαν και οι ίδιες Όμως δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθούν τα κανόνια με ΛΙΑΝΟΤΟΥΦΕΚΑ . Οι Τούρκοι μπήκαν στο περίβολο του Μοναστηριού και ο ηρωικός Ηγούμενος σκοτώθηκε .Τότε αποφάσισαν όλοι μαζί ότι τους ταίριαζε ο ΘΑΝΑΤΟΣ και όχι η ΑΤΙΜΩΣΗ .

Κλείστηκαν στην πυριτιδαποθήκη και τινάχτηκαν στον αέρα παίρνοντας μαζί τους και αρκετούς Τούρκους . Όσοι πολεμούσαν στην αυλή με τον Δημακόπουλο προσπάθησαν να επιτύχουν εγγυήσεις , τις οποίες φυσικά οι Τούρκοι έδωσαν, αλλά δεν τήρησαν . Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου είναι μια από τις ιστορικές στιγμές , είναι μοναδικό φαινόμενο θυσίας για την απόφαση που πήραν οι Άνθρωποι. Εκείνοι να ζήσουν Ελεύθεροι και όχι σκλάβοι Το έπος του Αρκαδίου ξύπνησε σε όλον το κόσμο και κυρίως στη Ευρώπη τις συνειδήσεις Ανθρώπων της πολιτικής και του πνεύματος , οι οποίοι βοήθησαν την συνέχιση , στον αγώνα των Κρητών για την απόκτηση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ . Το Αρκάδι αναδείχτηκε σε παγκόσμιο ΣΥΜΒΟΛΟ της Ρεθυμνιώτικης ψυχής και πρέπει να ήμαστε υπερήφανοι για αυτόν τον συμβολισμό.

Έχουμε την υποχρέωση να τιμούμε και να θυμόμαστε αυτό το σπουδαίο ιστορικό γεγονός . Θέλω ιδιαιτέρως να αναφερθώ στη συμμετοχή της ΓΥΝΑΙΚΑΣ στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου. Η Κρητικιά είναι γυναίκα που συνεχίζει την ηρωική ιστορία της Ελληνίδας , στο Μεσολόγγι , στο Σούλι και στη Νάουσα, και ακόμα χαράσσει τον δρόμο για τους αγώνες των γυναικών. Η Κρητικιά στο ΑΡΚΑΔΙ είναι κάθε ηλικίας Κορίτσι – Κοπέλα – ώριμη γυναίκα και Γιαγιά . Όταν παρέχεται η ευκαιρία να γλιτώσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους , εκείνες αποφάσισαν στην απώλεια της ζωής τους και όχι την απώλεια της αξιοπρέπειας τους. 9η Νοεμβρίου οι Τούρκοι εισβάλουν στο Μοναστήρι, η ώρα της θυσίας πλησιάζει τα γυναικόπαιδα πηγαίνουν προς την ανατολική πλευρά που βρίσκεται η πυριτιδαποθήκη, όπου γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος , και μια ακόμη ένδοξη σελίδα της Ελληνικής Ιστορίας .

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΓΙΑΜΠΟΥΔΑΚΗΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ . ΣΚΟΡΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ , ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ

ΤΣΑΓΡΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ Α’ Αντ/πρόεδρος της Ομοσπονδίας

Πρώην . Πρόεδρος του Συλλόγου Βισταγιανών Αθήνας

Αριθμός Προβολών: 35