ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

                           ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

(Του Στέφανου Ευθ.Αντωνακάκη )

Στις 21-3-2015  και στο ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Σωματείων- Μελών.

Μετά την εκλογή Προέδρου της Γ.Σ της κας. Ευρυδίκης Ανδρεδάκη και πρακτικογράφου του κ. Νίκου Παραδεισανού   ακολούθησε η λογοδοσία του Προέδρου κ. Στέφανου Αντωνακάκη για τα πεπραγμένα του Δ.Σ κατά το χρόνο που πέρασε.

Ο ταμίας κ. Μανώλης Τσαγρής διάβασε τον ταμειακό απολογισμό και τον προϋπολογισμό της νέας χρήσης. Εν συνεχεία  διαβάστηκε η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπή από τον κ. Γιώργο Δραμιτινό και έγινε η συζήτηση για τα πεπραγμένα , η έγκρισή τους και η απαλλαγή του Δ.Σ από κάθε ευθύνη.

Για  όλα τα παραπάνω αναλυτικά παρακάτω.

Ακολούθως διατυπώθηκαν προτάσεις και θέσεις για τη διεκδίκηση και λύση των προβλημάτων που αφορούν την Επαρχία Αμαρίου (όπως Αμαριώτικος δρόμος –κόμβος Αμαρίου, Φράγματα Ποταμών και Πλατύ κά), το νομό Ρεθύμνης(ακτοπλοϊκή σύνδεση, υγειονομική περίθαλψη, ασφάλεια κά).

Για το θέμα των απλήρωτων συνδρομών στην Ομοσπονδία  μικρού αριθμού των Σωματείων –Μελών  μετά από συζήτηση η Γ.Σ. αποφάσισε να δείξει ανοχή για την οφειλή λόγω των οικονομικών προβλημάτων των συλλόγων και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Διατυπώθηκε επίσης η πρόταση το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει συνάντηση όπως και πέρυσι, το καλοκαίρι  με το  Δήμαρχο και φορείς, για να υπάρξει ενημέρωση για τα προβλήματα και να γίνει από κοινού συνεργασία για  καλύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ     ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

             ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΑΡΙΟΥ

                  (ΜΑΡΤΙΟΣ 2015-ΜΑΡΤΙΟΣ 2016)

1.Πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτό (11) Διοικητικά

Συμβούλια  και  συζητήθηκαν πολλά και σοβαρά θέματα.

2.Στις 23-3-2015 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ.  μετά την Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση  και τις αρχαιρεσίες στις 22-3-2015

3.Στις 17-5-2015 η Ομοσπονδία συμμετείχε με τα λάβαρα των Σωματείων-Μελών  στις καθιερωμένες εκδηλώσεις  για τη Μάχη της Κρήτης που πραγματοποίησαν τα Κρητικά Σωματεία της Αττικής και κατέθεσε ο Πρόεδρος στεφάνι στη μνήμη των ηρώων στο Μνημείο του Αστράτευτου Μαχητή στο Πολεμικό Μουσείο.

4.Στις 11-8-2015 μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν εθιμοτυπική συνάντηση  με το Δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό στο Δημαρχείο, συζήτησαν θέματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του τόπου και σχετικές ενέργειες  λύσης τους. Επίσης συμφώνησαν σε  αμοιβαία συνεργασία που θα έχει σαν στόχο την από κοινού ανάπτυξη και προβολή της περιοχής.

5.Στις 30 Αυγούστου 2015 η  Ομοσπονδία με τη στήριξη του Δήμου πραγματοποίησε στο Γερακάρι στον υπαίθριο χώρο του «ALEXANDERHOTEL»   παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Κιαγιαδάκη «Ελευθέριος Βενιζέλος –Γεγονότα που Σημάδεψαν τη Ζωή του»

6.Στις 22-8-2015 συμμετείχαμε  στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που έγιναν στην Κρύα Βρύση ,για τους Αμαριώτες Ήρωες στα ολοκαυτωμένα    χωριά  από τους Ναζί   και καταθέσαμε στεφάνι .

7.Στις 4-10-2015 πραγματοποιήσαμε το καθιερωμένο  εδώ και 31 χρόνια   Αρχιερατικό  Μνημόσυνο Αμαριωτών Ηρώων στον Άγιο Κωνσταντίνο Ομονοίας. Ομιλητής ήταν ο εξαίρετος  Αμαριώτης  κύριος  Αντώνης Μυτιληνάκης παρουσία  πολλών επισήμων Αμαριωτών και φίλων.

8.Από τις 9 έως 17/10/2015 πραγματοποιήσαμε εννιαήμερη επιτυχημένη εκδρομή  ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ και ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές που θα μας μείνουν αξέχαστες.

9.Στις 21-10-2015 συμμετείχαμε στην εκδήλωση της Εστίας Χάλκης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

10.Στις 22-10-2015 έγινε η συνάντηση των Προέδρων των Ομοσπονδιών του Ρεθύμνου με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και συζητήθηκαν τα θέματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου των Κέντρων Υγείας, των τοπικών ιατρείων και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και της ασφάλειας των πολιτών της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου.

11.Στις 20-1-2016 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στέφανος Αντωνακάκης  εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Αμαρίου Παντελή Μουρτζανό, έλαβε μέρος στις εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για τις Γερμανικές οφειλές στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, μίλησε και υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων  των μαρτυρικών χωριών του Δήμου ,αλλά και όλης της χώρας.

12.Στις 22-1-2016 συμμετείχαμε στην εκδήλωση παρουσίασης των τόμων του Πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου,  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αγίου Βασιλείου στο Πνευματικό Κέντρο Αθηναίων ,που είχε γίνει το 2008 και ολοκληρώθηκε τώρα.

13.Έγινε στο διάστημα αυτό η βιβλιοδέτηση και ψηφιοποίηση της εφημερίδας ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ  ΦΩΝΗ , τυπώθηκε ο πρώτος τόμος σε 10 αντίτυπα που περιλαμβάνει τα φύλλα  της έκδοσης  από το 1981 έως το 2000, με σκοπό τη διάσωση του αρχείου και την αξιοποίησή του από ενδιαφερόμενους φορείς και άτομα.  Ακολουθεί ο δεύτερος τόμος  από το 2001 έως το 2015 που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και είναι αφιερωμένος στα Πολιτιστικά Σωματεία του Αμαρίου και στη νεολαία για να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι.

14.Στις 21-2-2016 πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία τον Ετήσιο Χορό και την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας  της Ομοσπονδίας στο Κρητικό κέντρο ΖΟΡΜΠΑΣ.

15.Στις 18,19&20 Μαρτίου 2016 συμμετείχαμε στο Πρώτο  Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων με θέμα: «Οι Κρήτες στον πολιτισμό, την οικονομία, στην ανάπτυξη από το χθες στο σήμερα και το αύριο», που οργάνωσε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων όπου πήραμε θέση και υποστηρίξαμε διάφορα σοβαρά θέματα Κρητικού περιεχομένου.

16.ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ

Μετά την κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας στις εφημερίδες και την οικονομική στήριξη  με συνδρομή 10 ΕΥΡΩ τουλάχιστον από τους αναγνώστες- συνδρομητές, συνεχίζεται η έκδοση  της εφημερίδας μας  που όλοι περιμένουν με λαχτάρα.

Ζητούμε τη βοήθεια των Σωματείων –Μελών να μαζεύουν συνδρομές και αντί στεφάνου να δίνουν χρήματα στη μνήμη για την ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ όπως πολλά Σωματεία – μέλη έχουν καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια ή να ενισχύσουν οικονομικά την εφημερίδα όπως κάνουν κάποια Σωματεία- Μέλη, γιατί το 2015  τα έσοδα  από συνδρομές της εφημερίδας ήταν 5.987,30 ευρώ ενώ τα έξοδα ήταν 10.291,70.

Η ανταπόκριση των αναγνωστών της εφημερίδας μας στη συνδρομή είναι ιδιαίτερα συγκινητική και προέρχεται από συνεπαρχιώτες και φίλους με μικρή  οικονομική δυνατότητα, ιδιαίτερα  αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε όλοι. Θα πρέπει από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω από καρδιάς  τους εκλεκτούς συνδρομητές  που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε με την ωραία μας εφημερίδα να μεταφέρουμε τα νέα στα πέρατα του κόσμου.

Καλούμε  τα Σωματεία –Μέλη να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τόσο στη συλλογή της συνδρομής για να κερδίζονται τα ταχυδρομικά, όσο και  στην ύλη που στέλνουν, επειδή ο χώρος της εφημερίδας είναι συγκεκριμένος  να είναι περιεκτική (με λίγα λόγια) και να στέλνεται  στον ορισμένο χρόνο και σε ηλεκτρονική μορφή για να αποφεύγονται τα λάθη.

      Πρέπει να γνωρίζουμε όλοιότι η ύλη της ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ κάθε τρίμηνης έκδοσης συγκεντρώνεται μέχρι 5 Μαρτίου, 5 Ιουνίου, 5 Σεπτεμβρίου, 5 Δεκεμβρίου εκάστου έτους  για να γίνεται σωστά η εκτύπωση και αποστολή στους συνδρομητές.

17.ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΦΕΪΣΜΠΟΥΚ

Η ιστοσελίδα   αποτελεί το στολίδι της Ομοσπονδίας στο διαδίκτυο με μεγάλη  επισκεψιμότητα από τους όπου γης Αμαριώτες και φίλους.

Έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα την εφημερίδα  με όλα τα προηγούμενα   φύλλα και ο επισκέπτης μπορεί να τη διαβάσει από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να συνδεθεί αμέσως με ιστοσελίδες φορέων όπως  ο Δήμος Αμαρίου, ο Δήμος Αθηναίων, να μάθει για τον καιρό και να δει τα πρωτοσέλιδα του τύπου , το εορτολόγιο κά.

Έχουμε περάσει επίσης 42 χωριά και οικισμούς της Επαρχίας Αμαρίου και μένουν  σε ορισμένα χωριά ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες που θα πρέπει τα Σωματεία να μας δώσουν  για να ολοκληρωθεί  η καταγραφή  και παρουσίαση.

Σε κάθε χωριό υπάρχει χώρος για να παρουσιάζονται νέα και

δραστηριότητες του χωριού, ανακοινώσεις κά ύστερα από αποστολή τους στο e-mail info@omospamari.grτης Ομοσπονδίας και ανάρτησή  τους.

Έχουμε χώρο για διαφήμιση  και προβολή κάθε δραστηριότητας  και επαγγελματικής σχέσης τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στην εφημερίδα ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ με  μικρή πληρωμή, γιατί όλα αυτά έχουν   κόστος  ειδικά με την υπάρχουσα κατάσταση.

Το ΦΕΪΣΜΠΟΥΚ της Ομοσπονδίας κάνει γνωστά τα νέα σε περισσότερα μέλη γρηγορότερα σε όλο τον κόσμο  και καλό θα είναι όσοι έχουν να γίνουν φίλοι και να βελτιωθεί η επικοινωνία.

18.Υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα  της έκδοσης των υπολοίπων ανακοινώσεων μετά την έκδοση  του πρώτου τόμου των πρακτικών του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Επαρχία Αμαρίου που πραγματοποιήθηκε το 2010 και προσπαθούμε σε  συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή,  το Δήμο Αμαρίου και χορηγούς  να προχωρήσει το θέμα και μέσα στο χρόνο  αυτό θα προσπαθήσουμε να έχουμε αποτέλεσμα για ένα τόσο σπουδαίο έργο για τον τόπο μας.

19. Συνεργαστήκαμε με όλα τα Κρητικά Σωματεία   καθώς και διάφορους  φορείς και πήραμε μέρος σε πολλές  εκδηλώσεις, τιμητικές βραβεύσεις και  παρουσιάσεις  βιβλίων Κρητών συγγραφέων.

20.Καλούμε τα Σωματεία –Μέλη που απέχουν  για διάφορους λόγους  από την Ομοσπονδία να δουν το θέμα υπεύθυνα, να πληρώσουν τις  συνδρομές και με το λόγο τους και τις ιδέες τους να συμμετέχουν σε κάθε δραστηριότητα , γιατί η Ομοσπονδία ανήκει σε όλους   και χρειάζεται τη στήριξη για να προβάλει και να αγωνίζεται για τα  δίκαια του τόπου. Ευχής έργο  θα ήταν στις  αρχαιρεσίες του χρόνου, τα Σωματεία να στείλουν νεότερους εκπροσώπους με γνώσεις και μεράκι για να περάσει η Ομοσπονδία στην επόμενη φάση.

Μετά τον απολογισμό, στις προτάσεις  θα εξετάσουμε το θέμα της συνδρομής των Σωματείων-Μελών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή και η Γ.Σ Θα πάρει την καλύτερη απόφαση για το καλό της Ομοσπονδίας και των Σωματείων.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου για την πολύτιμη βοήθειά τους, τα Σωματεία- Μέλη που δουλεύουν σωστά  και στηρίζουν το έργο και τις εκδηλώσεις μας καθώς και όλους τους ανώνυμους και επώνυμους Αμαριώτες και φίλους όπου γης.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου

            ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ

Οικονομικός Απολογισμός 2015 της  Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου από τον ταμία

Θα ήθελα σήμερα να σας καταθέσω, πολύ σύντομα τα οικονομικά

πεπραγμένα της Ομοσπονδίας  μας οικονομικού έτους 2015.
Όπως γνωρίζετε όλα τα μέλη που κατά καιρούς έχουν υπηρετήσει στις διάφορες θέσεις έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. Έχουν αγωνιστεί και παρακάμψει πλήθος δυσκολίες, αλλά για αυτό χρειάστηκαν πολλές ώρες δουλειάς, ημέρα και νύκτα, ώστε να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό έργο και κυρίως να έχουμε μια καθαρή  εικόνα στα οικονομικά πράγματα της Ομοσπονδίας  μας. Αρχικά με μολύβι και χαρτί και αργότερα με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Είμαι ευτυχής και υπερήφανος, διότι παρά την σκληρή κριτική, που ασκήθηκε κατά καιρούς για διάφορες ενέργειες, ποτέ δεν βρέθηκε ούτε το παραμικρό σφάλμα στην οικονομική διαχείριση.
Προσωπικά προσπάθησα από όποια θέση κι’ αν υπηρέτησα, στα δεκαοκτώ  και πλέον  χρόνια που είμαι στο Συμβούλιο, ως Αντιπρόεδρος, ως Αναπληρωτής Γραμματέας, ή ως ταμίας, να προσφέρω με εντιμότητα το καλύτερο δυνατόν.  Πιστεύω, ότι όπως το ταμείο μιας επιχείρησης  είναι ο καθρέπτης της ,  το ίδιο συμβαίνει και στα Σωματεία.
Βέβαια είχα την πολύτιμη βοήθεια μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ειδικώς του Α΄ Αντιπροέδρου κ. Ιωάννη Σαββάκη, ο οποίος ξενύχτισε μαζί μου, ακόμη και δύο συνεχή ημερόνυχτα,  για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και να πετύχουμε την ομαλή μετάβαση από την χειρόγραφη στην ηλεκτρονική διαχείριση, δίχως το παραμικρό λάθος, με τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τα κάπιταλ κοντρόλς και όλα όσα καθημερινά προέκυπταν. Γι’ αυτό τον ευχαριστώ θερμά.
Ξέρετε αυτά τα καινούργια μηχανήματα είναι δύσκολα.  Φανταστείτε την αγωνία μας, όταν μετά από ώρες δουλειάς και επίπονης προσπάθειας, να παρουσιάσουμε καθαρά και εύληπτα τα οικονομικά στοιχεία, για δεκατέσσερα λεπτά του € αρχικά και για ένα μόνο λεπτό αργότερα, το σύστημα δεν έκλεινε!
Σήμερα με την εμπειρία που έχω αποκτήσει, σας προτείνω αν γίνεται μία αλλαγή στην ημερομηνία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας  κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και αυτό διότι  με την σημερινή εκλογή κατά μήνα Μάρτιο, έχουμε ήδη διανύσει το πρώτο τρίμηνο του οικ. έτους. Μέχρι ο ταμίας να μπει στο πνεύμα της εργασίας που έχει αναλάβει περνά ένα ακόμη τρίμηνο. Εν τω μεταξύ όμως έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες εκδηλώσεις και λοιπά τις οποίες αναγκάζεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων. Ενώ εάν αναλάμβανε τον Ιανουάριο θα είχε όλο τον χρόνο να καταγράφει όλες τις δαπάνες νόμιμα.
Αγαπητοί μου φίλοι
Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει προσωπικά, η οικονομική κρίση περιόρισε δραστικά τις δαπάνες μέσα στις οικογένειες. Σας παροτρύνω να κάνουμε το ίδιο και με την Ομοσπονδίας  μας. Ας σκεπτόμαστε δύο φορές την χρησιμότητα κάθε δαπάνης και ας αφήνουμε τον ταμία να την υλοποιεί. Οι δε αποδείξεις των δαπανών εκάστου μηνός πρέπει να φθάνουν στα χέρια του ταμία εντός του μηνός αυτού ώστε να ταξινομούνται κανονικά.
Ζητώ την συμπαράσταση όλων σας, ώστε να διευκολύνεται η δουλειά του ταμία, που προσπαθεί και ενδιαφέρεται για το καλό της Ομοσπονδίας  .
Θα ήθελα να υπενθυμίσω στα μέλη μας, ότι η εφημερίδα ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, μας φέρνει κοντά, μας πληροφορεί και μας ενημερώνει. Για να συνεχίσει όμως να υπάρχει είναι απαραίτητο να πληρώνουν όλοι την συνδρομή τους στην Εθνική Τράπεζα ή με άλλο τρόπο χωρίς πρόσθετα βάρη,  διότι είναι ο μόνος πόρος της. Τα Σωματεία-Μέλη  που είναι γραμμένα στην Ομοσπονδία μας καλό είναι να συνεισφέρουν μία συνδρομή στην εφημερίδα. Ας παραδειγματιστούμε επίσης από τους συμπατριώτες μας και φίλους που ενισχύουν οικονομικά το έργο μας με διάφορα ποσά και βοηθούν στην κυκλοφορία της. Εφημερίδας μας.
Τέλος σας καλώ όλους να έρθετε και να αναλάβετε τα ηνία της Ομοσπονδίας μας.
Ο Ταμίας της Ομοσπονδίας
Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου
Μανώλης   Τσαγρής


Αριθμός Προβολών: 20