Γράφει : ο Γεώργιος Α. Χαραλαμπάκης (Κόρινθος)
Η Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 αποτέλεσε μια ξεχωριστή ημέρα για εμάς που ζούμε μακριά από την Κρήτη και ένα ευχάριστο γεγονός για την Κόρινθο που μας φιλοξενεί. Τόσο εμείς οι Κρητικοί, όσο και ο λαός της Κορίνθου, γιορτάσαμε μαζί αδελφωμένοι τα 67 χρόνια που μας χωρίζουν, από το θάνατο του Μεγάλου ηγέτη Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ήταν ο άνθρωπος που ενέσκηψε σαν θύελλα στο μικρό στερέωμα της μικρής και ταπεινωμένης Ελλάδος στις αρχές του περασμένου αιώνα, για να εμψυχώσει ένα φοβισμένο λαό και να τριπλασιάσει μια ασφυκτικά περιορισμένη χώρα. Σε δέκα χρόνια από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Έθνους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έφτασε τα σύνορα της Ελλάδας στον Εύξεινο Πόντο, συντρίβοντας μια αυτοκρατορία στο εξωτερικό και μια αλυσίδα μίσους στο εσωτερικό. Παρά τα ραδιουργήματα και τις λάσπες που πετούσαν στο πρόσωπό του, κατόρθωσε να κάνει μια Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Στο πρόσωπό του συγκεντρώθηκαν ύμνοι και αναθέματα, αγάπη και μίσος, εχθρών και φίλων. Αλλά κανένας δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει πως η πολιτική του αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Παλιά ο Ελευθέριος Βενιζέλος μπορεί να είχε εχθρούς και φίλους, σήμερα αναγνωρίζοντας το έργο και την προσωπικότητά του έχει μόνο φίλους.
Έτσι λοιπόν οι Κορίνθιοι, Κρήτες και μη, πριν την καθορισμένη ώρα 7 μ.μ, προσήλθαν πολυπληθείς στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου γιατί, ο Δήμος Κορινθίων, η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης» και το Κέντρο Ιστορικών και Λαογραφικών Σπουδών Κορινθίας, θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη αυτού του Μεγάλου Έλληνα «επαναστάτη» και πολιτικού. Συναποφάσισαν και διοργάνωσαν αυτή την τόσο ωραία και πνευματική εκδήλωση, για να θυμηθούν οι παλαιοί και να μάθουν οι νέοι, ότι ο Ελληνισμός γνωρίζει να τιμά και να σέβεται όλους αυτούς που κατά καιρούς, είτε με την προσωπικότητά τους είτε με τα έργα τους δημιούργησαν το οικοδόμημα που λέγεται Ελληνισμός. Η όλη διοργάνωση ήταν φανταστική και η παρουσίαση του προγράμματος από την κ. Δήμητρα Βαλαχά, οικονομολόγο, πολύ ωραία. Αλλά η μεγαλύτερη συγκίνηση του ακροατηρίου ήταν όταν ακούστηκε από ηχογραφημένο εφέ (αρχείο Γ και Η. Σγουράκη) η φωνή του Ελευθέριου Βενιζέλου να τραγουδεί το ριζίτικο «ο Διγενής ψυχομαχεί». Τα χειροκροτήματα επί αρκετή ώρα ηχούσαν μέσα στην αίθουσα.
Στη συνέχεια η κ. Ελένη Κυριακοπούλου, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Σπουδών Κορινθίας, ανέπτυξε το θέμα : «Οι κοινοβουλευτικές καινοτομίες του Συντάγματος του 1911 και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός της χώρας», όπου και απέσπασε εξαιρετικά ευμενή σχόλια από το ακροατήριο.
Αμέσως εις τη σκηνή ανέβηκαν δώδεκα λεβεντόκορμοι ριζίτες, υπό την καθοδήγηση του κ. Σταύρου Φωτάκη, ο οποίος είναι μέλος και της Ένωσης Κρητών Κορινθίας και τραγούδησαν δύο σχετικά με την εκδήλωση ριζίτικα τραγούδια, με υπέροχη καλλιτεχνική μαεστρία, παρότι όπως εδήλωσε είναι όλοι τους ερασιτέχνες και όχι καλλιτέχνες τραγουδιστές, που αγαπούν και διατηρούν το ριζίτικο τραγούδι, γι αυτό και ο κόσμος όρθιος δίκαια τους καταχειροκρότησε. Η όλη αυτή προσπάθεια και το αποτέλεσμα οφείλεται, τόσο εις το Κρητικό φιλότιμο αυτών που συμμετέχουν, όσο και στις γνώσεις και τη χαρισματική φωνή του ακούραστου φίλου Στρατηγού ε.α Σταύρου Φωτάκη, η παρουσία του οποίου τιμά όλο το Αμάρι και ιδιαίτερα τον Άη Γιάννη Αμαρίου του Ρεθέμνους, από τον οποίο κατάγεται.
Τελευταίος έλαβε τον λόγο, ένας επίσης εκλεκτός ομιλητής ο κ. Γιώργος Σγουράκης, Πρόεδρος του Αρχείου Κρήτης, ο οποίος με μια εμπεριστατωμένη ομιλία και οπτικοακουστικό υλικό αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Η εκπληκτική αυτή εκδήλωση έκλεισε με αρκετή τσικουδιά την οποία προσέφερε ο «εν Ρεθύμνω γεννηθείς και εν Μασταμπά ανατραφείς» επιχειρηματίας Πρόεδρος των Κρητών Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε, καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Κρητών Κορινθίας, για το αξιόλογο έργο τους.