Από Ευθύμιο Γεωργίου Χαροκόπο
Ο Γεώργιος Ευθυμίου Χαροκόπος από το χωρίο Πατσός της Κρήτης, γνωστός και ως δάσκαλος την περίοδο της κατοχής γιατί μόλις είχε αποφοιτήσει από την παιδαγωγική Ακαδημία, ήταν επικηρυγμένος από τους Ναζί ως εξαιρετικά επικίνδυνος αντιστασιακός και σύνδεσμος των συμμαχικών δυνάμεων με το ειδικό σχέδιο σύλληψης του Πύρινος Κύκλος, όπως γραφεί στο βιβλίο του Φλεγόμενα Ράσα ο ιστορικός Γιάννης Ιωαννίδης. Έλαβε μέρος σε πολλές και επικίνδυνες αποστολές με αποκορύφωμα τον σχεδιασμό διαφυγής της ομάδας απαγωγής του Γερμανού στρατηγού ΚράΪπε στην Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο δούλεψε σε ιδιωτική εταιρεία πετρελαιοειδών από όπου και συνταξιοδοτήθηκε ενώ με το μεγάλο συγγραφικό του έργο συνετέλεσε και αυτός όπως και άλλοι πατριώτες ώστε να γίνουν γνωστοί οι αγώνες και θυσίες της πατρίδας μας κυρίως στο εξωτερικό.
Ο πατέρας μας σε όλη του την ζωή τίμησε τις αρχές του και τις αξίες του στο ακέραιο Την πατρίδα του ως στρατιώτης, την δημοκρατία ως πολιτευτής, την οικογένεια του ως σύζυγος και πατέρας και την θρησκεία του ως βαθειά θρησκευόμενος άνθρωπος.
Ευχαριστούμε θερμώς όλους όσους ήρθαν να τον τιμήσουν σήμερα ως γνωστό και φίλο καθώς και τους εκπροσώπους των ΕΔ που ήρθαν να τον τιμήσουν ως καταδρομέα της Β’ μοίρας του Ιερού Λόχου του Συνταγματάρχη Τσιγάντε που έλαβε μέρος σε πολλές αποστολές και απελευθέρωσε τα Δωδεκάνησα και νησιά του Αιγαίου.
Τα τελευταία 10 χρόνια εκτός από άρθρα και βιβλία ο πατέρας μου επίσης έγραφε με στίχους. Από τους εκατοντάδες αυτούς στίχους που αναφέρονται σε πολιτικά και ιστορικά γεγονότα, θα ήθελα να διαβάσω μόνο τέσσερα τετράστιχα από το ποίημα του Νέοι Σταυροφόροι που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2013 στον ιστότοπο της κας. Σοφίας Βούλτεψη, την οποία εκτιμούσε για το έργο της και τους αγώνες της.
Χρωστάμε, η Πατρίδα μας, το ξέρουμε
όμως πολλά κι’ εκείνοι μας χρωστούνε
ξεχνάνε όμως εύκολα και τους υπενθυμίζουμε
ότι σ’ εμάς το οφείλουν ότι ζούνε.
Αν λείπαμε εμείς ή «Όχι» δεν λέγαμε
εκείνο το λησμονημένο το Σαράντα
ο Άξονας παντού νικούσε κι’ ο Χίμλερ ήταν έτοιμος
σαπούνι να τους κάνει μια για πάντα.
Τότε μας εξυμνούσαν κι’ έλεγαν
χώρα μικρή – ΛΑΟΣ Μεγάλος
σήμερα στα παλιά ξαναγυρίσανε
μας θεωρούν μικρούς σαν κάποιους άλλους.
Τραβάνε το σχοινί για να μας ρίξουνε
εχθροί μαζί και «φίλοι» χέρι-χέρι
μα που θα φθάσουμε δεν το φαντάζονται
όταν μέχρι το κόκκαλο μας βάλουν το μαχαίρι.

Υπήρξες εσύ Πατέρα μας, γενναίο παλληκάρι
Γενναίο παλικάρι που άφησες το έργο σου – Πατρίδας το καμάρι
Για πάντα ο λόγος σου θα είναι μέσα στη καρδιά – στην καρδιά
Της οικογένειες μας και όλης της γενιάς μας.
Πατέρα, η μητέρα μου Δωροθέα, τα παιδιά σου και εγγόνια σου σε ευχαριστούμε για όλα που έκανες για μας και για την πατρίδα μας. Καλό ταξίδι πατέρα

Από Πολύδωρο  Μιχ. Κοκονά
Πρέσβης ε.τ..

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί συγγενείς και φίλοι,
Με εύλογη συγκίνηση παριστάμεθα στην εξόδιο ακολουθία του προσφιλούς και σεβαστού θείου Γιώργου.

Αν και είναι πολύ ανθρώπινο, δεν ήλθαμε να σε κλάψουμε, αφού και η Εκκλησία σε αποχαιρέτισε με
με ποιήματα και ύμνους αναστάσιμους που απαλύνουν την καρδιά από την αναπόφευκτη θλίψη.

Στεκόμαστε με σεβασμό κοντά στο άψυχο σώμα σου, που φιλοξένησε για ένα αιώνα την γεναία σου ψυχή,
μια ψυχή που υπηρέτησε την πατρίδα και την ιστορία των αγώνων της.

Ήλθαμε να σε αποχαιρετίσουμε, μα κυρίως να σε ευχαριστήσουμε αυτό που υπήρξες μέχρι τέλους της ζωής,
υπόδειγμα της οικογένειάς σου και της κοινωνίας.

Δεν σε κλαίμε, η τουλάχιστον προσπαθούμε να μην κλαίμε διότι, τον “αντριωμένανο δεν τον κλαίς , πάντα
αντριωμένος θα ναι”.. Και συ υπήρξες από την νιότη σου αντρειωμένος και πρόσφερες την νιότη σου στους αγώνες
για την εθνική αντίσταση κατά των σκοτεινών σιδηρόφρακτων ναζιστών εισβολέων που μπήκαν βάρβαρα και στην
φωτεινή Ελλάδα.
Αγωνίστηκες άδολα δίπλα στον υποδειγματικό ηγέτη μαχητή πατέρα σου, τον Ευθύμιο Χαροκόπο, σε όλη την διάρκεια
της επαράτου ναζιστικής κατοχής και στην Κρήτη αλλά και στην Β. Αφρική όπου διέφευγαν οι τολμηροί μαχητές
της ελευθερίας.

Μετά την απελευθέρωση δεν κεφαλαιοποίησες τους εθνικούς αγώνες, πως να γίνει το εθνικό καθήκον δεν συγγενεύει με το προσωπικό συμφέρον. Συνέχισες αγωνιζόμενος μέσα στην κοινωνία δημιουργώντας την οικογένιά σου, όπου τύχη αγαθή είχες στήριγμα την άξια συζυγό σου θεία Δωροθέα και συμμεριστήκατε τις χαρές της ζωής αλλά και αδόκητες πικρές περιστάσεις με γενναιότητα περισσή.

Στον κοινωνικό σου βίο δεν παρέλειψες να υπηρετήσεις με παρρησία την ιστορική αλήθεια καταγράφοντας όσα έζησες στα πεδία των μαχών που σου επεφύλαξε η ζωή, διασώζοντας στην μνήμη μας αυτούς που αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία

Παρέμεινες μέχρι τα τελευταία σου υπηρέτης της πατρίδας και της ιστορίας της και δοκίμασες τον πόνο που δίνουν τα όρνεα όταν επιχειρούν να σπαράξουν την ψυχή και το σώμα της πατρίδας.

Ηδη πορεύεσαι προς την αιωνιότητα, σ ευχαριστούμε γι αυτό που υπήρξες.
Αιωνία η μνήμη σου/

 

Από Λευτέρη Β. Τζώκα Προέδρου Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών 

Ο Ελληνικός λαός αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη στον Γιώργη Χαροκόπο, για τη γενναία στάση και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση της Μάχης της Κρήτης και το εγχείρημα με την Απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε. Την Ελληνική και την Αγγλική ομάδα φιλοξένησε στην ιδιοκτησία της οικογένειάς του στη θέση “Πλάτες” στο χωριό Πατσός – Αμαρίου – Ρεθύμνου. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στη Μέση Ανατολή.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Γιώργος Ευθυμίου Χαροκόπος, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, τιμήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2012 σε πανηγυρική εκδήλωση με το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως μετά Διπλώματος, για το συγγραφικό του έργο και τη συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης και τη μεταφορά του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στη Μ. Ανατολή. ‘Ήταν τη νύχτα 26ης προς την 27ην Απριλίου 1944 που τον συνέλαβε η ομάδα των Άγγλων και Ελλήνων αγωνιστών και μέσα από τα Κρητικά βουνά, κατέληξαν, τη νύχτα της 15ης Μαΐου 1944, ύστερα από 24 ώρες κοπιαστικού ταξιδιού στη θάλασσα μετά τον απόπλου από τον όρμο της ακτής “Περιστερέ” Ροδακίνου, κατέπλευσαν στο λιμάνι της Μάρσα-ματρούχ – Αιγύπτου.

Συλλυπούμεθα τη σύζυγο, γιό, κόρες, γαμπρό κι’ εγγόνια σου. Καλό ταξίδι Γιώργο εκεί που θα πας να συναντήσεις τους συναγωνιστές σου κι’ εμείς θα θυμόμαστε τον Ήρωα Γιώργο Ευθυμίου Χαροκόπο, που γεννήθηκε το 1919, στην Πατσό – Αμαρίου – Ρεθύμνου.

?

Αριθμός Προβολών: 125