3μηνο Μνημόσυνο της Ηγουμένης Ησυχίας και

40ήμερο του αδελφού της Θεοχάρη Προβατάκη

Γράφει ο Βασίλειος Κων/ντή Σχίζας

Ήσαν  κατά σάρκα αδελφοί, μακαριστοί σήμερα,  η τέως Ηγουμένη Ησυχία μοναχή και  ο αδελφός της αοίδιμος Θεοχάρης Προβατάκης.  Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ως την εφηβεία τους,  έζησαν κοντά στους  γονείς τους  τον  Μιχαήλ και τη Μαρία.

Οι δύο αοίδιμοι αδελφοί, όπως και η πολυμελής  οικογένειά τους διέμεναν τους δύσκολους χειμερινούς μήνες στο χωριό της καταγωγής τους, το Χριστό της Ιεράπετρας Λασιθίου και μετά το  τέλος του χειμώνα μετακινούνταν  στο θερινό ενδιαίτημά τους στο οροπέδιο Σελάκανο πάνω στα Λασιθιώτικα βουνά.

Τελέστηκε Μνημόσυνο για τους δύο αοίδιμους  αδελφούς Προβατάκη. Τρίμηνο για τη Γερόντισσα Ησυχία (κατά κόσμον Παρασκευή), και  40ήμερο για τον  Θεοχάρη. 

Μετά την εφηβεία τους η Γερόντισσα Ησυχία, κατά κόσμον Παρασκευή, εκάρη μοναχή στην Ι. Μονή Αγ. Αρτεμίου Κορυδαλλού Πειραιώς, και  ανήλθε τα τελευταία 31 χρόνια στο υψηλό και υπεύθυνο διακόνημα  της Καθηγουμένης στην ίδια Μονή, όπου αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στον Τριαδικό Θεό.

Παράλληλα ο αδελφός της Θεοχάρης, μετά τις πανεπιστημιακές  σπουδές του  επιδόθηκε στην έρευνα και τη συγγραφή δεκάδων βιβλίων, κυρίως θεολογικού, ιστορικού, ελληνορθόδοξου κ.λπ. περιεχομένου. Αναρριχηθείς στο αξίωμα του Διευθυντού του Υπουργείου Πολιτισμού δραστηριοποιήθηκε σε έργα ευποιίας.  Για την  πλούσια πνευματική και ανθρωπιστική προσφορά του έλαβε  πολλές τιμητικές διακρίσεις και μεταξύ αυτών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οφίκιο, του Άρχοντος Καστρινσίου της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Όλα τα χρόνια ο αείμνηστος Θεοχάρης ήταν παραστάτης  στην αδελφή του μακαριστή Γερόντισσα Ησυχία αλλά και ισχυρός στυλοβάτης  στο μοναστήρι του Αγίου Αρτεμίου,

ώστε  αυτό να λειτουργεί  σύμφωνα με το εκκλησιαστικό δίκαιο προς δόξα Θεού.

Μαζί έζησαν τη ζωή τους και μαζί μετέστησαν στους παραδείσιους ανθώνες όπου αναπαύονται μεταξύ των Αγίων.

Την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 τελέστηκε Ακολουθία Μνημοσύνου  στην Ι. Μονή Αρτεμίου Κορυδαλλού και  για τους δύο αείμνηστους αδελφούς Προβατάκη.

 Τρίμηνο για την Γερόντισσα  Ησυχία και 40ήμερο για τον Άρχοντα Καστρίνσιο Θεοχάρη. Διακατεχόμαστε από ελπίδα πως ο Θεός τους κατέταξε  στον Παράδεισο.

Ο αείμνηστος Θεοχάρης Μ. Προβατάκης, Άρχων «Καστρίνσιος» της Αγίας και  Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Η μακαριστή Γερόντισσα Ησυχία Προβατάκη, τέως Ηγουμένη της Ι. Μονής Αγίου Αρτεμίου Κορυδαλλού

Σχόλια αναγνωστών του άρθρου:

 

14/1/2016

 ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΠΡΟΒΑΤΑΚΗ

Λίαν προσφάτως ετελέσθη το μνημόσυνον του φιλτάτου πνευματικού πατρός των απανταχού Ελλήνων Θεοχάρη Προβατάκη.

Το 2015 μάς άφησε μία μεγάλη και απρόσμενη πίκρα και το 2016, με την έλευσή του, μας υπενθύμισε μία μεγάλη απώλεια.

Οι άνθρωποι, λένε, λησμονούνται όταν τους ξεχάσει κανείς και έτσι είναι! Τον φίλτατο Θεοχάρη και την ακάματη προσφορά του στο ελληνικό έθνος όμως δεν θα τη λησμονήσει κανείς, όπως κανείς δεν θα λησμονήσει τον πραγματικό Έλληνα και χριστιανό Θεοχάρη.
Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτού και ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!
Ας είναι αναπαυμένος στην αγκαλιά του Υψίστου!  
Ας είναι ευτυχισμένος και μακάριος, περιβαλλόμενος με την Χάρι του Θεού, ο φίλτατος φίλος και εν Χριστώ αδελφός και πνευματικός μας ΠατέραςΘεοχάρης.
Αμήν!
                                                                                                          
                                                                                            Μετά τιμής
                                                                                    Σταύρος Χριστοδουλάκης

 

Αριθμός Προβολών: 35