Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014, είχα την χαρά να βρεθώ στον γάμο του Μανώλη Σκουλουφιανάκη και της Ελευθερίας Θεοφανίδου και στην βάπτιση της κόρης τους Μεταξένιας-Βαρβάρας. Ο γαμπρός Μανώλης Σκουλουφιανάκης είναι από τους Αγίους Αποστόλους Αμαρίου Ρεθύμνου και η νύφη Ελευθερία Θεοφανίδου από την Θεσσαλονίκη. Κουμπάροι του ζευγαριού ήταν οι Γιώργος Μανές και Μιρέλα Ταλαμπέκου, ενώ οι νονοί της μικρής Μεταξένιας-Βαρβάρας ήταν οι Αγγελική Σταματιάδου και Νάντια Καλογεράκη. Το μυστήριο τέλεσαν οι παπά-Μανώλης Σταυρουλάκης, παπά-Μανώλης Βαμβεδάκης και παπά-Γιάννης Μιγιάγκης.

           Ο γαμπρός είναι εγγονός της Αργυρώς Σκουλουφιανάκης, το γένος Τζωρτζάκη, αγαπημένης πρώτης ξαδέρφης του Νικολάου Παττακού από το Χρωμοναστήρι Ρεθύμνου. Γι’αυτό το λόγο, ο πρωτότοκος του γιός και Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου “ΚΟΥΡΗΤΕΣ” Μανώλης Παττακός, για να τιμήσει τους συγγενείς του μπήκε στους Αγίους Αποστόλους με τους Κουρήτες του. Ο Παττακομανώλης, με προπορευόμενο το μπαϊράκι που κρατούσε ο πρωτότοκος του γιός Νίκος, ξεκίνησε με τους Κουρήτες του που φορούσαν τις περίτεχνα παραδοσιακές βαριά κεντημένες φορεσιές τους, φίλους και συγγενείς από το Χρωμοναστήρι για το χωριό του γαμπρού, τους Αγίους Αποστόλους Αμαρίου. Εκεί με την συνοδεία της λύρας του Μιχάλη Καλλέργη και των συνεργατών του, ευχήθηκαν στο γαμπρό και είπαν μαντινάδες με χαρακτηριστικές αυτές της Πόπης Νικηφόρου που είπε ο Παττακομανώλης στην είσοδο του σπιτιού:

“Στσι συγγενείς εμπόδιο μπορεί η ζωή να βάλει,

όμως η ίδια η ζωή τσι ξανασμίγει πάλι.”

 

          “Μ’αξίες που περάσανε σε γιό απ’το πατέρα

                     νιώθω χαρά μου και γιορτή του γάμου σας τη μέρα.”

         Αφού τελείωσε το μυστήριο στην ανθοστολισμένη εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι καλεσμένοι πήγαν στην πλατεία του χωριού όπου θα γινόταν το γλέντι. Το γλέντι ξεκίνησε με τον χορό της νύφης και ακολούθησε ο χορός των κουμπάρων και των συντέκνων. Μοναδική στιγμή στο γλέντι ήταν όταν ο Παττακομανώλης ανέβηκε στην πίστα μαζί με τους Κουρήτες του. Εκεί αφού έδωσε τις ευχές του στο ζευγάρι με τις πάντα γεμάτα νόημα μαντινάδες του, μίλησε για την μεγάλη αγάπη και εκτίμηση της οικογένειας του στην οικογένεια του γαμπρού. Ο Παττακομανώλης χάρισε στα παιδιά και σε συγγενείς της γιαγιάς Αργυρώς, 12 μαχαίρια ιδιαίτερης τέχνης και αξίας και ένα μαχαίρι πολύ ιδιαίτερο στο ζευγάρι, τα οποία κατασκευάστηκαν από τον μαχαιρά του Λαογραφικού Ομίλου ”ΚΟΥΡΗΤΕΣ” Σταύρο Πατεράκη, όπου από την μία μεριά σκαλίστηκε η Κρήτη και πάνω της η θέση του χωριού Χρωμοναστήρι, η θέση του χωριού Άγιοι Απόστολοι και μια γραμμή να τα ενώνει. Στην πίσω πλευρά του μαχαιριού σκαλίστηκε η μαντινάδα:

“Ποτέ μου δεν εξέχασα τσι συγγενείς μου ανθρώπους

γιατί’χω απ’τσι γονέους μου κληρονομιά τσι τρόπους”.

Να ζήσει το αίτιο

Εγκάρδια

Παττακομανώλης  17 Αυγούστου 2014

* και οι τρείς μαντινάδες είναι της Πόπης Νικηφόρου

        Τέλος, χάρισε το μπαιράκι που προπορευόταν της παρέας του καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο σπίτι του γαμπρού, στην εκκλησία και στο γλέντι, με την ευχή να το δώσουν και εκείνοι μια μέρα στο παιδί τους. Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τον Μιχάλη Καλλέργη στη λύρα, τον Μανούσο Καλλέργη (γιό του Μιχάλη) στο λαούτο, τον Μανούσο Καλλέργη (ανιψιό του Μιχάλη) στο λαούτο, τον Κώστα Καμηλάκη στο μαντολίνο και τον Γιάννη Ρομπογιαννάκη στην ασκομπαντούρα και το νταουλάκι. Ήταν ένας ξεχωριστός γάμος που κουβεντιάστηκε σε όλο τ’Αμάρι και όσοι τον έζησαν θα τον θυμούνται για πάντα.

Και να’ναι  Καλορίζικος!!

Φραγκίσκος Νικ. Δανδουλάκης

Νίθαυρη Αμαρίου

Πρωτοχορευτής τρίτης γενιάς Κουρητών

Αριθμός Προβολών: 131