Αναδημοσίευση από :made in creta.gr

Φωτογραφία από τα γυρίσματα στο Άνω Μέρος με την «Αμαριώτικη Παρέα»

Αγκαλιάζουν την παραγωγή του ντοκιμαντέρ στα οκτώ καμένα χωριά του «Κέντρους» με τους 164 νεκρούς από τους Γερμανούς ναζί,

ο αμαριώτικος πληθυσμός και πρώτοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των μαρτυρικών τόπων και των άλλων οικισμών της επαρχίας, και σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους παραγωγούς  Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, δήλωσαν έμπρακτα την συμμετοχή τους και την προσφορά κάθε μορφής βοήθειας στο έργο-ντοκουμέντο έως την ολοκλήρωσή και προώθησή του «για να βγουν από την αφάνεια τα βάρβαρα και φρικιαστικά γεγονότα που υπέστησαν άδικα οι άνθρωποί μας και δεν έχουν πάρει την θέση που τους αξίζει στη Σύγχρονη Ιστορία μας». Ήδη, με την έναρξη των γυρισμάτων στα χωριά Άνω Μέρος και Γερακάρι, που αφιερώθηκαν στη μαγνητοσκόπηση ριζίτικων τραγουδιών για τα ολοκαυτώματα του «Κέντρους» από την «Αμαριώτικη Παρέα»,  απλοί κάτοικοι από τους δυο βάναυσα πληγέντες οικισμούς, σε κάθε σημείο των λήψεων, διατύπωναν με συγκίνηση τα αισθήματά τους και δήλωναν περιχαρείς στους συντελεστές : «Ευτυχώς βρεθήκατε εσείς για να κρατήσετε με το έργο που κάνετε, την ιστορία μας ζωντανή και να νιώσουμε εμείς και οι νεκροί μας δικαιωμένοι. Ότι δεν έκανε το Κράτος μας, το κάνετε εσείς και σας είμαστε ευγνώμονες…»

Ριζίτικα στον κεντρικό δρόμο του χωριού

Η σκηνοθεσία και σε αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο, όπως είναι γνωστό, θα έχει την υπογραφή του «γκουρού» της σκηνοθεσίας στην Ελλάδα Τάσου Μπιρσίμ, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί τα πρόσωπα, στην πλειοψηφία τους άνθρωποι μεγάλης ηλικίας του Αμαρίου και του Αγίου Βασιλείου, που θα αφηγηθούν στην κάμερα όσα τραγικά βίωσαν στις βαρβαρότητες και στις καταστροφές των οκτώ μαρτυρικών τόπων. «Δεν θέλουμε να τα θυμούμαστε πάλι, σφίγγεται η καρδιά μας» δήλωσε ένας από αυτούς, ο Αντώνης Σοφιαδάκης από το Άνω Μέρος. Ενώ άλλοι λαμβάνουν την αφήγηση ως ευκαιρία «για να τα πούμε κι ύστερα ας φύγουμε γιατί προλάβαμε και τα είπαμε για να μείνουν…» Για τη «ζώσα μαρτυρία» που θα είναι και η «καρδιά» της πενηντάλεπτης παραγωγής στα οκτώ χωριά, έχουν βρεθεί ήδη 15 αυτόπτες κάτοικοι των εκτελέσεων και των ισοπεδώσεων των οικισμών από την Κρύα Βρύση, 28 από το Άνω Μέρος, 3 από τις Δρυγιές, 13 από τις Βρύσες Αμαρίου, 4 από το Καρδάκι και 19 από το Γερακάρι. Ενώ τα άλλα πληγέντα χωριά Γουργούθοι και Σμιλές που έτυχαν ολοκληρωτικής καταστροφής από τους ναζί και άνθρωποί τους οδηγήθηκαν σε πλησιέστερους τόπους και εκτελέστηκαν, για πολλά χρόνια μένουν ακατοίκητα και δεν εντοπίστηκε κάτοικος για να εξιστορήσει. Τα γυρίσματα από το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου επαναλαμβάνονται αυτό το μήνα, ενώ η έρευνα που άρχισε πριν από πέντε χρόνια συνεχίζεται και ήδη έχει ζητηθεί, για το επιπλέον μουσικό «ντύσιμο» της ταινίας, από τον παραδοσιακό λυράρη του Άνω Μέρους Στίνο Σοφιαδάκη με ομάδα κατοίκων να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την απόδοση κρητικού σκοπού με στίχους που θα έχουν περιεχόμενο τα γεγονότα της κατοχής. Θα ακολουθήσουν στα οκτώ χωριά οι βιντεοσκοπήσεις μαρτυριών και η λήψη εκατοντάδων πλάνων που θα χρησιμοποιηθούν με το αρχειακό υλικό στον εμπλουτισμό του ντοκιμαντέρ. «Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει», είπε ο Γιάννης Κανελλάκης, «αξιολογήσαμε υλικό που χαρακτηρίζεται καινούργιο και εξαιρετικό για μια παραγωγή ιστορικού περιεχομένου. Ξέρουμε ότι στην Κρήτη κάθε πέτρα έχει αίμα, όμως στα ολοκαυτώματα του Αμαρίου οι Γερμανοί ναζί ξέσπασαν με τη μεγαλύτερη βαρβαρότητα. Εδώ όχι μόνο τους σκότωναν αλλά σε κάποια χωριά σας τους έκαιγαν ζωντανούς. Είναι απίστευτα πράγματα αυτά. Θέλουμε να βγει ένα ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι…»

Αριθμός Προβολών: 1