ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

του  20oυ  ΑΙΩΝΑ, Τόμος Α΄. (Σελίδες 308)

 

Κυκλοφόρησε το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο του Γιώργου Φρυγανάκη: Ρεθυμνιώτες Λογοτέχνες του 20ου αι., Τόμος Α΄ (σ/ς 308).

Όπως αναφέρεται στα προλεγόμενα του συγγραφέα:

Τα κείμενα (μελετήματα και μη) που συστεγάζονται σ’ αυτό το βιβλίο παρουσιάστηκαν σε συνέδρια και ημερίδες ή γράφτηκαν με αφορμή κάποια αφιερώματα και δημοσιεύτηκαν ή αναδημοσιεύτηκαν βελτιωμένα ή μη κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες).

Η απόφασή μου για τη συγκεντρωτική επανέκδοσή τους πηγάζει από την πρόθεσή μου να τα ανασύρω συντροφευμένα στην επιφάνεια λόγω της διαχρονικότητας που πιστεύω ότι χαρακτηρίζει τα αντικείμενά τους, αλλά και του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν στην πλειοψηφία τους οι μεταξύ τους  συγκλίσεις και αποκλίσεις.

 Η συγκεντρωτική ανατύπωση των “αποτυπωμάτων” μου αυτών, εκτός από ελάχιστο φόρο τιμής στους πνευματικούς εργάτες του Ρεθύμνου που με το έργο τους ξεπέρασαν τα πρόσκαιρα επικήδεια λόγια που λέγονται συνήθως με βάση το εθιμοτυπικά φιλοσοφικό “Ο θανών δεδικαίωται”, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί μια μικρή έστω συμβολή στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας με αντικείμενο την τοπική λογοτεχνία και την αδελφή της την τοπική ιστορία. μια φιλαναγνωσία, βέβαια, που  αντίκειται στο στείρο και ανούσιο τοπικισμό.

Ως τέτοια, αποτελεί και μια μορφή αντίβαρου ή, καλύτερα, αντίστασης, σε κάποιες τάσεις και στάσεις που επιχειρούν κατά καιρούς να προσβάλουν τον εμβληματικό τίτλο “Οι Ρεθεμνιώτες για τα γράμματα”.

     Για τον κατατοπισμό του αναγνώστη παραθέτω μια ιστορική αναδρομή γενικά στους Ρεθυμνιώτες συγγραφείς και λογοτέχνες του εικοστού αιώνα κατά δεκαετίες.

     Ακολουθούν οι εργασίες μου που αναφέρονται σε εννέα λογοτέχνες μας: 1. Γιώργη Καλομενόπουλο (1897-1963) 2. Γεώργιο Γεωρβασάκη (1898-1971) 3. Σπύρο Λίτινα (1907-2001) 4. Γιάννη Μανούσακα (1907-1995) 5. Παντελή Πρεβελάκη (1909-1986) 6. Γιάννη Δαλέντζα (1912-1974) 7. Ανδρέα Νενεδακη (1918-2006) 8. Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-20005) και 9. Μανόλη Κούνουπα (1926-2018).

     Πιο συγκεκριμένα, για τον καθένα παρατίθενται: το βιογραφικό του, μια περιδιάβαση στο σύνολο του έργου του, αναλυτική κριτική παρουσίαση κάποιου ή κάποιων έργων του και ποιητικές ή πεζές αφιερώσεις στο πρόσωπό του.

     Η κατάταξή των λογοτεχνών δε είναι αξιολογική αλλά ηλικιακή. Ούτε αποτελεί, βέβαια, αξιολογική στάση η έκταση των δημοσιευμάτων μου. Πληροφορώ επίσης ότι σύντομα θα αρχίσω να επεξεργάζομαι την επόμενη ομάδα Ρεθυμνιωτών Λογοτεχνών για το Β΄ Τόμο, που θα κυκλοφορήσει εν καιρώ.

     Μέχρι τότε, Καλή Ανάγνωση του Α΄…

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο το ηλεκτρονικό αυτό βιβλίο μου, ας μου στείλουν το email τους στη διεύθυνση: g_frygan@hotmail.com

Αριθμός Προβολών: 14