ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2019  η Φρόσω Χριστοδουλάκη της Πόπης και του Θανάση και ο σύζυγος της Ρηξήνωρ Περάκης απέκτησαν το πρώτο τους παιδάκι που είναι κοριτσάκι . Να σας ζήσει !

 

Τέλη Νοεμβρίου , το δεύτερο παιδάκι τους , αγοράκι ,απέκτησαν η Μαρία Χριστοδουλάκη του Μανώλη και της Χρυσούλας και ο σύζυγος της Λευτέρης Μανουσογιαννάκης στο Ρέθυμνο όπου ζουν. Να σας ζήσει!

4 Δεκεμβρίου της Αγίας Βαρβάρας

Όλοι οι Βισταγιανοί ,εκκλησιαστήκαμε στο εκκλησάκι της, όπως κάθε χρόνο και στην συνέχεια το μεσημέρι, μαζευτήκαμε στο νέο κτήριο του συλλόγου στην πλατεία μας, με τον καθιερωμένο μπακαλιάρο και λοιπά εδέσματα με αγάπη , όλοι μαζί μια παρέα. Και του Χρόνου !

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον Οκτώβριο 2019 πέθανε ο Κορωνάκης Χαράλαμπος του Νικολάου ετών 88, σύζυγος της Αργυρώς στο ΓΝΑ στην Αθήνα . Η κηδεία του έγινε στο νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας. Θερμά Συλλυπητήρια .

Στο Γιοχανεσμπουργκ της Αφρικής πέθανε η Ελένη Αντωνίου Μαθιουλάκη το γένος Γερογιάννη . Στις 24 Νοεμβρίου έκαναν στο χωριό μας το 40ήμερο μνημόσυνο τα αδέρφια της Αγγελική, Χαρίδημος και Χαράλαμπος. Θερμά Συλλυπητήρια

Πέθανε στην Αθήνα η  Χρυσή (Σίσσυ ) Τσαγκρή Στάμου  Μακρή , κόρη της Ελευθερίας και του Νίκου ,ετών  67  . Θερμά Συλλυπητήρια

Ιστορική αναδρομή του χωριού Βισταγή

Η πραγματική ονομασία του χωριού είναι “Πισταγή”, κεκτημένης ταχύτητας όμως, όλοι την λένε “Μπισταή”. Από το 1577 αναφέρεται από τον Fr. Barozzi σαν “Pistagi”, υπαγόμενη στην ερπαρχία Αμαρίου.

Από τον Καστροφύλακα το 1583, σαν “Pistagi” με  451 κατοίκους.

Από τον Βασιλικάτα, σαν “Bistagi” to 1630.

Από τον Μανώλη Βαρούχα ( Νοταριακές πράξεις) Αμαρίου 1597-1613 αναφέρεται σαν “Πισταγή” 90 φορές με αρκετά μάλιστα συμβόλαια.

Ο Χουρμούζης Βυζάντιος, την αναφέρει σαν ” Πισταγή” το 1842.

Στην απογραφή του 1881, αναφέρεται σαν “Πισταγή” και υπάγεται στον Δήμο Μοναστηρακίου, με 514 κατοίκους χριστιανούς.

1900 , από δω και πέρα γράφεται ” Μπισταγή” για να καταλήξει αργότερα “Βισταγή”.

Ο ‘Αγγλος φιλοκρητικός , Ιλαρίων Σκίννερ, που κατέβηκε με πολλούς άλλους ευρωπαίους φιλοκρητικούς , για να πολεμήσει αντάμα με τους Κρήτες το Τούρκικο θεριό, στο βιβλίο του “Σκληραγωγία εν Κρήτη” κατά το 1867, μιλάει για το πολυπληθές χωριό της “Πισταγής”.

Περιγράφει τις ομορφιές της τοποθεσίας αλλα και την παλλληκαροσύνη των κατοίκων και την ικανότητα τους στη χρήση του μαχαιριού.

Ιδιαίτερη όμως αναφορά για τους κατοίκους του χωριού κάνει ο Παντελής Πρεβελάκης στο βιβλίο του ” Ο Κρητικός – Η πρώτη Λευτεριά”

λέει ” Πρώτοι – πρώτοι έφταναν οι άντρες από το χωριό Μπισταγή ,θαρραλέοι, ξανθοί, μεγαλόκορμοι, σστολισμένοι στάρματα και στα παφίλια.”

Η τοποθεσία του πρώτου οικισμού ήταν περίπου 2χλμ νοτιότερα , στη θέση ” Ξεροχώρι”.

Η παράδοση λέει, ότι στο μέρος που είναι σήμερα κτισμένο το χωριό υπήρχε δάσος πυκνό κι ότι  ένας βοσκός που έβοσκε εκεί τα ζώα του παρατήρησε το εξής περιστατικό.

‘Ενας μεγαλόσωμος τράγος εξαφανιζόταν για λίγο και παρουσιαζόταν μετά με βρεγμένο το γένι του! Τον παρακολούθησε λοιπόν ο βοσκός κι έτσι ανακάλυψε την πηγή του νερού.

Μεταφέρθηκε λοιπόν ο οικισμός “Ξεροχώρι” στην νέα θέση λόγο της πηγής.

Οι κάτοικοι κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Σήμερα όμως έχει να επιδείξει λαμπρούς επιστήμονες, μάλιστα ιατρούς , δικηγόρους, στρατιωτικούς , τραπεζικούς, κι άλλους πολλούς άξιους άντρες και γυναίκες.

Πηγές : “Μελέτη” ‘Αρης Κουτάκης

Παπά Ελευθέριος Φουρτίνης

Στο βάθος των αιώνων , χάνουμε τα ονόματα των πρώτων οικιστών. Διασώζωνται μερικά από συμβόλαια του Νοτάριου ( συμβολαιογράφου) Μ. Βαρούχα, ο οποίος από το έτος 1597 που άρχισε, αναφέρει μερικά ονόματα από το χωριό “Πισταγή”.

Τα κορίτσια τα λέει με την κατάληξη “πούλα” δηλ Λαγκουβαρδοπούλα , Βλαστοπούλα , Δευτερεγοπούλα κ.λ.π.

Αναφέρει τον ευλαβέστατο παπά Γεώργη Λαγκουβάρδο , Ιωάννη Δράκο , Μάρκο Παπαγιανόπουλο , Ιωάννη του Χαλόπα , Νικόλαο Κοπανά , Κωσταντή Βλαστού Σαρμάνη , Κωσταντή Μουριζή.

Αυτά το έτος 1604 Εμμανουήλ Βαρούχας.

Στα Βάθη των αιώνων χάνουμε, τα ονόματα των πρώτων οικιστών. Εχουμε όμως ιδιαίτερα παλαιά επίθετα οικογενειών τα οποία υπάρχουν στο χωριό ακόμη.

Βεργίτσης , Σφακιανάκης, Προβιάς, Λαμπίρης , Πατένας , Πάτερος , Λαγκουβάρδος , Μαλλιαρός , Γαργερός, Μανούσακας , Φουρτίνης , Τσαγρής , Ξανθός , Αδύναμος , Γερογιάννης , Κούμάντος, Σκουλούδης, Κατσούγκρης, Κυπαρίσσης , Χριστοδουλάκης , Βουμβουράκης , Γεωργουλάκης , Παπαδάκης , Λαϊνάκης, Ψιστάκις, Βροντάκης ,Καουκάκης , Νικολιδάκης , Σουφαλιδάκης , Δρανδράκης.

Η κάθε μία οικογένεια με την δική της ιστορία. Αλλά και πολλά ιδιαίτερα αρχαία ονόματα Κλέαρχος , Χαρίτος , Χαρίλαος, Χαρίδημος, Μανούσος , Φρίξος, Αχιλλέας , Μενέλαος, Άγγελος , Αλέξανδρος , Θεμιστοκλής, Νικήστρατος , Νικόδημος, Κίμων, αλλά και Αριάδνη , Θεονύμφη ,Ελπινίκη , Κλειώ, Αριστέα, Ουρανία , Αλεξάνδρα, Ιουλία, Δόξα .

Ευτυχισμένος Ο Καινούργιος Χρόνος

Αλέξανδρος Προβιάς

Αριθμός Προβολών: 90