Στο θάνατο του λυράρη Ιουστινιανού (Στίνο) Σοφιαδάκη

 

Στο άκουσμα του θλιβερού αναγγέλματος του θανάτου του Ανωμεριανού λυράρη Στίνο Σοφιαδάκη θέλουμε να παραθέσουμε δυο λόγια ευγνωμοσύνης για τον σπουδαίο αυτό Αμαριώτη λαϊκό καλλιτέχνη.

Οι παλαιότεροι από εμάς, στις νεανικές εξορμήσεις μας στο αδελφό χωριό του Άνω Μέρος , θυμόμαστε όλοι το Στίνο ακμαίο, να στένει το γλέντι στην Καλόειδενα και ο κύκλος του χορού να μην έχει τέλος, με τα περίφημα ανωμεριανά πεντοζάλια, συνέχεια των κλασσικών αμαριώτικων πεντοζαλιών να έχουν την πρωτοκαθεδρία σε μια αέναη επικοινωνία μεταξύ χορευτών, τραγουδιστάδων και μουσικών. Ενώ, όσο έπαιρνε να βραδιάζει το δοξάρι του γινόταν ευρωπαϊκό, με τις μελωδίες του τανγκό και των λαϊκών τραγουδιών που μόνο αυτός είχε την δεξιότητα να πλάθει και να μετασκευάζει στα όρια του κρητικού γλεντιού, να παίρνουν σειρά.

Οι νεότεροι είχαμε την τύχη να συνδέσουμε ένα μεγάλο θεσμικό γεγονός του χωριού μας, το Μουσικό Διδασκαλείο,  κοινό τόπο συνάντησης καλλιτεχνών και ερευνητών από όλο τον κόσμο, με την ώριμη, ύστερη δοξαριά του Στίνο. Από τα πρώτα βήματα του θεσμού, ο Στίνος με παρότρυνση των δασκάλων του Μουσικού Διδασκαλείου και Μερωνιανών μουσικών, αποδέχτηκε αμέσως και με χαρά την πρόσκληση, να έρθει να δείξει τον αμαριώτικο τρόπο παιξίματος μουσικής, τον αμαριώτικο τρόπο χορού και τραγουδιού στους μαθητές που συμμετείχαν. Και έτσι, απέκτησε νόημα, βάθος και ουσία το γιατί μπορούμε να σμίξουμε στο Αμάρι τις μουσικές όλων τόπων. Μπήκε μπροστάρης στην Μερωνιανή συνεπαρσά στα σοκάκια του χωριού, μπήκε στη μέση του κύκλου για να στεθεί το χοροστάσι. Ήξερε οτι εκείνη τη στιγμή περνούσε η φήμη και η μουσική του στην αιωνιότητα γι’ αυτό και το πλατύ του χαμόγελο γινόταν ακόμα μεγαλύτερο. Η ανταπόκριση δε των μαθητών στα ακούσματα και στις κοντυλιές του ήταν μοναδική.

Στην τελευταία στροφή πριν μας αποχαιρετίσει, προλάβαμε σαν από θεού θέλημα, να καταγράψουμε στα πλαίσια του Μουσικού Διδασκαλείου, τη μουσική του Στίνο σε επαγγελματικό επίπεδο, με σκοπό να εκδοθεί ένας ψηφιακός μουσικός δίσκος, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Η πανδημία του κορωνοιού, καθυστέρησε την διαδικασία και δυστυχώς δεν προλάβαμε να είναι στα χέρια μας, πριν φύγει για το μεγάλο ταξίδι. Είναι όμως πλέον για μας χρέος, να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την διαδικασία που έτσι και αλλιώς φτάνει στο τελικό στάδιο.

Στίνο Σοφιαδάκη, σε ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη συνδρομή σου στα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα του Αμαρίου, αφήνεις μεγάλο κενό. Συλλυπητήρια στους οικείους του. Αθάνατος…

 

Εκ του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέρωνα

 

Αριθμός Προβολών: 50