Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου με βαθύ αίσθημα ευθύνης και αναγνώρισης  της μέγιστης προσφοράς, όσων θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας από τους Γερμανούς ναζί , στις 22 Αυγούστου 1944 , αλλά και των πεσόντων Ηρώων Αμαριωτών στους κατά καιρούς αγώνες στης πατρίδας μας , πραγματοποίησε και φέτος για 38η συνεχόμενη χρονιά το καθιερωμένο απο την ίδρυση της Ομοσπονδίας,  επετειακό μνημόσυνο , μνήμης και τιμής, στον Ι.Ν Αγ. Κων/νου στην Ομόνοια.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 η εκδήλωση ξεκίνησε σύμφωνα με το πρόγραμμα στις 10:30 π.μ χοροστατούντος του Αιδεσιμότατου Αρχιμανδρίτη του Ιερού Ναού κ. Σεραφείμ Ρίβιο .

Το Ι. Μνημόσυνο τελέστηκε με την παρουσία μελών της Ομοσπονδίας, της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης  κ. Μαρίας Λιονή, του Αντιδημάρχου Αμαρίου κ. Εμμ. Ψαρουδάκη και των Προέδρων : της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων κ. Εμμ. Πατεράκη, της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γεώργιου Μαριδάκη, της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αποκορώνου Χανίων κ. Ιωάννη Τερεζάκη, του Προέδρου Κρητών Πετρούπολης κ. Μουρτζανού Βασίλη, ο οποίος και επιμελήθηκε την φωτογράφηση της εκδήλωσης, των υποψηφίων προέδρων της  Παγκρητίου Ενώσεως κ. Ρένας Βασιλάκη & κ. Γεωργίου Πετράκη. Παραβρεθήκαν επίσης εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων  (ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ), εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, Αμαριώτες & φίλοι.

Τιμητική αντιπροσωπεία  από τον Σύλλογο Κρητών Μεταμόρφωσης με τα λάβαρα της Ομοσπονδίας και με  παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές κόσμησαν την εκδήλωση μας.

Στο τέλος του Μνημόσυνου η εκδήλωση συνεχίστηκε  στο Πνευματικό Ίδρυμα «Κρητική Εστία».

Η Συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Έλενα Τσιαλαμπάνα – Ιερωνυμάκη κάλεσε τον πρόεδρο της «Κρητικής Εστίας» κ. Αντώνη Μυτιληνάκη για ένα σύντομο χαιρετισμό, στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Νικόλαο Κραουνάκη που ευχαρίστησε την «Κρητική Εστία» για την φιλοξενία , τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε με λίγα λόγια στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας εκφράζοντας την παράκληση προς τους Αμαριώτες και ιδιαίτερα στους νέους να πλαισιώσουν και να βοηθήσουν την Ομοσπονδία . Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Λιονή , απο τον Αντιδήμαρχο Αμαρίου κ. Ψαρουδάκη και από τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Μαριδάκη.

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην κ. Λινοξυλάκη Ευγενία , Φιλόλογο – Ιστορικό , για τον πανηγυρικό της ημέρας, η οποία με πολύ παραστατικό και απλό τρόπο περιέγραψε τα γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας που σημάδεψαν ανεξίτηλα τα οκτώ χωριά του Κέντρους.

Ακολούθησε η παρουσίαση του νέου ποιήματος του κ. Σταύρου Φωτάκη  με τίτλο : Θρήνος στα «Καμένα χωριά» του Κέντρους , που το εμπνεύστηκε από τα τραγικά εκείνα γεγονότα. Το τραγούδι μας εντυπωσίασε και μας συγκίνησε.  Το  μελοποίησε η κόρη του κ. Εμμανουέλα Φωτάκη , Καθηγήτρια Μουσικής .

Συντελεστές

Στίχοι : Σταύρος Φωτάκης

Σύνθεση : Εμμανουέλα Φωτάκη

Τραγούδι : Εμμανουέλα Φωτάκη

Τραγούδι : Στέλλα Μπούτου

Χαμπιόλι : Νικηφόρος Βολανάκης

Λαγούτο : Αιμίλιος Βολανάκης

 

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την περιήγηση στην αίθουσα Κρητικών Προσωπικοτήτων και στους λοιπούς ανακαινισμένους χώρους της Εστίας. Ακολούθησε παραδοσιακό κρητικό κέρασμα που πρόσφερε η Ομοσπονδία στην αίθουσα δεξιώσεων της «Κρητικής Εστίας».

Ευχαριστούμε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη των Ηρώων νεκρών μας.

Νικόλαος Κραουνάκης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου

 

*Αναλυτικά την ομιλία της κ. Λινοξυλάκη θα την βρείτε στην ιστοσελίδα της Oομοσπονδίας (omospamari.gr).

Κεντρική ομιλία από την εκδήλωση για τα καμένα χωριά του Κέντρους στην Κρητική Εστία 2/10/2022 – Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου (omospamari.gr)

Αριθμός Προβολών: 236