ΘΑΝΑΤΟΙ:
• Η Μαρία Ιωσήφ Τζωρτζάκη πέθανε και κηδεύτηκε στο Φουρφουρά στις 22 Δεκεμβρίου 2018 σε ηλικία 87 ετών.
• Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 στο χωριό μας πέθανε και κηδεύτηκε ο Ιωσήφ Σημαντήρας του Παύλου. Ετών 78.
• Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων η Γεωργία Μουρτζανού του Ιπποκράτη (κόρη του ΝΟΓΑ) σε ηλικία 91 ετών.
Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.
ΓΕΝΝΗΣΗ:
Ο Κωστής Παραδεισανός και η Μαρία γέννησε στις 11 Οκτωβρίου 2018 δίδυμα παιδάκια. Ένα υγιέστατο αγοράκι και ένα πανέμορφο κοριτσάκι άλλαξε την ζωή στο ζευγάρι.
Το Δ.Σ. σας ευχεται να σας ζησουν τα νεοφοτιστα.

ΒΑΠΤΙΣΗ:
• Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου βάφτισαν την κορούλα τους η Ροδάνθη Πανταλού και ο Δημήτρης Μπαμπανιώτης στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ν. Ηράκλειο. Της έδωσαν το όνομα Θάλεια.
• Η Γεωργία Μπουρδελή και ο Χάρης Ζουμπουλάκης βάφτισαν στις 10 Φεβρουαρίου τον υιό τους και του έδωσαν το όνομα Νικόλαος.
• Ο Ζαχαρίας Μπουρδελής του Χρόνη και η Ζαχαρούλα Φαραγκουλιτάκη βάφτισαν την κορούλα τους στις 3 Μαρτίου 2019 στην Ιερά Μονή Παλιανής και στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στο κέντρο «ΚΑΛΥΒΙΑ». Το όνομα αυτής, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ.
Το Δ.Σ. σας εύχεται να σας ζήσει το νεοφώτιστο.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ & ΛΟΓΟΔΕΣΜΟΣ:
• Στις 25 Δεκεμβρίου 2018 ο Φίλιππος Μουρτζανός του Νικόλαου λογοδόθηκε την αγαπημένη του Καλλιόπη Μπούτζουκα από τις Δρυγιές.
• Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 με πολιτικό γάμο που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Δήμου Αμαρίου παντρεύτηκαν η Αναστασία Μανωλιτσάκη του Κωνσταντίνου και ο Γεώργιος Λεντάρης του Εμμανουήλ.
Το Δ.Σ. σας εύχεται να ζήσετε, με το καλο και στα στεφανα σας.

ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ- ΚΟΠΗ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Χωριανοί και φίλοι του Συλλόγου μας έγιναν ένα την Κυριακή 13 Ιανουαρίου πηγαίνοντας ημερήσια εκδρομούλα με προορισμό την Βοιωτία. Το κέφι; Αστείρευτο…. Τα χαμογέλα; Τεράστια… Η διάθεση; Απεριόριστη…
Αρχικά ξεκινήσαμε και στη διαδρομή το «πρωινό» μας περίμενε από τις Φουρφουριανές μερακλήνες μαγείρισσες να μας σερβίρουν από μυζηθροπιτάκια έως κουλουράκια χειροποίητα.. Από πίσω να κλουθά ο ΣαριδοΓιάννης (Γιάννης Σαριδάκης) με την ρακί… ώρα 9:00 το πρωί ακούγεται απ’ το βάθος μια φωνή: «Δεν πάει άλλο το φαί και οι ρακιές… το τερμάτισα». Όντως τα φαγητά πρωί πρωί ήταν αφάνταστα πολλά και η Φουρφουριανή ρακί ταίριαζε με το παραπάνω με την περίσταση . Πρώτη στάση Δίστομο και μουσείο θυμάτων ναζισμού Διστόμου. Εκεί τα χαμόγελα σιωπούν. Τα νεύρα τσατάλια με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Θυμός… θυμός για εκείνους που τόλμησαν να κάνουν κάτι τέτοιο στους πατριώτες μας. Φεύγοντας μείναμε προβληματισμένοι και με το βλέμμα χαμηλό άκουγες πηγαδάκια να συζητούν.. «Άτιμοι Γερμαναράδες… Μας ε-τρώτε τη ψυχή..» κ.α. στη συνεχεία μονή ¨Οσιου Λουκά λίγα χιλιόμετρα μετά το Δίστομο. Εκεί το βλέμμα πάλι ψηλά. Στο υπέροχο τοπίο και στον καθαρό αέρα. Βαθιές αναπνοές να καθαρίσουν τα πνευμόνια φώνιαζε ο Ιπποκράτης… (Χαλκιαδάκης). Μπήκαμε στην Μονή. Πήραμε τις πληροφορίες μας , προσκυνήσαμε και αποχωρήσαμε για το ορεινό χωριό «ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ή ΚΟΥΚΟΥΡΑ». Το τοπίο; Κάτασπρο.. χιόνι παντού. Κι εκεί πολλά βαθιά αναπνοές. Το λεωφορείο δεν έφτανε απ’ το χιόνι μέχρι την ταβέρνα όπου είχε προγραμματιστεί το δείπνο μας .Αναγκαστήκαμε να περπατήσαμε μέσα στο χιονισμένο τοπίο για να φτάσουμε . Μας δόθηκε η ευκαιρία να ¨πέσουν¨ και κάνα δυό μπάλες με χιόνι ο ένας στον άλλο. Και λίγο «πατινάζ» τα μακρότερα σε ηλικία παιδάκια. Μπαίνοντας στο ταβερνάκι μια ζεστασιά βγήκε από μέσα. Πολύ φαγητό και ένα κρασί, αγίασμα! Εκεί ο πρόεδρος μας, έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα και μοίρασε με τα μέλη του Δ.Σ. τα κομμάτια της ,το φλουρί κέρδισε ο ντόπιος της παρέας Κος Κεφαλάς Ιωάννης που από την πρώτη στιγμή μας απέδειξε πως και οι αρβανίτες είναι φιλόξενοι. Το γλέντι δεν άργησε να ξεκινήσει. Ο Αλυσσανδράκης Σπύρος ,στη λύρα, με τον υιό του Νικηφόρο στο λαγούτο ανέλαβαν να διασκεδάσουν τους παραβρισκόμενους παρεϊστικα, χωρίς ηχεία, χαμηλά, όπως παλιά! Μαντινάδες ,τραγούδια, και πολύ χορό είχε το πρόγραμμα με την νεολαία στην πρώτη τη γραμμή αλλά και με τους καλά καλούς μερακλήδες Φουρφουριανούς ακούραστα να ακολουθούν.
Δυστυχώς όμως, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος και σιγά σιγά έπρεπε να μαζευόμαστε για την επιστροφή μας. Προχωρώντας για το λεωφορείο (θυμίζω, ότι ήταν σταθμευμένο μακριά) έκαναν πάλι την εμφάνιση τους οι άσπρες μπάλες στις πλάτες . Ο ένας τον άλλο να κυνηγά , να καταχτυπά , και ο τρίτος να καταγράφει φωτογραφικά το γεγονός. Στο τέλος και πριν την έναρξη της επιβίβασης η καθιερωμένη φωτογραφία.
Και εις άλλα με υγεία!!

ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ:
Με την παρουσία του Δημάρχου Δήμου Αμαρίου Κου Μουρτζανού Παντελή και με την συνδιοργάνωση του Συλλόγου Αξικών Αττικής πραγματοποιήθηκε φέτος η καθιερωμένη συνεστίαση των Φουρφουριανών Αθήνας.
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο κρητικό κέντρο «ΟΜΑΛΟΣ» στο Μοσχάτο υπό τους ήχους της λύρας του Δημήτρη Βακάκη αλλά και το λαγούτο του Γιώργου Ψαρουδάκη γλεντήσαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς μας που με την δική τους στήριξη πραγματοποιήθηκε η λαχειοφόρος αλλά και εκείνους που μας έστειλαν από το χωριό καλούδια τα οποία γευτήκαμε. Ιδιαίτερα ευχαριστώ, στον φούρναρη του χωριού Μανωλακάκη Δημήτρη (και όλη την οικογένεια) για την δωρεά ,και φέτος, των εδεσμάτων. Θα ήταν λάθος μας, αν δεν ευχαριστούσαμε ξεχωριστά το ΠιττακοΓιάννη (Μουρτζανό Γιάννη) ο οποίος με πολύ κόπο συγκέντρωσε τα προϊόντα, τα συσκεύασε και τα μετέφερε στην Αθήνα. Τέλος να ευχαριστήσουμε τον Αντώνη και Γιάννη Μπαντουράκη , ιδιοκτήτες του κέντρου «ΟΜΑΛΟΣ» , για την φιλοξενία.
Με το καλό να σμίξουμε και σε επόμενα γλέντια!

 

Αριθμός Προβολών: 156