Στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του δήμου Αμαρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντάνασσας, για μια ακόμα φορά συμμετείχε στην παρασκευή  του ξινόχονδρου.  Τρόφιμο που έχει καταβολές από την αρχαιοελληνική γαστρονομία. Από τον Διοσκουρίδη αναφέρεται ως «χόνδρος». Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι κυρίως γνωστός ως τραχανάς, που διαφέρει λίγο σε σχέση με τον Κρητικό ξινόχονδρο, κυρίως στην οξύτητα και στην μέθοδο παρασκευής.

Στην Κρητική διατροφή ο ξινόχοντρος κατέχει ακόμα και σήμερα βασική θέση.  Πέρα της κύρια χρήσης του στην παρασκευή της σούπας από ξινόχονδρο (χονδροζούμι),  τον συναντάμε στο Αμάρι συχνά μαγειρευμένο , με χοχλιούς, με πατάτες,  με μελιτζάνες, με κρέας κτλ.

Στους διοργανωτές του Green Festival στα μέλη του Συλλόγου Παντάνασσας και στους συμμετέχοντες  «ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!».

Αριθμός Προβολών: 48