Πένθη
Πρόσφατα έφυγαν από κοντά μας οι συγχωριανοί μας:
- Βενιέρης Εμμανουήλ συζ. Ελένης Δρυγιαννάκη τ. Συμεών
Το Δ.Σ. του συλλόγου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς του εκλιπόντος.
Γεννήσεις
Ο Μανώλης Καναβάς τ Μιχαήλ και η Κατερίνα Ραψωμανίκη απέκτησαν το πρώτο τους κοριτσάκι.
Το Δ.Σ. του συλλόγου εύχεται στους γονείς να τους ζήσει το νεογέννητο και να το δουν όπως επιθυμούν.
Εκδηλώσεις
Τιμήθηκε ο παπά Μανώλης Καλομενόπουλος στο Νεφς Αμάρι
Εκδήλωση για τον Παπά Μανώλη Καλομενόπουλο την Επανάσταση και τους Αγωνιστές του 1821 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Απριλίου στο Ρέθυμνο, το Αρκάδι και το Νεφς Αμάρι.
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την θυσία του Παπά Μανώλη, που έπεσε στη μάχη για την εκπόρθηση του φρουρίου (Φορτέτσα) του Ρεθύμνου τον Απρίλη του 1822. Την εκδήλωση οργάνωσαν απόγονοι του Παπά Μανώλη από το Νεφς Αμάρι, το Ρέθυμνο, τη Σητεία, την Σύρο, την Αθήνα και αλλού και σ’ αυτήν συμμετείχαν και μέλη της ευρύτερης οικογένειας των Καλομενόπουλων, φίλοι και κάτοικοι του Αμαρίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ξανθός, τοπικοί εκπρόσωποι και άλλοι.
Το πρωί του Σαββάτου έγινε Προσκύνημα στον τόπο της θυσίας (φρούριο του Ρεθύμνου) με αναφορά στο ιστορικό της μάχης και κατάθεση στεφάνου. Στη συνέχεια έγινε τρισάγιο για τον Παπά Μανώλη και τους αγωνιστές της Επανάστασης στην Μονή Αρκαδίου και τέλος η Κεντρική Εκδήλωση στο Νεφς Αμάρι.
Την εκδήλωση άνοιξαν και μίλησαν γι αυτήν οι απόγονοι του Παπά Μανώλη, Μανώλης Καλομενόπουλος, γιατρός και Νίκος Πετράκης, πρώην δήμαρχος Σητείας. Την κεντρική ομιλία με θέμα «1821+1: Η πρώτη μεγάλη μάχη στο Ρέθυμνο, το σχέδιο Βαλέστρα για την εκπόρθηση της Φορτέτσας», παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.
Το ποίημα «ΚΡΗΤΗ» του Κωστή Φραγκούλη – Ανταίου, απόγονου του Παπά Μανώλη απάγγειλε η εγγονή του ποιητή Σοφία Φραγκούλη.
Ακολούθησε Μουσικό Αφιέρωμα με τον Στέλιο Πετράκη και τους συνεργάτες του Δημήτρη Σιδερή και Μιχάλη Κονταξάκη με μουσική και τραγούδια ειδικά για την εκδήλωση και με τον Ζάχο Τερζάκη και τους συνεργάτες του Μαρία Στεφανή, Νίκο Θεοδωράκη και Ευγενία Ψαρουδάκη με αποσπάσματα από το Μουσικό Δράμα «Επιστροφή στο Αμάρι» βασισμένο στο ιστορικό αφήγημα της Στέλλας Κασιμάτη «Γιάνναρης και Χαριτίνη».
Στην συνέχεια έγινε βράβευση Κοινωνικών Οργανώσεων που συνεχίζουν στην εποχή μας τον Αγώνα για τις αξίες και τα ιδανικά της Επανάστασης του 1821 καθώς και προσώπων που συνεχίζουν την πνευματική αναγέννηση και την παράδοση του Φιλελληνισμού που επήγασαν από την Επανάσταση.
Στο πλαίσιο αυτό βραβεύτηκαν:
- Το Ελληνικό Τμήμα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ για την μεγάλη συμβολή του στον αγώνα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι γνωστοί Αγωνιστές της Δημοκρατίας και του Αντιδικτατορικού Αγώνα Στέλιος Νέστωρ, Γεράσιμος Νοταράς και Κωνσταντίνος Αλαβάνος για την εξαιρετική συμβολή τους στην ίδρυση και εδραίωση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, αμέσως μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα μας το 1974. Ειδικό Εισηγητής της βράβευσης ήταν ο Κωστής Βαρδάκης, στέλεχος του Φοιτητικού Κινήματος «114», πρώην Πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε.
Ειδική μνεία έγινε για την εξαιρετική συμβολή στην εδραίωση και το έργο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας των Κρητικής καταγωγής αειμνήστων αγωνιστών: Αμαλίας Φλέμιγκ – Κουτσούρη, πρώτης Προέδρου η οποία διέθετε διεθνές κύρος και μεγάλες ικανότητες, του Περικλή Παγκάλου, προέδρου με ιδιαίτερα σημαντικό έργο και της Μαρίας Μπολοντζάκη, μέλους του Δ.Σ. με καθημερινή Δωρεάν, εξειδικευμένη εργασία επί σειρά ετών.
- Το Σωματείο «ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» για το εξαιρετικό Ανθρωπιστικό έργο του. Ειδική εισήγηση έκαμε ο Νάσος Ζαγκότης, Δρ. Χειρούργος Οδοντίατρος.
- Ο Έλληνας ποιητής της Κύπρου Κυριάκος Χαραλαμπίδης για το σπουδαίο έργο του στο χώρο των Ελληνικών Γραμμάτων, που αποτελεί συνέχεια της πνευματικής αναγέννησης που ξεκίνησε από την Επανάσταση του 1821 με το έργο του Διονυσίου Σολωμού. Ειδική εισήγηση έκαμε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατοσθένης Καψωμένος.
- Η οικογένεια των Γάλλων Φιλελλήνων Picard Sebert για την μακρά Φιλελληνική της παράδοση και την μεγάλη προσφορά της στην μελέτη και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού. Ειδική εισήγηση έκαμε ο Βαγγέλης Βανταράκης Δρ. Φιλοσοφίας.
Τέλος εκδόθηκε ψήφισμα για την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ. Ειδικός εισηγητής είχε αναλάβει ο Κωνσταντίνος Κανάρης, στέλεχος του φοιτητικού κινήματος «114» και πρώην Πρόεδρος του ΣΣΕΜΠ, απόγονος (τρισεγγονός) του Κωνσταντή Κανάρη, ο οποίος πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες όχι μόνο στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στην συνέχεια ως σύμβολο – βασικός συντελεστής της Εθνικής Ενότητας και Συνεννόησης του πολιτικού κόσμου του νεογέννητου Ελληνικού Κράτους. Λόγω εκτάκτου κωλύματος ο Κωνσταντίνος Κανάρης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Με μήνυμά του τόνισε την απόλυτη ανάγκη της Εθνικής Ενότητας και Συνεννόησης, συνεχάρη τους διοργανωτές και ευχήθηκε επιτυχία στην «Εξαιρετική αυτή Εκδήλωση».
Το ψήφισμα, που είχε διανεμηθεί στους συμμετέχοντες και διαβάστηκε στην εκδήλωση εγκρίθηκε ομόφωνα και με μεγάλο ενθουσιασμό και έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι πολίτες που λάβαμε μέρος
στην εκδήλωση για τον Παπά Μανόλη Καλομενόπουλο,
την Επανάσταση και τους Αγωνιστές του 1821,
που έγινε στο Νεφς Αμάρι Ρεθύμνου στις 30 Απριλίου 2022
Ψηφίζομε:
Εκφράζομε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας
στους πρωτεργάτες, τους αγωνιστές, τους θυσιασθέντες
και τους αρωγούς της Επανάστασης του 1821
και σε όλους τους αγωνιστές της Ελευθερίας των Ελλήνων.
Έχοντας υπόψη
Την εμπειρία της Επανάστασης του 1821
και όλης της ιστορίας του Ελληνισμού,
που χαρακτηρίζεται από μεγάλες επιτυχίες σε περιόδους ενότητας
και μεγάλες καταστροφές σε περιόδους διχασμού
καθώς και τις απειλές, τις εντάσεις και τους κινδύνους
για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην περιοχή μας
και το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.
Θεωρούμε αναγκαία
Την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων
για την ανάδειξη της σημασίας της Εθνικής Ενότητας
και για την θεσμική αναβάθμιση, επέκταση και ισχυροποίηση
της Εθνικής Συνεννόησης στις κρίσιμες περιστάσεις
και τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και του Ελληνισμού
και θεωρούμε χρέος μας
να συμβάλομε στην προώθηση των σκοπών αυτών
με όλες μας τις δυνάμεις.
Στην εκδήλωση υπήρξε αθρόα συμμετοχή, μεγάλη συγκίνηση και μεγάλος ενθουσιασμός και ζητήθηκε από όλους να δοθεί συνέχεια (ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης (http://www.kalomenopoulos.net )
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Μανόλης Καλομενόπουλος