Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ ΣΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΙΝΑΣ.

Προσκεκλημένη του 5ου Φεστιβάλ Φιστικιού, στην Αίγινα ,βρέθηκε η Αμάρι ΑΕ ΟΤΑ στις 19-22/9/2013. Ήταν μια επιλογή της περιφέρειας Κρήτης, αλλά και μια επιθυμία του Δήμου Αίγινας και της γαστρονομικής του ομάδας, οι οποίοι

έχοντας επισκεφθεί πέρυσι με πρόταση της περιφέρειας Κρήτης το ΠΑΝΑΚΡΟΝ, εντυπωσιάστηκαν με την Αμαριώτικη φιλοξενία και γαστρονομία.

Έτσι, ομάδα πέντε ατόμων της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ αποτελούμενη από τον Νίκο Μαρκίδη πρόεδρο Δ.Σ., Χαράλαμπο Αγγελάκη Γεν. Δ/ντη, Βαρούχα Εμμανουήλ σεφ, Άρη Κουτάκη και Νίκο Βαρούχα, βρέθηκαν την Πέμπτη πρωί 19/9 στην Αίγινα.

Την θερμή υποδοχή εκ μέρους των υπευθύνων του Δήμου και της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, ακολούθησε ξενάγηση στον Ναό του Αγ. Νεκταρίου και στον Ναό της Αφαίας, με ξεναγό την αρχαιολόγο Ελίνα Σταματάκου.

Η Κρήτη έντονα παρούσα, μια και η Βριτομάρτυς κυνηγημένη απ’ τον Μίνωα έπεσε στην θάλασσα για να σωθεί, σώθηκε σε δίχτυα ψαράδων που την έφεραν στην Αίγινα, όπου μέσα στο Ιερό Άλσος της Θεάς Άρτεμης εξαφανίστηκε και έγινε άφαντη (Αφαία).

Το  βράδυ, στην Πέρδικα, στην ταβέρνα «ΝΩΝΤΑΣ» ο Δήμαρχος Αίγινας κ.Σάκης Σακιώτης με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν των ανθρώπων της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, μια ευγενική προσφορά της ιδιοκτήτριας Σωζίας Μάρτη.

Το επόμενο πρωί επίσκεψη έγινε στον Ναό του Απόλλωνα στην Κολώνα, όπου και εδώ πάλι η Κρήτη παρούσα, αφού και εδώ ο Απόλλωνας, λατρεύτηκε ως Δελφίνιος όπως και στην Κνωσσό, μια και με μορφή δελφινιού οδήγησε τους Κρήτες να κτίσουν τον ναό του στους Δελφούς.

Το απόγευμα στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι, με την φροντίδα και την επίβλεψη των ανθρώπων της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ,  καζάνια άρχισαν να βράζουν για το βράστο και το πιλάφι ενώ δίπλα το αντικριστό άρχισε να ροδίζει στις σούβλες. Πρώτο κέρασμα, η άφθονη Αμαριώτικη ρακή, που λόγω της καθαρότητας και της ποιότητας της έχει γίνει πλέον διάσημη και που προσφέρονταν με τη συνοδεία φιστικιού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χορευτικό συγκρότημα από το Δώριο Μεσσηνίας και  ομιλία- παρουσίαση – καλωσόρισμα από τις υπεύθυνες του οργανωτικού φεστιβάλ, Αγγελική Σαΐνη, Ράνια Κορναράκη και της προέδρου Φλώρα Αλυφαντή, όπου τονίστηκε ιδιαίτερα η χαρά και η συγκίνηση για το πάντρεμα Αίγινας – Κρήτης.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Σάκης Σακιώτης πήρε τον λόγο ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους ανθρώπους της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ που με την φροντίδα τους στήθηκε αυτό το πρωτόγνωρο και ιδιαίτερο για την Αίγινα σκηνικό γαστρονομίας, τονίζοντας ότι οι δεσμοί της Αίγινας με την Κρήτη είναι πανάρχαιος και ότι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Το όλο πρόγραμμα παρουσίαζε ο πετυχημένος ηθοποιός Γίωργος Καπουτζίδης, που αφού αναφέρθηκε και αυτός με ιδιαίτερα και θερμά λόγια στην Κρήτη, τους ανθρώπους της , την φιλοξενία τους και σ’ αυτό το πρωτόγνωρο πάντρεμα τους μέσα από τις γαστρονομικές έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ κ. Νίκο Μαρκίδη.

Χαιρετώντας την εκδήλωση ο κ. Μαρκίδης έδωσε τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο φεστιβάλ. Στη συνέχεια κλήθηκε από τον Γιώργο Καπουτζίδη ο Άρης Κουτάκης, ο οποίος απήγγειλε το εμπνευσμένο από την συνάντηση Κρήτης – Αίγινας ποίημα με τίτλο

« ΚΡΗΤΟΑΙΓΙΝΙΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2013»

Απόψε επαντήξαμε

Στση Αίγινας τα μερη

Μινωιτών απόγονοι

Στσ’ Αφαίας το λημέρι.

Από τ’ Αμάρι ήρθαμε

Θεών κ ανθρωπων δώμα

Και προσκυνούμε το σεπτό

Θεάς Αφαίας χώμα.

Κρήτη και Αίγινα μαζί

Στένουνε χοροστάσι

Και ανασταίνουνε δεσμούς

Που είχανε ξεχάσει.

Πάντα οντέ σμίγουν οι λαοί

Και οι θεοί ‘βλογούνε

Κι από ψηλά που βρίσκονται

Μαζί και αυτοί γλεντούνε.

 

Στη συνέχεια η γλυκόλαλη λύρα του Χαράλαμπου Αγγελάκη με συνοδεία στο λαούτο από τον Χρήστο Δάβρη ξεκίνησε να στέλνει τον γλυκόλαλο ήχο της στον διπλανό οικισμό , την Κολώνα όπου ο Απόλλωνας με τον ναό του, θα αναγάλλιασε σίγουρα κ αυτός , μια και ο ήχος λύρας είχε ν’ ακουστεί πάνω από 2,500 χρόνια στον τόπο, ενώ τα παιδιά του χορευτικού της Αίγινας, απέδωσαν θαυμάσια τους κρητικούς χορούς .

Εν τω μεταξύ, με την ολοκλήρωση του ψησίματος του πιλαφιού και του αντικριστού άρχισε και η διανομή στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι και ξεπερνούσαν τις δύο χιλιάδες.

Μα η αποθέωση της ομορφιάς της Κρήτης και των ανθρώπων της ήρθε όταν τα μέλη της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ με την συνοδεία λύρας, του λαούτου και πολλών φίλων πραγματοποίησε καντάδα με μαντινάδες και τραγούδια της Κρήτης στην προκυμαία της Αίγινας.

Οι άνθρωποι που κάθονταν στα μαγαζιά σηκώνονταν να χαιρετίσουν, να  χειροκροτήσουν και να θαυμάσουν την όμορφη κρητική παρέα που μεθυσμένη και αυτή απ’ την ομορφιά της βραδιάς έδινε πράγματι ρέσιταλ ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Η καντάδα συνεχίστηκε και στα στενά της πόλης, καταλήγοντας στην ταβέρνα «Κρητών Γεύσεις», του κρητικής καταγωγής ιδιοκτήτη Τηλέμαχου Δρακουλάκη, όπου η όμορφη παρέα συνεχίστηκε ως τις πρωινές ώρες.

Αφήνοντας έτσι τις καλύτερες εντυπώσεις με την παρουσία της σ’ αυτό το 5ο φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ και έχοντας αντιπροσωπεύσει επάξια την Κρήτη τον πολιτισμό της και την τοπική γαστρονομία του Αμαρίου, δέχθηκε τα θερμά συγχαρητήρια της εκπροσώπου της περιφέρειας Κρήτης κυρίας Ελβίτας Βολικού η οποία και παρευρίσκονταν και η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά, πως δεν πίστευε ότι 5 άνθρωποι της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ μπορούσαν να κάνουν τόσα πολλά σε τόσους τομείς (φιλοξενία, γαστρονομία, μουσική, υποστήριξη της βραδιάς ) με τόση επιτυχία εκπροσωπώντας τόσο επάξια την Κρήτη και τον τόπο τους.

Τα ίδια κολακευτικά σχόλια δέχθηκαν οι άνθρωποι της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ και από τον κ. Μιχάλη Παναγιωτάκη από την λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης που προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ, βίωσε, δοκίμασε, γεύτηκε και αυτός τα γευστικά δημιουργήματα των υπευθύνων του  ΠΑΝΑΚΡΟΝ. Με τις ευχαριστίες του Δημάρχου ΑΙΓΊΝΗΣ Κ. Σάκη Σακιώτη, των μελών της ομάδας γαστρονομίας του Δήμου και όλων των φίλων και εθελοντών και συνεργάστηκαν για την επιτυχία της Κρητικής παρουσίας στο Φεστιβάλ, οι άνθρωποι της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ αποχαιρέτησαν την όμορφη Αίγινα έχοντας στις βαλίτσες τούς μια ακόμη σημαντική εμπειρία και επάξια αντιπροσώπευση της Κρήτης και του τόπου τους…..       

 

                                                                                                            ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ 

Αριθμός Προβολών: 1