ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ,ΔΡΥΓΙΕΣ,ΧΟΡΔΑΚΙ

ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΩΝ

 

«Η ΚΑΛΟΕΙΔΕΝΑ»                                                           

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1969

ΑΘΗΝΑ 07-09-2018

 

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Στις 02/07/2018  ο Απόστολος Βαλαβάνης του Στράτου και της Αμαλίας και η Φλώρα Κολαίνη απέκτησαν το πρώτο τους παιδί κοριτσάκι.

Στις 31/07/2018 ο Μιχάλης Κατσαντώνης του Μανώλη και της Ελένης και η Εύη Καλαμπαλίκη απέκτησαν το πρώτο τους παιδί αγοράκι.

Στις 29/08/2018  ο Κωνσταντίνος Κεραμιανός του Γιάννη και της Ρέμης και η Αθηνά Τράντα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί κοριτσάκι.

Ο Σύλλογος μας εύχεται να τους ζήσουν και να τα καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

 

ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ

Στις 17/08/2018 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου στο Γερακάρι Αμαρίου, ο Στεφανής Χατζηδάκης του Δημήτρη και της Μαρίας και η σύζυγος του  Φωτεινή Κοκονά βάπτισαν το δεύτερο τους παιδί και του έδωσαν τα ονόματα Δημήτρης-Μανώλης.

Ακολούθησε γλέντι στο εξοχικό κέντρο <<Δρυμός>>

Στις 26/08/2018 στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στον Πειραιά ο Φάνης Φανουράκης του Κωνσταντίνου και της Καλλιόπης και η σύζυγος του Θεοδώρα Καρανίσσα βάπτισαν το δεύτερο τους παιδί και του έδωσαν το όνομα Θωμαΐς. Ακολούθησε γεύμα στον Ναυτικό Όμιλο Πειραιά.

Στις 30/08/2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Φαιστός Palace) η Φρόσω Κατσαντώνη του Μανώλη και της Ασημένιας και ο σύζυγος της Γιάννης Κουτεντάκης (Κουρούπης) βάπτισαν τα τρία κοριτσάκια τους και τους έδωσαν τα ονόματα Ασημένια, Ραφαέλα, Εμμανουέλα.

Μετά τα μυστήρια ακολούθησε γλέντι στο κέντρο <<Φαιστός Palace>>

Ο Σύλλογος μας εύχεται ,  να τους ζήσουν τα νεοφώτιστα και να τα καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

  

ΓΑΜΟΣ

 Στις 08/06/2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Κτήμα Παυλάκη) παντρεύτηκαν η Μαρία Τζανιδάκη του Μανώλη και της Λένας  και ο Γιώργος Κανάρης. Ακολούθησε γλέντι στο εν λόγω Κτήμα.

Ο Σύλλογος μας εύχεται στους νιόπαντρους να ζήσουν ευτυχισμένοι.

 

  ΓΑΜΟΙ-ΒΑΦΤΙΣΕΙΣ

 Στις 15/06/2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στις Πρασσές Ρεθύμνου, παντρεύτηκαν ο Αντώνης Κατσαντώνης τους Στέλιου και της Αριστέας και η Αντωνία Περάκη. Ακολούθησε η βάπτιση του κοριτσιού τους, και του έδωσαν το όνομα Μαρία. Μετά τα μυστήρια έγινε γλέντι στο κέντρο <<Γεράνι Παλλάς>>.

Στις 13/07/2018 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (Φαιστός Palace) παντρεύτηκαν ο Στεφανής Λινοξυλάκης του Γεωργίου και της Χαρίκλειας και η Μαρία Βεληβασάκη. Ακολούθησε η βάπτιση του κοριτσιού τους, και του έδωσαν το όνομα Ελένη.

Μετά τα μυστήρια έγινε γλέντι στο κέντρο <<Φαιστός Palace>> στην Μεσσαρά Ηρακλείου.

Ο Σύλλογος μας εύχεται στους νιόπαντρους να ζήσουν ευτυχισμένοι,  να τους ζήσουν τα νεοφώτιστα και να τα καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

 

ΠΕΝΘΗ

Στις 01/07/2018 έφυγε από την ζωή και κηδεύτηκε στο Άνω Μέρος Αμαρίου ο Μανώλης Τζίτζικας του Γεωργίου (Ζουλομανώλης)  σε ηλικία 62 ετών.

Στις 28/07/2018 έφυγε από την ζωή και κηδεύτηκε στο Ρέθυμνο ο Γιάννης Λεμονάκης του Εμμανουήλ σε  ηλικία 75 ετών.

Στις 10/08/2018 έφυγε από την ζωή και κηδεύτηκε στο Ηράκλειο, η Μαρία Αγγελιδάκη του Μανώλη και της Βαγγελιώς σε ηλικία 47 ετών.

 Ο Σύλλογος μας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των εκλιπόντων.

 

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Με μεγάλη συμμετοχή,αγάπη και κατάνυξη βρεθήκαμε και φέτος όλοι μαζί συγχωριανοί,συντοπίτες και φίλοι και πήραμε την ευλογία στις 6 του Αυγούστου στην <<Καλόειδενα>> Στον Δεσπότη Χριστό και το δεκαπενταύγουστο, Στην Παναγία <<Την Κερά>>.

Συγχωριανοί και ο Σύλλογος μας συμμετείχαν σε αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων μας.

Και του χρόνου, με το καλό να ξανασμιξουμε.!!!!!!!!

Εκδηλώσεις Μνήμης & Τιμής στο Άνω Μέρος  για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Χωριών του Κέντρους 22/08/1944.

Τσι ανθρωπιάς και τση πρεπειάς

Χωριά τα γονικά μας

Κι η Ιστορία γράφτηκε

στα μέρη τα Εδικά μας,

 

Η του σαράντα τέσσερα

στη εικοσιδυό του Αυγούστου

Τρίτη ήτανε ξημέρωμα

Που γίνηκε ετούτο

 

Οι Γερμανοί περάσανε

Έκαψαν πυρπολήσαν

Σκοτώσανε ρημάξανε

Το βιός λεηλατήσαν

 

Και τουτονά κρατού μενε

Σαν <<παρακαθήκη>>…

 

Εις τα Αμαριώτικα χωριά

Και εις την Κρύα Βρύση

Με αίμα πότισε η γής

Κι ακόμα κλαίει η φύση.

Γ.Κ.Δ.

(Αναδημοσίευση από το site του Δήμου Αμαρίου).

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Χωριών του Κέντρους.

Με σεβασμό στη Μνήμη των 164ων θυμάτων των Ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Χωριών του Κέντρους, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Μέρους.

Το απόγευμα της 21ης Αυγούστου, ξεκίνησαν οι καθιερωμένοι, πλέον, αγώνες δρόμου θυσίας. Οι αθλητές και αθλήτριες αγωνίστηκαν στη διαδρομή Γερακάρι – Καρδάκι – Βρύσες- Δρυγιές – Άνω Μέρος, μήκους 8 χιλιομέτρων, ενώ τα αγόρια και τα κορίτσια , αγωνίστηκαν στη διαδρομή Βρύσες – Δρυγιές – Άνω Μέρος, μήκους 4 χιλιομέτρων.
Στο δρόμο Θυσίας 8 χλμ γυναικών διακρίθηκαν οι: (1η ) Αποστόλου Αγγελική (45΄10΄΄ ) και (2η ) Παττακού Ελένη (56΄38΄΄ ), ενώ, στο δρόμο Θυσίας κοριτσιών 4 χλμ διακρίθηκαν οι: (1η )Χανιωτάκη Κυριακή(20΄52΄΄ ), , (2η ) Αλεξανδράκη Θεοδώρα (22΄35΄΄) και (3η )Μακρυδάκη Βάλια (26΄59΄΄),.
Στο δρόμο Θυσίας 8 χλμ ανδρών διακρίθηκαν οι: (1ος )Σηφάκης Εμμανουήλ (26΄50΄΄), (2ος ) Καμπιτάκης Νικόλαος (28΄36΄΄) και (3ος )Μανιουδάκης Κωνσταντίνος(30΄51΄΄),. Τέλος, στο δρόμο Θυσίας 4 χλμ αγοριών διακρίθηκαν οι: (1ος) Δημητρόπουλος Χρήστος (14΄20΄΄),, (2ος )Χριστοδουλάκης Ευάγγελος (14΄27΄΄), (3ος ) Χαροκόπος Φραγκίσκος (15΄26΄΄),.
Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε: « 164 Θύματα στο Ολοκαύτωμα, εξαθλίωση και ορφάνια εκατοντάδων παιδιών, βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα χωριά μας για τη συμμετοχή τους στην αντίσταση που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα της Κατοχής. Η λευτεριά μας, που ποτίστηκε με το τίμιο αίμα των προγόνων μας έπιασε. Τα ηρωικά χωριά μας μέσα από τη μαυρίλα, μέσα από τις στάχτες τους αναγεννήθηκαν. Καθήκον μα και Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε την Ιστορία μας από τη φθορά του χρόνου και ιερή υποχρέωση μας να την παραδώσουμε αλώβητη στις νεότερες γενιές, καθώς ‘’Λαός χωρίς παρελθόν είναι λαός χωρίς μέλλον’’», κατέληξε.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Φουρφουλάκης, Δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου. Στην ομιλία του με θέμα: «Η ευρωπαϊκή συγκυρία τον Αύγουστο 1944 και το Ολοκαύτωμα του Κέντρους», αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα των Χωριών του Κέντρους καθώς και εν συντομία, στο αμιγές ιστορικό της ημέρας. Στη συνέχεια έκανε αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της Ευρώπης στην περίοδο 1942 – 1944 αποδεικνύοντας πως η πορεία και η έκβαση του πολέμου ήταν προδιαγεγραμμένη. Συνεχίζοντας τόνισε πως «οι ψυχές των ανθρώπων χάθηκαν εντελώς ΑΔΙΚΑ και χωρίς καμία απολύτως αιτία, πλην της ικανοποίησης των ταπεινών – ιταμών δολοφονικών ενστίκτων των Ναζί Γερμανών κατακτητών, που, τότε, είχαν ήδη χάσει τον πόλεμο και το γνώριζαν και οι ίδιοι. Με άλλα λόγια, όταν δολοφονήθηκαν οι πρόγονοί μας ήταν δεδομένη η τύχη του πολέμου και οι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ».

Στη συνέχεια προβλήθηκε απόσπασμα Ντοκιμαντέρ, από το Αρχείο της ΕΡΤ, με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα στο Κέντρος», όπου άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα, σαράντα χρόνια μετά, ανακαλούν από τη μνήμη τους και διηγούνται το ματωμένο χρονικό του Αυγούστου .
Μέσα από καταγεγραμμένες μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος έγινε αφήγηση Ιστορικών γεγονότων από την κ. Ελένη Δασκαλάκη, ενώ η κ. Ελισάβετ Βερούλη, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, ερμήνευσε στίχους του Ολοκαυτώματος. Η βραδιά έκλεισε με μουσική, από την εξαιρετική Ελισάβετ Βερούλη στο τραγούδι και τον Γιώργο Σαλτάρη στο πιάνο.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της Τετάρτης 22 Αυγούστου με την Τέλεση του Αρχιερατικού Μνημοσύνου στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου και την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό κ. Ιωάννη Βουμβουλάκη. Ο κ. Βουμβουλάκης βασιζόμενος σε ιστορικά γεγονότα, μίλησε για το Ολοκαύτωμα του Κέντρους. Με το μεστό του λόγο κατάφερε να συγκινήσει τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε, Προσκλητήριο Νεκρών, Ριζίτικο από την Αμαριώτικη παρέα, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Στρατιωτική Μπάντα συνοδευόμενη από Στρατιωτικό Άγημα, αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές στους νεκρούς του Κέντρους .

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το βράδυ της 22ας Αυγούστου με την προβολή της ταινίας της Εύας Λαδιά: «Ελεγεία Ηρώων-Άνω Μέρος» , όπου μέσα από αυθεντικές ιστορικές πηγές αναδεικνύεται η διαχρονική πορεία και το ματωμένο χρονικό ενός ακόμα ηρωικού χωριού με δρώμενα μουσική-σπάνιες μαρτυρίες- παραδοσιακό τραγούδι και αυθεντικές ιστορικές πηγές.
Κείμενα : Σπύρου Μαρνιέρου, Στέργιου Μανουρά, Εμμ. Ζαχ. Κατσαντώνη , Εύας Λαδιά. Ποίηση: Κώστα Απανωμεριτάκη, Μιχ. Κατσαντώνη, Σταύρου Φωτάκη, Εύας Λαδιά
Αφήγηση: Κωστής Μεργέμογλου, Αιμιλία Μιχελιδάκη , Σταύρος Ρακιντζής
Απαγγελία : Βαγγέλης Στεφανάκης
Τραγουδούν : Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Σταύρος Φωτάκης κ.α
Μουσική : Μπάμπης Πραματευτάκης
Σκηνοθεσία : Εύα Λαδιά
Μοντάζ: Μανόλης Δομαζάκης.
Τις διήμερες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης – Υποστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Υποδιοικητής της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού – Συνταγματάρχης κ. Βασίλειος Βασιλειάδης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ρεθύμνης – Πύραρχος Νικόλαος Λαγουδάκης, εκπρόσωποι λοιπών Αρχών και Φορέων, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκινητική υπήρξε, επίσης, και η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή του απλού κόσμου που θέλησε, μ’ αυτό τον τρόπο, να τιμήσει στους θυσιασθέντες των Χωριών του Κέντρους.

(το παραπάνω κείμενο είναι από αναδημοσίευση από το site του Δήμου Αμαρίου).

   

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΤΑ Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι.

(Με αλφαβητική σειρά για όσους έχουμε ενημερωθεί. Επιπλέον επιτυχόντες θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος).

1.Αγγελιδάκη Ευαγγελία του Παναγιώτη και της Παναγιώτας.

(Πανεπιστήμιο Κρήτης-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ρεθύμνου)

2.Γιαννακού Νικολέτα του Ζήση και της Ελευθερίας (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας)

3.Δουλγεράκης Φώτιος του Γεωργίου και της Σταυρούλας

(Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με έδρα την Καβάλα)

4.Ιωάννου Παρασκευή του Αναστασίου και της Χριστίνας (Πανεπιστήμιο Πάτρας Τμήμα Χημικό)

5.Καράλης Κωνσταντίνος του Γεωργίου και της Αντωνίας (Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου)

6.Κεραμιανός Αλέξανδρος του Γιάννη και της Ίνας (Τομέας Επιστήμης Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου)

7.Κιτσάκη Άννα του Σταύρου και της Μαρίας (Φαρμακευτική Αθήνας)

8.Κουρκούνα Ιουλία του Δημητρίου και της  Εμμανουέλας.

(Φαρμακευτική Αθήνας)

9.Κυριαζή Φλώρα του Γεωργίου και της Μαρίας (Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού-Σχολή Πλοιάρχων)

10.Λινοξυλάκη Δανάη του Στέφανου και της Ελένης (Πολυτεχνείο Κρήτης Χανίων –Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης)

11.Μαθιουλάκης Γεώργιος του Αντωνίου και της Εμμανουέλας.

(Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχολή Μεταλλειολόγων Μηχανικών)

12.Μαρκουλάκης Μανώλης του Τίτο και της Στέλλας (Τ.Ε.Ι. Φλώρινας Τεχνολόγων Γεωπόνων)

13.Μαρκουλάκης Χρόνης του Νεκτάριου και της Άννας (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής)

14.Παπουτσάκης Ευθύμιος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας

(Πανεπιστήμιο Πάτρας -Τμήμα Διαχείρισης  Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο)

15.Στάικος Κωνσταντίνος του Γεωργίου και της Ροδάνθης (Μετσόβιο Πολυτεχνείο-Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών)

16.Τζίτζικα Θάλεια του Γιάννη και της Φρόσως (Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών με έδρα την Ρόδο)

17.Φουρφουλάκης Γιάννης του Εμμανουήλ και της Ελευθερίας (Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιά)

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας <<Η Καλόειδενα>>,  εύχετε σε όλους  τους μαθητές,σπουδαστές καλή σχολική χρονιά, και καλή πρόοδο.

Επίσης σε όλους μας καλή δύναμη με  υγεία, αγάπη και ελπίδα.

 

<<Σε μια δύσκολη για όλους εποχή η μεγάλη συμμετοχή  και η στήριξη σας  μας δίνει δύναμη και ικανοποίηση και δείχνει ότι έχουμε όλοι μας την θέληση  να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δυσκολία>>.

 Με το καλό να σμίξουμε στις προσεχείς εκδηλώσεις μας.!!!

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, Φωτογραφίες και βίντεο απο τις  εκδηλώσεις μας έχουν αναρτηθεί στο facebook, προφίλ  ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ.

 

Ευχαριστούμε,

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Αριθμός Προβολών: 440