1. Στο 7Ο Amari Green Festival που οργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου συμμετείχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτιανών με δύο δράσεις :

α. Έκθεση Λαϊκής τέχνης παλαιών Κουρουτιανών , Παρασκευή και Σάββατο 23 και 24 Ιουλίου αντίστοιχα από τις 12.00 μέχρι τις 21.00

Στην έκθεση αυτή είχαν εκτεθεί έργα παλαιών απλών καθημερινών ανθρώπων του χωριού μας με τα οποία εξέφραζαν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες ή επινοήσεις με τις οποίες προσπαθούσαν να κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη και ευκολότερη.

και

β. Παρουσίαση σε μακέτα παλλαιϊκής φάμπρικας, Κυριακή 24 Ιουλίου 12.00 με 14.00

Ο Κώστας Καπελώνης, ένας Κουρουτιανός 95 ετών, πάνω σε μια μοναδική μακέτα που έφτιαξε ο ίδιος και με την προβολή διευκρινιστικών εικόνων παρουσίασε τη διαδικασία παραγωγής λαδιού όπως αυτή γινόταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60

Τόσο η “Έκθεση λαϊκής τέχνης παλαιών Κουρουτιανών” όσο και η “Παρουσίαση σε μακέτα παλλαιϊκής φάμπρικας” απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από όσους την επισκέφθηκαν και όσους την παρακολούθησαν αντίστοιχα .

Ο σκοπός του ΔΣ του Συλλόγου επετεύχθη αφού αφ ενός τιμήθηκαν οι καλλιτέχνες και αφ ετέρου το χωριό μας κέρδισε τις εντυπώσεις.

Ευχαριστούμε πολύ :

• τους κατόχους των αντικειμένων – κειμηλίων που εκτέθηκαν που μας εμπιστεύτηκαν την έκθεση τους μακριά από τα σπίτια τους και που χωρίς αυτά τίποτα δεν θα είχε γίνει.

· Τον Κωστή Καπελώνη για την διάθεση της μακέτας και την παρουσίαση της

· τον παπά Κυριάκο για την παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Κουρουτών

· το Δήμο Αμαρίου που συμπεριέλαβε τις δράσεις που πρότεινε ο σύλλογός μας στο πρόγραμμα του Amari Green Festival 2022 και που τίμησε με την παρουσία αντιδημάρχων και τις δύο εκδηλώσεις.

· τους χωριανούς μας αλλά και όλους τους άλλους που συμμετείχαν στις δράσεις αυτές και τέλος.

· όλους όσοι βοήθησαν το Δ.Σ. για να επιτευχθεί αυτό το θετικό αποτέλεσμα (γραφιστική σύνθεση ενημερωτικού φυλλαδίου , προσφορά γλυκισμάτων ,

μεταφορά εκθεμάτων και άλλα ). Ελπίζουμε και ευχόμαστε ναμαστε όλοι καλά και στο Αμάρι Green Festival 2023 ο Σύλλογός μας να μπορέσει να προβάλλει και πάλι το χωριό μας επάξια.

2 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτιανών Αθήνας και

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτιανών «Οι Κουρήτες»

Οργάνωσαν την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 και ωρα 21.00 στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Ενορίας Κουρουτών, κινηματογραφική προβολή αφιερωμένη στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής 1922-2022 με τίτλο : «Σμύρνη η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922»

Ήταν μια ταινία ντοκιμαντέρ, από άγνωστες φωτογραφίες και φίλμ, της Σμύρνης από τις αρχές του 20ουαιώνα , που ανακάλυψε η σκηνοθέτης σε Αμερικανικά και Ευρωπαϊκά αρχεία.

Σενάριο Σκηνοθεσία : Μαρία Ηλιού

Σύμβουλος : Αλέξανδρος Κιτροέφ

Μουσική : Νίκος Πλατύρραχος

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και είναι άξιο λόγου να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Συνθέτης της μουσικής της ταινίας και χωριανός μας Νίκος Πλατύρραχος.

3. Με αρκετή προσέλευση παλαιών μελών αλλά και με εγγραφές νέων έγινε στις 21.8.22 Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουρουτιανών “οι Κουρήτες”. Ανακοινώθηκε ο απολογισμός των πεπραγμένων της διετίας 2020-2022 καθώς και ο οικονομικός απολογισμός και εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Έγιναν τοποθετήσεις , ακούστηκαν προτάσεις από μέλη της Γενικής Συνέλευσης και στη συνέχεια έγινε η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του ΔΣ.

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας τα μέλη του ΔΣ πραγματοποίησαν την πρώτη τους συνεδρίαση και κατένειμαν αρμοδιότητες ως ακολούθως:

Κελέκη Γεωργία, Πρόεδρος

Καπελώνης Χαρίδημος του Θεοδώρου ,Αντιπρόεδρος

Κλημαθιανός Νίκος , Γραμματέας

Πλατυρράχου Αναστασία .ταμίας

Κλημαθιανος Στέφανος, βοηθός ταμίας

 

4.Γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Τίτος στο όμορφο εκκλησάκι του στο Παρδί. Παρά τα αρνητικά δελτία καιρού οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Δεν φυσούσε καθόλου αέρας, δεν έκανε ζέστη, η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρη μετά τη βροχή της προηγούμενης μέρας και μόνο το

μεσημεράκι έβγαλε την κατάλληλη ώρα μερικά συννεφάκια για να μη λιάζονται όσοι κάθονταν ακόμα στα τραπέζια.

Υπήρξε μεγάλη προσέλευση χωριανών και μη .

Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, ο Αντιδήμαρχος Παύλος Κουρκουλός, η Πρόεδρος της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ Στέλλα Βασιλάκη , ο Δημοτικός Σύμβουλος Αδάμ Παραδεισανός , η πρόεδρος της κοινότητας Βασιλική Καπελώνη και ο ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Κωνσταντίνος Σασματζόγλου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας οι πιστοί κάθισαν στα τραπέζια που είχε στρώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος να φάνε αυτά που πρόσφερε δηλ σουβλάκια, μπαγκέτα, αναψυκτικά, μπύρες, γλύκισμα αλλά και ότι κρατούσε κάθε παρέα στο “βουργίδι ” της .Υπήρξαν και κεράσματα για όλους από χωριανές όπως ένα θαυμάσιο κέικ και δροσερά φραγκόσυκα.

Και βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί το εξαιρετικό όπως κάθε φορά κέρασμα της Προέδρου της κοινότητας : λουκουμάδες παραδοσιακοί και καλιτσούνι.

Κληρώθηκαν δύο αρνιά που προσφέρθηκαν από τους χωριανούς μας Γιωργη και Τέρη Στεφανάκη τα οποία εκτός από τη χαρά που πρόσφεραν στους τυχερούς , εξασφάλισαν στο σύλλογο τα χρήματα για τα έξοδα της διοργάνωσης και όχι μόνο.

Το ΔΣ του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσοι με την παρουσία τους ή με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν για την επιτυχία της διοργάνωσης

 

 

Αριθμός Προβολών: 69