του Mιχάλη Τρούλη

 

   Στιγμές που έχουν προ πολλού παρέλθει. Φωτογραφίες μοναδικές και ομαδικές. Αναπόληση, εξέταση και παρουσίαση γεγονότων του παρελθόντος, που δίνονται στο παρόν, με όποιο τρόπο κρίνει ο κάτοχός τους.

   Στην περίπτωση των Αϊγιαννιώτικων αναδρομών, ο Σταύρος Εμμ. Φωτάκης, εκπληρώνει παλιό «όνειρό» του. Συγκεντρώνει παλιές και νέες φωτογραφίες συγχωριανών του. Τις κατανέμει σε ομάδες, τις αξιολογεί και επιλέγει όσες κρίνει αντιπροσωπευτικότερες, με εμφανέστερα τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε συνόλου. Γενικές, προσωπικές, ομαδικές, οικογενειακές, σχολικές, εορταστικές, αγροτικές κ.ά. Σύνολο 16 θεματικές ενότητες, που αριθμούν περίπου 400 φωτογραφίες, από τις 1100, που κατόρθωσε να συγκεντρώσει.

   Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν την πραγματικότητα και δείχνουν τον κόσμο του Αγίου Ιωάννου Αμαρίου, του πάλαι ποτέ Χλιαρού, στο κέντρο της Αμπαδιάς, που έχει ανατολικά τον Ψηλορείτη, δυτικά το Κέντρος, βόρεια τη Σάμιτο και νότια τις ακτές του Λιβυκού Πελάγους. Είναι μια από τις πολλές πηγές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε τη μικροϊστορία, ένα γεγονός, μια εξέλιξη, ένα ιστορικό φαινόμενο, την καθημερινή ζωή, το σύνολο των στιγμών που αποτυπώνονται. Αυτό επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα, όταν η εξέταση των φωτογραφιών επιχειρείται στο πλαίσιο των ενοτήτων που τις εντάσσει ο δημιουργός των Αϊγιαννιώτικων αναδρομών. Με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να χάνουν τη μοναδικότητά τους, οι φωτογραφίες ενισχύουν την προσπάθεια για πληρέστερη ανάλυση και ερμηνεία όλων των εκφάνσεων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, που αποτυπώνουν και διασώζουν σε μοναδικές στιγμές. Κι έχουν να πουν πολλά!

   Αυτές οι ελάχιστες επισημάνσεις δείχνουν πόσο αποτελεσματικά προσεγγίζεται η ιστορία μέσα από τις φωτογραφίες, ιδιαίτερα, όταν αυτές αποτελούν ντοκουμέντα, αποδεικτικά στοιχεία, και δίνουν πληροφορίες για πρόσωπα ή γεγονότα σημαντικά.

   Η σημασία τους αναγνωρίζεται και από τη συμβολή τους στην τεχνολογία και στην τέχνη, ως μέσα επικοινωνίας και ως έργα τέχνης, συγγενικά με τη ζωγραφική.

   Οι πληροφορίες που συνοδεύουν τις παρουσιαζόμενες φωτογραφίες, είτε ως λεζάντες, είτε ως εισαγωγικές σημειώσεις, τις καθιστούν κατανοητά τεκμήρια, με πολλά μηνύματα, που, στο σύνολό τους, συνθέτουν τη μικροϊστορία του Αγίου Ιωάννου, με εντονότερο το στίγμα των κατοίκων του στον χάρτη της εγγύτερης και ευρύτερης περιοχής.

 

   ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ    Tρίτη  17  Ιανουαρίου  2017    Σελίς 20

 

Αριθμός Προβολών: 3