Εκδήλωση για την 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών του Κέντρους

 

Την Κυριακή 22 Αύγουστου 2021 πραγματοποιήθηκε στις Βρύσες Αμαρίου με διοργανωτή τον Δήμο ,το καθιερωμένο μνημόσυνο τιμής για τα 164 θύματα των χωριών του Κέντρους , που εκτελέστηκαν και ολοκαυτώθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσίας του, ο Βουλευτής Ρεθύμνου ,Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο τέως Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Αντρέας Ξανθός, η Αντιπερ/χης Ρεθύμνου, κα. Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, ο Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας κ. Αντ. Μυτιληνάκης Στρατηγός ε.α επι Τιμής, , Αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Κραουνάκη, εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου, Αγ. Βασιλείου και Ανωγείων, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, και με συμμετοχή πλήθος φορέων και συλλόγων.

Λόγω του COVID -19 δεν έγιναν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις την παραμονή και το βράδυ ανήμερα του μνημόσυνου.

Με όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται λόγο της πανδημίας και με συμμέτοχη πλήθους κόσμου έγινε Αρχιερατική λειτουργία στον Ι .Ν Αγ. Γεωργίου. Με το πέρας την λειτουργιάς πήγαμε στο χωριό Καρδάκι που τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο , κατατέθηκαν στέφανα , έγινε προσκλητήριο νεκρών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή έληξε με τον εθνικό ύμνο.

Επόμενη στάση της πομπής ήταν το μνημείο πεσόντων των Βρυσών που τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και η αποτίμηση φόρου τιμής στους εκτελεσθέντες με προσκλητήριο Νεκρών.

Ο ομιλητής της εκδήλωσης , Συνταξιούχος Διδάσκαλος κ. Γεώργιος Κουκλινός εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνων των ημερών, που βίωσε και ο ίδιος και μας συγκίνησε όλους με τον εμπεριστατωμένο λόγο του.

Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων , τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή έληξε με τον Εθνικό Ύμνο.

Στους παρευρισκόμενους ακολούθησε γεύμα στην πλατεία του χωριού.

Να είναι αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Κέντρους.

Κραουνάκης Νικόλαος

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου

Αριθμός Προβολών: 11