Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από ιδρύσεώς της ,η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ,τίμησε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα τη Πέμπτη 10 Μαϊου 2018  τον διακεκριμένο και πολυβραβευμένο επιστήμονα, μαθηματικό και συγγραφέα Ευάγγελο Σπανδάγο παρουσία πλήθους κόσμου ,κυρίως φίλων και ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης.

Για τον κο Σπανδάγο μίλησε η Πρόεδρος των Ελλήνων Φιλολόγων Γεωργία Ξανθάκη. Ο τιμώμενος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1940 και υπηρέτησε ως καθηγητής στο πειραματικό  σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 28 έτη. Ίδρυσε το φυσικομαθηματικό βιβλιοπωλείο και τον εκδοτικό οίκο «Αίθρα». Έχει  εκδώσει  163 βιβλία με μαθηματικό ,ιστορικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Από το Μάϊο του 2000 έχει καταστήσει προσιτή στο νεοελληνικό κοινό ,την αρχαία ελληνική μαθηματική και αστρονομική γραμματεία ,δεδομένου ότι έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά στην νεότερη Ελλάδα ,38 άγνωστα  έργα αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων .Παράλληλα πραγματοποιεί έρευνες σε βιβλιοθήκες αραβικών χωρών ,για τον εντοπισμό χαμένων έργων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών.

Οι καταστροφές των Βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας το 47 π.χ. ,στέρησαν  την ανθρωπότητα από τα τεράστιας πνευματικής αξίας έργα της αρχαίας Ελληνικής διανόησης. Σώθηκε ένα μόνο μικρό ποσοστό 5% του έργου αυτού, ικανού όμως για να εκτιμηθεί η συνολική αξία του. Επειδή κανείς κρατικός φορέας  δε μερίμνησε να εκδώσει έστω και ένα μέρος της ανεκτίμητης αυτής κληρονομιάς ,ήλθε η ιδιωτική πρωτοβουλία να καλύψει αυτή την αδυναμία και ιδιαίτερα της αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας ,ποίησης, ιστορίας ,φιλοσοφίας  και ελάχιστα της αρχαίας επιστήμης. Είναι άγνωστο ακόμη και σήμερα ,για την έλλειψη εκδοτικού ενδιαφέροντος για την επιστήμη και ιδιαίτερα για την κορωνίδα της ,τα μαθηματικά και την αστρονομία. Αυτό το κενό ήλθε να καλύψει ο πολυβραβευμένος μαθηματικός ,ο οποίος έχει αναλάβει την επιλογή των αρχαίων κειμένων, την αποκατάστασή τους ,την απόδοσή τους στη νεοελληνική και τον σχολιασμό των έργων στη σειρά «Αίθρα –έργα αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων» Ήδη κυκλοφορούν 34 βιβλία της σειράς αυτής. Έχει επίσης ασχοληθεί διεξοδικά με τη ζωή και το έργο του διάσημου  σύγχρονου  μαθηματικού Κώστα Καραθεοδωρή  και έχει εκδώσει σχετικό βιβλίο. Εκεί διαλύει και το μύθο περί κλοπής της θεωρίας της σχετικότητας. Αποδεικνύει  δηλαδή  ότι η θεωρία αυτή ανήκει αποκλειστικά  στον Αϊνστάιν και ότι ο Καραθεοδωρής ήταν απλώς ένας πολύ καλός φίλος του.

Είναι τιμή για την Ελλάδα ,τιμή για όλους τους Έλληνες  ο επιστήμονας αυτός ,που έχει διακαή πόθο να προβάλει την επιστήμη των Αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και την ανωτερότητα της φυλής μας. Είναι τιμή και για τη ταπεινότητά μου ,να έχω φίλο αυτό το Ρεθεμνιώτη γίγαντα της επιστήμης.

Εύγε κε Εάγγελε  Σπανδάγο.

Αριθμός Προβολών: 110