Γράφει ο:ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΟΥΔΑΚΗΣ Γεν.  Γραμμ. της Ομοσπονδίας Αμαριωτών
 
Την Κυριακή του «Ασώτου» το μεσημέρι  12 Φεβρουαρίου 2017 και παρά το χειμωνιάτικο κρύο πλήθος Αμαριωτών και φίλων συγκεντρώθηκε στο Κρητικό κέντρο « ΚΟΝΑΚΙ» για να διασκεδάσουμε με τη μουσική του κρητικού συγκροτήματος των Κουνάληδων. Η άρτια σχεδιασμένη εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Νίκου Τσιουδάκη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Στέφανου Αντωνακάκη να προσέλθουν στην πίστα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ως εξής:
·         Ήρθε η ώρα κι στιγμή το χαίρετε να πούμε
του χρόνου πάλι με χαρά να ξανανταμωθούμε

·         Χαίρετε άρχοντες καλοί καμάρι Ψηλορείτη

επίσημοι και φίλοι μας απ’ ούλο τον πλανήτη

·         Σας σε καλωσορίζουμε απ’την Ομοσπονδία
εις το «ΚΟΝΑΚΙ» Κυριακή που ‘χουμε πανδαισία
·         Πιλάφι με κρέας βραστό, ελιές και παξιμάδι
κρασί, ρακή μας για πιοτό και ντάκο μας με λάδι
·         Και μουσική Κουνάληδων Δημήτρη και Μιχάλη
στο κέφι για να βγούμενε ούλοι μικοί μεγάλοι
·      
 Και μετά το χορευτικό στην πίστα ν’ανεβούμε
κι όσα τσαλίμια έκανε και ‘μείς να μιμηθούμε
·         Να γίνουμε παράδειγμα σ’ούλη την οικουμένη
πως Αμαριώτικος χορός ατόφιος απομένει
·         Παρ’ούλη τη λιτότητα π’ούλους μας ταλανίζει
και δεν αφήνει ούτ’ευρώ στην τσέπη να σταλίζει
·         Ετσά μας καταντήσανε οι Εθνικοπατέρες
για να περνούμε άσχημα και θλιβερές ημέρες
·         Κι αφού το ξέρουνε καλά η Κρήτη δε σηκώνει
πολιτισμό και αθρωπιά κιανείς να τσ’αλλοιώνει
·         Και βρίσκει τρόπο αντίδρασης στσι δράσεις κακοβούλων
στη συμπαράσταση θερμή των πολιτών τζη ούλων
·         Και για να βοηθήσουμε σήμερα του Ασώτου
πρέπει να βρουμ’αντίδοτο από βορρά και νότου
·         Γιαυτό κατσούλι θα ντυθώ τα δώματα να πιάσω
κι όπου μου πούνε να ψι ψι εκειά να την περάσω
·         Κι αν δε μου πούνε να ψι ψι τον κόσμο θα γυρίσω
τη Μέρκελ και το Σόιμπλε να βρω να γρατζουνίσω
·         Μέχρι να τρέξει αίμα τους χαμπάρι για να πάρουν
πως τση Ελλάδας τη θηλιά πρέπει να ξελασκάρουν
·         Να δώσουν λύσεις ικανές να βγούμ’από την κρίση
και τσι ωραίες του στιγμές λαός να  ξαναζήσει
·      
 Και να χαρεί την αποκριά σαν τα παλιά τα χρόνια
που τσι αμάδες παίζανε κοπέλια εις τα αλώνια
·         Καλή σ’ούλους μας όρεξη να φάμε και να πιούμε
και ύστερα εις το χορό ούλοι μας να πιαστούμε
·         Και δε ξεχνούμ’ ενίσχυση απ’τη λαχειοφόρο
πέντε στο φάκελο λαχνοί κερδίζουν ένα δώρο
·         Χρόνια πολλά ευχόμαστε μ’αγάπη και υγεία
χαμόγελο στα χείλη μας και πάντα ευτυχία
·         Καλή μας διασκέδαση κι ούλη χαρά δική σας
σκουντήστε τα ποτήρια σας να πιείτε τη ρακή σας!!!
Σας ευχαριστώ!!! (χειροκροτήματα)
·         Θερμό σας χειροκρότημα καρδίες σας  ευφραίνει
 και του χειροκροτούμενου κουράγιο ανεβαίνει!!!
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Αντωνακάκης
έχει το λόγο για το δικό του χαιρετισμό,
 
  Κύριε Μανώλη Πατεράκη Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων,
Κύριε Γιώργο Μαριδάκη Πρόεδρε της Παγκρητίου Ενώσεως,
Κύριε Χαράλαμπε Σαλβαράκη Πρόεδρε της Κρητικής Εστίας
Κύριε Αντώνη Γιαννουλάκη Πρόεδρε Κρητών Ωρωπού,
Κύριε Όμηρε Λεωνίδου Πρόεδρε Ελληνοκυπρίων Βριλησσίων
Κυρία Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου Εκπρόσωπε Δήμου Νέου Ηρακλείου
  Κυρίες και Κύριοι Πρόεδροι Σωματείων- Μελών
,
 Αγαπητοί Αμαριώτες και φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στον ετήσιο χορό της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου  στο φιλόξενο κρητικό κέντρο ΚΟΝΑΚΙ  με ιδιοκτήτες το Δημήτρη και Γιάννη  Σταυρακάκη , σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε από καρδιάς ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ,ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ
Η διασκέδαση  είναι εξασφαλισμένη από το εκλεκτό συγκρότημα του Δημήτρη και Μιχάλη Κουνάλη και το  χορευτικό του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης  με     Πρόεδρο το Γιώργο Κυρμούτσο  και εκλεκτό δάσκαλο το Φουρφουριανό Πρόεδρο Βασίλη Μουρτζανό, που ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για την προσφορά τους στην κρητική παράδοση.
   Η Ομοσπονδία  ιδρύθηκε στη θέση της Ένωσης Αμαριωτών πριν από  33 χρόνια με πρωτεργάτη και πρώτο Πρόεδρο τον  αείμνηστο ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΤΙΝΑ , με τη συνεργασία επίλεκτων μελών της Αμαριώτικης παροικίας. Με τα 22 Σωματεία – Μέλη της,  φέρνει κοντά  τους απανταχού της γης Αμαριώτες και φίλους ,προβάλλει την Επαρχία Αμαρίου με τις παραδόσεις, τα ήθη και  έθιμά της, στηρίζει και προβάλλει με κάθε τρόπο  τους ανθρώπους της και τα αγνά αμαριώτικα προϊόντα.
 Επίσης  συνεργάζεται με το Δήμο Αμαρίου και τους αρμόδιους φορείς για την ανάπτυξη του τόπου και τιμά τους ανθρώπους  της, που με το έργο  και την προσφορά τους  μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι.
Το Αμαριώτικο Σπίτι  στεγάζει τα Σωματεία –Μέλη και αποτελεί το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλων των Αμαριωτών .  Είναι μια ζεστή αγκαλιά  για κάθε απόδημο Αμαριώτη και φίλο.
Μέσα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, πιστεύουμε πως η Ομοσπονδία   παίζει σημαντικό  ενωτικό ρόλο , γι’ αυτό και  προσπαθεί να φέρει πιο κοντά  τη νέα αμαριώτικη γενιά για να συνεχιστεί το έργο και όλοι μαζί ενωμένοι  να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και να ξεπεράσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που ζούμε. Καλούμε τα Σωματεία –Μέλη στις αρχαιρεσίες μας που θα γίνουν στις 19-3-2017 να στείλουν στην Ομοσπονδία μέλη, εκπροσώπους που έχουν το μεράκι και το χρόνο να προσφέρουν για να πάει ακόμα ψηλότερα.
 Στο διάστημα αυτό με τη δική σας βοήθεια και  αγάπη ,   συνεχίζουμε την έκδοση της εφημερίδας ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, που ταξιδεύει τα νέα μας στους όπου γης Αμαριώτες και φίλους και αγωνίζεται για την ανάπτυξη και την προβολή του τόπου μας.
 Επίσης με τη στήριξή σας λειτουργούμε στο διαδίκτυο την πιο οργανωμένηιστοσελίδα(www.omospamari.gr),
(email:info@omospamari.gr). Εκεί ο όπου γης Αμαριώτης και φίλος μπορεί να ενημερώνεται για πολλά θέματα και να διατυπώνει τις σκέψεις  του. Η λειτουργία της έχει μεγάλη επισκεψιμότητα που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Θέλουμε με τις δράσεις της η Ομοσπονδία να αγκαλιάσει όλους τους Αμαριώτες, να ικανοποιήσει κάθε ιδέα που έχει σαν στόχο την ιδιαίτερη αγάπη που έχει για τους ανθρώπους της και τον τόπο. 
 Σήμερα στα τριάντα 33 χρόνια δράσης και προσφοράς της Ομοσπονδίας έχουμε τη χαρά και την ξεχωριστή τιμή, να σας γνωρίσουμε ότι ολοκληρώσαμε τον πρώτο και το δεύτερο τόμο  βιβλιοδέτησης και ψηφιοποίησης της εφημερίδας ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ από το 1981 μέχρι το 2015 και διαθέτουμε το έργο σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτή μας η ενέργεια έχει σαν στόχο τη διατήρηση του έργου αυτού από τη φθορά του χρόνου, αλλά και να γνωρίσουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι. Εδώ καταγράφεται η ιστορία της Ομοσπονδίας αλλά και του τόπου γενικότερα. Ο πρώτος τόμος είναι αφιερωμένος στα κατά καιρούς  μέλη του Δ.Σ για την προσφορά τους και ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Αμαρίου και στη νεολαία του.
Μέσα στους στόχους μας   είναι με τη βοήθειά σας και χορηγών να ολοκληρωθεί η έκδοση των πρακτικών του πρώτου Επιστημονικού Συνεδρίου για το Αμάρι καθώς και η έκδοση βιβλίων Αμαριωτών συγγραφέων που αφορούν τον τόπο μας και έχουμε δεχθεί σχετικές προτάσεις.
Αυτή τη μέρα την αφιερώνουμε σε όλους εσάς τους Αμαριώτες και φίλους, τους χορηγούς της Λαχειοφόρου και όλους τους όπου γης Αμαριώτες που μας βοηθάτε και μας δίνετε τη δύναμη να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε.
 Τελειώνοντας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρόθυμα και συλλογικά ανταποκρίνονται σε όλες τις υποχρεώσεις της Ομοσπονδίαςκαθώς και στις οικογένειες τους που συμμερίζονται και ενισχύουν την όλη προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς και ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ.
Στη συνέχεια ανέφερε ονομαστικά τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ,αρχίζοντας από δεξιά του με τη σειρά.        Το εκλεκτό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Πετρούπολης, με τον εξαίρετο χοροδιδάσκαλο το Φουρφουριανό Πρόεδρο Βασίλη Μουρτζανό, πήρε τη θέση του στην πίστα και  κατέπληξε τους συνδαιτυμόνες με τις υπέροχες χορευτικές του δεξιότητες που ιδιαίτερα ευχαριστούμε για την αξιόλογο προσφορά του στην κρητική παράδοση,
·       Απόδοση χορευτικού μας είχε γοητέψει
         κι έδειξε στον καθένα μας πως πρέπει να χορέψει
·       Τα ζάλα του τα ρυθμικά είχαν περίσσια χάρη,
    τίμησαν την παράδοση και δόξασαν τ’Αμάρι!!!
Ακολούθησε προσφώνηση του μελωδικού λυράρη: «Το Διοικητικό Συμβούλιο στην πίστα», το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και άνοιξε με τις καταβολές του το χορό για όλους με πρώτο τον παραδοσιακό συρτό. Δημιουργήθηκε μια καταπληκτική ευφορία και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ.
 
 . Η συμμετοχή του κόσμου Αμαριωτών και φίλων ήταν συγκινητική. Η δε περιποίηση και τα παραδοσιακά φαγητά των Μερτζάνηδων  εξαιρετική. Στα παιδιά μοιράστηκαν δώρα ,παιδικά παιχνίδια προσφορά του Μανώλη Τσαγρή και στις κυρίες από ένα τριαντάφυλλο για τη γιορτή των ερωτευμένων προσφορά του συμπατριώτη μας Γιάννη Ταταράκη. Προσφέρθηκε στα τραπέζια γλυκό μαλακό παξιμάδι προσφορά του Παραδοσιακού φουρφουριανού φούρνου: “ΑΡΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ  ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗ”. Ακολούθησε Λαχειοφόρος Αγορά, με επιτυχία, από πολλά δώρα προσφοράς Αμαριωτών και φίλων. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους χορηγούς για τις προσφορές και τους ευχόμαστε καλές δουλειές. Ανάλογο αναλυτικό ευχαριστήριο παρατέθηκε στα τραπέζια και θα γραφτεί στην εφημερίδα μας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.
 Ευχαριστούμε επίσης όλες και όλους  για την ευγενική συμμετοχή τους στην ωραία μας εκδήλωση,
 Κ’ ευχόμαστε από καρδιάς ούλοι να ευτυχίσουν
και δάκρυα μόνο χαράς το χρόν’αυτό να χύσουν!!!
                                                          Νίκος Τσιουδάκης
Αριθμός Προβολών: 3