18/01/2017

 

Λάβαμε τη νέα εκδοτική δημιουργία του πολυτάλαντου συμπολίτηΣταύρου Φωτάκη, με τίτλο«Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές» και τον ευχαριστούμε.

Πρόκειται για μια ακόμα αξιόλογη εργασία του διακεκριμένου Αμαριώτη δημιουργού, με σπάνιο φωτογραφικό υλικό που δίνει μεγάλη συλλεκτική αξία στο έργο.

Είναι εικόνες από μια κοινωνία που δεν υπάρχει πια. Μνήμες από ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο χωριό και πέρασαν στην επικράτεια της μνήμης με τρόπαιο την τιμή και την αφοσίωση στα ιδανικά της φυλής μας.

Ο κ. Σταύρος Φωτάκης, υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α. έχει αναδείξει και σε προηγούμενο βιβλίο του τον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου και μας έχει δώσει με την πολύμοχθη έρευνά του σπουδαία ιστορικά στοιχεία της περιοχής.

 Με το νέο του πόνημα μπορεί να καυχάται για μια ακόμα δημιουργία που έχει ήδη λάβει τα πρώτα του εύσημα  από το αναγνωστικό κοινό.

                                                                     ***
Λάτρης της Κρήτης και των παραδόσεών της ο κ. Φωτάκης, όπως σημειώνει και η εκλεκτή εκπαιδευτικός κ. Ελένη Πλακιωτάκη- Σαατσάκη που προλογίζει το έργο, είναι μοναδικός ερμηνευτής των περίφημων ριζίτικων τραγουδιών, ιδιότητες που τον «ανέβασαν» ως τη Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής.

Οι «Αϊγιαννιώτικες Αναδρομές» δεν είναι μια απλή καταγραφή νοσταλγικού οδοιπορικού πίσω στον χρόνο Είναι μια σοβαρή και πολύμοχθη περισυλλογή στοιχείων που κρατούν ζωντανές τις μνήμες ενός χωριού που έχει αναδείξει μεγάλες προσωπικότητες και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον κ. Σταύρο Φωτάκη, για τη νέα του αυτή πνευματική προσφορά, που κληροδοτεί στις επόμενες γενιές την περηφάνια για ένα ακόμα χωριό που προβάλει τις παραδόσεις και την ιστορία του Ρεθύμνου.

 

                       ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ  Ροή Ειδήσεων, Πολιτισμός     18/1/2017

Αριθμός Προβολών: 1,306