Το φετινό αντάμωμα της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου έγινε την Κυριακή,  23 Μαΐου 2010 στη ΜΟΛΑ της Πάρνηθας ,σε ένα ειδυλλιακό τοπίο κάτω από τα έλατα και την πηγή με το παγωμένο χωνευτικό νερό. Λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα βρίσκεσαι να ανηφορίζεις το φιδίσιο δρόμο για την Πάρνηθα και να ανταμείβεσαι από τις ωραίες εικόνες του δάσους που αντικρίζεις καθώς φτάνεις στον προορισμό σου.

Μοναδική παραφωνία αποτελεί το καμένο τοπίο που  συναντάς όταν ανεβαίνεις κοντά στην Αγία Τριάδα από τις προπέρσινες  πυρκαγιές που σε κάνουν να μελαγχολήσεις και να θυμώσεις για τους εγκληματίες  που τις προκάλεσαν  και σκότωσαν τον πνεύμονα ζωής του Λεκανοπεδίου. Εκεί λοιπόν στην πλακόστρωτη αυλή της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου είχαν δώσει ραντεβού οι Αμαριώτες και φίλοι με τα βουργίδια τους  γεμάτα με όλα τα καλούδια. Κατέφθασαν άλλοι με τα αυτοκίνητα τους και άλλοι με το πούλμαν που είχε εξασφαλίσει η Ομοσπονδία .Απλώσαμε στους ξύλινους πάγκους τα φαγητά και αρχίσαμε το φαγοπότι. Η Ομοσπονδία πρόσφερε νοστιμότατο τηγανιτό κουνέλι που είχαν ετοιμάσει με μεράκι ο Δημήτρης και η Σταυρούλα Κουκλινού και τους ευχαριστούμε.  Η ρακή και το κρασί έδωσε και πήρε μαζί με τα πλούσια εδέσματα και το κέφι ανέβηκε στα ύψη γι’ αυτό και κατά το μεσημέρι ήρθε και ο Αποδουλιανός Αντώνης   Λίτινας  με τη λύρα του μαζί με το λαουτιέρη Μανούσο Καφαντάρη  και άρχισε ο χορός και το γλέντι, που κράτησε  μέχρι τις απογευματινές ώρες. Μάλιστα ο άστατος καιρός κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες και  έτσι μπορέσαμε να χαρούμε τη φύση ,τα φαγητά , την παρέα και το γλέντι, γιατί μετά άρχισε να βρέχει. Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μας που κοντά μας ήταν ο Πετροχωριανός Νίκος Δεβεράκης πολύ ηλικιωμένος, αλλά με ξεχωριστή ζωντάνια, με τα παιδιά του και τα εγγόνια του , τραγούδησε τη μαντινάδα: Κουζουλαμένος και τρελός γυρίζω εγώ για σένα, μα συ δεν είσαι μπιστικιά να μ’ αγαπάς εμένα» και χόρεψε  και μας έδωσε μεγάλη χαρά. Πήραμε  μέρος και στη βάφτιση που έγινε στο εκκλησάκι και μάλιστα ο πατέρας του κοριτσιού που βαφτίστηκε ήταν από την Καλαμαύκα Ιεράπετρας και γίναμε όλοι μια παρέα και επειδή δεν υπήρχε ψάλτης ο Νίκος Κραουνάκης και ο Δημήτρης Κουκλινός  πήραν θέση στο ψαλτήρι .Οι Ριζίτες Αμαριώτες τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια , όπως: «τη συντροφιά σας ρέγομαι…,σαν εβαφτίσθη το παιδί…, πότε θα κάνει ξαστεριά…» , μαντινάδες και οι οργανοπαίχτες που τους ευχαριστούμε ομόρφυναν την θεσπέσια ατμόσφαιρα του βουνού και του δάσους. Το γλέντι άναψε με παραδοσιακούς χορο

Ο Γραμματέας Νίκος Τσιουδάκης είπε τους παρακάτω στίχους:

-Στη Μόλα καλώς ήρθατε φίλοι και Αμαριώτες,

στ’ Αντάμωμα Αμαριωτών ωσάν τους γαμηλιώτες.

-Με το κανίσκι ήρθατε καθένας το δικό του

και θα προσφέρει ότι μπορεί σε κάθε εδικό του.

-Το Κέντρος και η Σάμιτος είπαν στο Ψηλορείτη,

να αγναντεύει στοργικά ούλους μας απ΄την Κρήτη.

-Και πρέπει όσα θ’ ακουστούν να ‘χουν μεγάλη χάρη,

να μας θαυμάζουν ούλοι τους που  μείνανε στ’ Αμάρι.

-Με Καλλικράτη κάναμε πολύ μεγάλη πάλη,

κι τέως Επαρχία μας ενώθηκε και πάλι.

-Έτσι θα προχωρήσουμε με γνώση και σοφία,

τα έθιμα μας ν’ απλωθούν σούλη την κοινωνία.

-Τσι λύρας  κελαηδήματα τ’ αηδόνια να περάσουν,

κι μελωδίες οι γλυκιές στ’ Αμάρι μας να φθάσουν.

Να πιούμε τώρα μια ρακή ν’ αρχίσει το τραγούδι,

σε τούτο το Αντάμωμα θα τραγουδήσουμ’ ούλοι…

Οι φύλακες του δασαρχείου, από το οποίο είχαμε πάρει άδεια μοίρασαν φυλλάδια με πληροφορίες και συμβουλές για την προστασία και τη φροντίδα του δάσους και όλα τηρήθηκαν πιστά .  Όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι με την υπόσχεση και την ευχή και του χρόνου να ξαναβρεθούμε και να ζήσουμε παρόμοιες στιγμές.

΄Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, στους Προέδρους και τα μέλη των Σωματείων -Μελών και σε όλους τους συμμετέχοντες Αμαριώτες και φίλους .Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για το φωτογραφικό υλικό το Μηναδάκη Μανόλη και τη Δεβεράκη Βίβιαν και για την εξασφάλιση του λεωφορείου το Πρακτορείο  «Εν κινήσει-Ταξίδια Α.Ε» του κ. Ξενοφώντα  και το Θεοχάρη Ταταράκη που ανέλαβε τη διαδικασία.   Ευχόμαστε πάντα τέτοια και  καλό καλοκαίρι , με υγεία και χαρά.

Του Στέφανου Αντωνακάκη

 

Αριθμός Προβολών: 9