(Γράφει ο Γεώργιος Κάρλος Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης)

 

Την Κυριακή 27 Μαϊου στην Ιερά Μονή Καλτεζών με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής και τον πατριωτικό Σύλλογο « ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΛΤΕΖΩΝ Ο ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ», οργάνωσαν άψογα τις εορταστικές εκδηλώσεις της 191ης  επετείου της Συνελεύσεως της Πελοποννησιακής Γερουσίας, τότε που οι Αρχιερείς, Καπεταναίοι και Πρόκριτοι ,με Πρόεδρο της Συνέλευσης τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Ο Επίσκοπος Έλους Άνθιμος, ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος, ο Κανέλλος Δεληγιάννης και οι λοιποί αγωνιστές της Πελοποννήσου, συγκεντρώθηκαν στον ιερό αυτό χώρο στις 26 Μαϊου 1821, δηλαδή δύο μόλις μήνες μετά την κήρυξη της Επαναστάσεως (25 Μαρτίου 1821). Η Γερουσία αποτέλεσε την πρώτη Διοίκηση του επαναστατημένου έθνους και έθεσε τα θεμέλια όχι μόνο της οργάνωσης του ιερού αγώνα για την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό, αλλά και τις πρώτες βάσεις για τη Συνταγματική και Νομοθετική οργάνωση του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Το εορταστικό πρόγραμμα ξεκίνησε με δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Βασίλης Σχίζας, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από το Λυκειάρχη κ. Χαραλαμπόπουλο αφιερωμένο στην Ι.Μονή Καλτεζών.

Ο Πατριωτικός Σύλλογος δια του προέδρου του κ. Αντώνη Γιαννίμπα, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του και το θεάρεστο έργο του , σε ένδειξη σεβασμού και τιμής, τον εφημέριο του χωριού μας πατέρα Θεόκλητο Αθανασόπουλο.

Το Ηγουμενοσύμβουλιο της Ι. Μονής δια της Ηγουμένης Βερονίκης Μοιράγια τίμησε την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για τη διαρκή συμπαράσταση και παρουσία τους στη Μονή αποδίδοντας τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο τους κ. Λευτέρη Τζόκα.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος Ριζιτών Αμαριωτών Ρεθύμνου που λάμπρυνε με την παρουσία του καθώς και οι άλλοι Σύλλογοι Κρητών, που θα αναφερθούν στη συνέχεια, τραγουδώντας ριζίτικο άσμα αποδίδοντας φόρο τιμής στη Μονή Καλτεζών.

Τ’ αντρειωμένου τ’ άρματα

 

Στου  Κεραμέ ’σαν τ’ άρματα, τ’ Αρκαδο-φυσεκλίκια,

του Γιάννη Δημακόπουλου, του πρωτοπολεμάρχου,

μα ’φέρασί ντα Χρισθιανοί στ’ Αρκαδο-μαναστήρι.

Εις τη Μονή των Καλτεζώ  τα ’χουνε φυλαχτάρι

κι ολοχρονίς άφτει κερί, καντήλι και λιβάνι,

για τ’ αντρειωμένου τ’ άρματα.

Στίχοι-Μουσική : Σταύρος Φωτάκης

Την Εθνική αυτή εορτή μας τίμησαν ο Υπουργός Μεταφορών κ. Σιμόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Τρίπολης κ. Μαρία Εικοσιδέκα, Κώστας Κατσαφάνας, Σάββας Σαββάκης, η Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Τρίπολης Δημ. Παυλής, Δημ. Κοσκινάς, Ιωάννης Σαμπράκος, Στέλιος Λουμπαρδιάς, Ρούλα Συνοδινού, Ανδρέας Μπούρας, Κώστας Τρίκολας, Ιωάννης Κατσίρης, Σταύρος Κουκάκης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Τρίπολης κ. Χριστίνα Ζαμπαθά. Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιερά Μονή Καλτεζών στο Τορόντο Καναδά και μέλος της Ομοσπονδίας Θεόδωρος Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Ζαραφέτας, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών νομού Αρκαδίας κ. Ιωάννης Σταματάκος, η Δ/νση της Εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ» κ. Όλγα Ανδριανάκου, ο Διευθυντής της εφημερίδας  «ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» κ. Δημήτρης Γιαννακούρας.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους 50 μέλη της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών με το Δ.Σ., ο Γραμματέας της Ένωσης Βασίλης Σχίζας και εκδότης της εφημερίδας «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», που θα κάνει εκτενές δημοσίευμα στην εφημερίδα του για τη γιορτή μας.

Μαζί με το Σύλλογο Αμαριωτών Ρεθύμνου ήταν ακόμη ο Σύλλογος Γυναικών Κρήτης «ΟΙ ΝΟΤΕΣ», ο Σύλλογος Κρητών Αργυρούπολης Αττικής, ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», ο Σύλλογος Κρητών Ωρωπού Αττικής «Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ» και ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής  «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».

Όλοι οι Κρητικοί προσκύνησαν τα άρματα του Βυτιναίου Γιάννη Δημακόπουλου που φυλάσσονται στο χώρο της Ιεράς Μονής και ο οποίος έπεσε ηρωικά στην ανατίναξη της Ιεράς Μονής Αρκαδίου Ρεθύμνου καθ’ ότι ήταν φρούραρχος της Μονής.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι  δεξιώθηκαν στην τραπεζαρία της Μονής από τον Δήμο Τρίπολης.

Στην Ιερά Μονή εγκαταδύουν τρεις μοναχές υπό την ηγουμενία της Αδελφής  Βερονίκης Μοιράγια, η Παναρέτη και η Αικατερίνη, που τιμούν τα ράσα και το Μοναχικό Σχήμα, συνεχίζοντας την παράδοση, την αίγλη και την Ιστορία της Μονής. Ο Θεός να τις έχει καλά.

Οι μοναχές μαζί με τους υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου Τρίπολης καθώς και ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος και η Ευγενία Μέλλου που φρόντισαν το σημαιοστολισμό και οι χώροι εντός και εκτός της Μονής να λάμπουν και να είναι άψογοι σε ευταξία και καθαριότητα.

Πηγή : Εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ

(Θερμές ευχαριστίες στην κ. Όλγα Ανδριανάκου)

 

Αριθμός Προβολών: 36