«Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» ΠΡΟΒΑΛΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΑΡΙΩΤΩΝ

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ 164 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ 8 ΚΑΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥΣ»

Μεταφέρουμε  ως έχει  το δημοσίευμα τής Αρκαδικής εφημερίδας με τίτλο «Αρκαδικοί ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», σχετικό με την εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 164 ολοκαυτωθέντες και τα 8 καμένα χωριά τού  Κέντρους, την οποία πραγματοποίησε η  Ομοσπονδία Σωματείων Αμαρίου στο «Αμαριώτικο Σπίτι» των Αθηνών, στις 5 Οκτωβρίου 2014. 

Γιάννης Ε Σαββάκης

Ο Αρκάς, Βασίλειος Κων/ντή  Σχίζας

ήταν ομιλητής σε επετειακή εκδήλωση

Κρητών, Αμαριωτών- Ρεθυμνίων

Του Δημήτρη Γιαννακούρα

Εκδότη- Διευθυντή της εφημερίδας                                                                                                                                     

«Αρκαδικοί ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει (Η΄ 38,2) ότι στην κορυφή Κρητέα  του Λυκαίου όρους της Αρκαδίας γεννήθηκε ο Δίας. Οι αρχαίοι Αρκάδες πίστευαν πως οι Κρήτες παραφράζοντας  το όνομα Κρητέα της κορυφής του Λυκαίου, έλεγαν ότι ο Δίας γεννήθηκε στην Κρήτη.Επίσης ο Παυσανίας (Αρκαδικά VIII,53,4-6), ο Πλάτων (Νόμοι δ,708) κ.ά. έγραψαν ότι Αρκάδες μετοίκησαν στην Κρήτη και ίδρυσαν τις πόλεις Κυδωνία, Γόρτυνα, Κατρέα  κ.ά. Τα ονόματα αυτών των πόλεων έχουν τα ονόματα των Αρκάδων πριγκίπων ιδρυτών τους, Κύδωνα, Γόρτυ και Αρχήδιου. Σύμφωνα όμως με τον Στράβωνα (I,IV6-7), οι Κύδωνες ήσαν αυτόχθονες.

Είναι μερικά στοιχεία της Αρκαδίας και της Κρήτης που αλληλεπικαλύπτουν την ιστορία  των  δύο περιοχών  και καταδεικνύουν το παραδεκτό και από τα δύο μέρη ότι τους συνδέουν δεσμοί αίματος.

Οι δεσμοί αυτοί συντηρήθηκαν  και  μετά από πολλούς αιώνες  μετεξελίχθησαν  σε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των Αρκάδων και Κρητών   οι οποίες στις μέρες μας εκδηλώνονται με αδελφοποιήσεις κωμοπόλεων, ανταλλαγή επισκέψεων, κοινές πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λπ.

  Αυτά  τα πιστοποιεί η κοινή ιστορία από την αρχαιότητα  και η  σύγχρονη πολιτιστική  τακτική των δύο μερών.

Οι απόδημοι Αρκάδες όπως και οι Κρήτες της Αττικής έχουν οργανωθεί σε πολιτιστικά σωματεία τα οποία δραστηριοποιούνται και παράγουν – προσφέρουν πολιτισμό αναδεικνύοντας πτυχές της ιστορίας, των ηθών κ.λπ.

Τα πολιτιστικά σωματεία της Επαρχίας Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνης- Κρήτης  είναι συνενωμένα και αποτελούν την «Ομοσπονδία Σωματείων Αμαρίου».

Η Ομοσπονδία λοιπόν, γιορτάζει  κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, την ανάμνηση θλιβερού  ιστορικού γεγονότος το οποίο συνέβη  στα χωριά τους στις 22 Αυγούστου 1944.

Τότε οι Γερμανοί Ναζί  εκτέλεσαν και έκαψαν με βενζίνη 164 κατοίκους, λεηλάτησαν και ισοπέδωσαν οχτώ χωριά τους, κατέστρεψαν ότι απέμεινε από τις σοδειές τους που δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους ή να στείλουν στη Γερμανία, μετέτρεψαν σε κοπρώνες και σφαγεία τις εκκλησίες και μετά από 8 ημέρες  πλιάτσικο, οι «πολιτισμένοι» της Γερμανίας…ξεκουμπίστηκαν.

Την κεντρική ομιλία για το ιστορικό αυτό συμβάν πραγματοποίησε ο Αρκάς, από του Σέρβου Γορτυνίας, συνεργάτης της εφημερίδας μας  Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Σωματείων Αμαρίου.  Ο Βασίλης Σχίζας εξιστόρησε  το θλιβερό γεγονός  με πλήθος στοιχείων  από πρωτογενείς πηγές (διηγήσεις) και τη σχετική βιβλιογραφία. Χαρακτήρισε την ομιλία του πανηγυρική, γιατί πανηγυρίζει η ψυχή μας αποδίδοντας έτσι τιμή στη μνήμη των νεκρών εθνομαρτύρων.

Σημειώνεται τέλος η σπουδαιότητα την οποία δίδουν οι Κρήτες Αμαριώτες σε αυτή την επέτειο, αφού παρευρίσκονται Κρήτες που μεταβαίνουν από το Νησί τους την Αθήνα, και πρώτος όλων ο Σεβ. Μητροπολίτης τους κ.κ. Ειρηναίος ο οποίος τελεί κάθε χρόνο, όπως και φέτος, την ακολουθία Μνημοσύνου  στον Ι. Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας.

Η μηνιαία εφημερίδα «Αρκαδικοί ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».  

Δημοσίευμα για την εκδήλωση των Αμαριωτών  στην  εφημερίδα  «Αρκαδικοί ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» 

Αριθμός Προβολών: 5