Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε, το απόγευμα της 21ης Αυγούστου, στις Βρύσες Αμαρίου , με τους καθιερωμένους, πλέον, αγώνες δρόμου θυσίας στη διαδρομή Γερακάρι, Καρδάκι, Βρύσες.

Παράλληλα, στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Βρυσών βρισκόταν σε εξέλιξη αξιόλογη έκθεση πολεμικού υλικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: Κρήτη 1941 – 1945, από την προσωπική συλλογή του κ. Στέλιου Τριπαλιτάκη – Ιστορικού ερευνητή και συλλέκτη με τη συμμετοχή του κ. Ζαχαρία Αντωνάκη.

Ο φιλόλογος – ιστορικός κ. Ζαχαρίας Αντωνάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του με θέμα: «Κατοχή και αντίσταση στο Αμάρι (1941-1945) ».

Στη συνέχεια προβλήθηκε απόσπασμα Ντοκιμαντέρ, από το Αρχείο της ΕΡΤ, με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα στο Κέντρος».

Η αυλαία της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων έκλεισε με αφήγηση ιστορικών γεγονότων μέσα από καταγεγραμμένες μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος των Βρυσών από την κ. Ελένη Δασκαλάκη, ενώ η κ. Χρυσούλα Ψαρουδάκη, με το δικό της ξεχωριστό τρόπο, απάγγειλε και ερμήνευσε στίχους του Ολοκαυτώματος, με τη συνοδεία των ταλαντούχων μουσικών: Τιμολέων Σαββάκη στο λαούτο και Γιώργου Χριστοφοράκη στο μαντολίνο.

Την Τρίτη 22 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε στις Βρύσες Αμαρίου το ετήσιο καθιερωμένο μνημόσυνο μνήμης και τιμής στους πεσόντες ήρωες των χωριών του Κέντρους κατά την Γερμανική κατοχή (22-8-1944), 73η Επέτειος του Ολοκαυτώματος των Χωριών του Κέντρους, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρυσών.

Το πρωί της Τρίτης 22 Αυγούστου τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και Επιμνημόσυνη Δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου και στον οικισμό Καρδάκι στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και απόδοση τιμών στους θυσιασθέντες.

Στη συνέχεια, στο Μνημείο Πεσόντων Βρυσών, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από ιερείς της περιοχής, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Νικόλαο Μιχ. Φουντεδάκη ενώ ακολούθησε, Προσκλητήριο Νεκρών, Ριζίτικο τραγούδι, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Στρατιωτική Μπάντα συνοδευόμενη από Στρατιωτικό Άγημα, αποδίδοντας τις οφειλόμενες τιμές στους νεκρούς του Κέντρους.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και απέδωσε ένα επίκαιρο ριζίτικο τραγούδι (Θρήνο του Κέντρους), η Αμαριώτικη Παρέα, με επικεφαλής τον Σταύρο Φωτάκη. Συμμετείχαν επίσης : Κωστής Παραδεισανός, Μανώλης Μηναδάκης, Παναγιώτης Βαμιεδάκης, Θεοχάρης Ταταράκης, Γιάννης Σαββάκης, Νίκος Κραουνάκης και Δημήτρης Κουκλινός.

Δείτε το βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=nMRxiX_4iyg

 

 

Νίκος Κραουνάκης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αμαριωτών

Αριθμός Προβολών: 87