ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

1. Στις 24 Ιουλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντάνασσας συμμετείχε στο 7ο Amari Green Festival παρουσιάζοντας «την τεχνική της κουράς των προβάτων» στην τοποθεσία Κεφαλοβρύσα, στους Ποταμούς. Η επιλογή της εκδήλωσης δεν ήταν τυχαία, αφού η περιοχή είναι κατεξοχήν κτηνοτροφική.

Η κουρά είναι ένα έθιμο πανάρχαιο και αποτελούσε πάντα τη γιορτή των προβάτων. Έτσι, κάθε βοσκός, καλούσε αυτούς με τους οποίους συγγένευε το κοπάδι του ή και συγγενείς. Άλλωστε την εποχή αυτή, εκτός από τις ζεστές θερμοκρασίες που επέβαλλαν να ξαλαφρώσουν τα ζώα από τα πολλά μαλλιά, οι βοσκοί είχαν και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Είχε τελειώσει η εποχή του αρμέγματος, αφού λιγόστευε το γάλα του κοπαδιού, και καθιέρωναν τη γιορτή αυτή κατά την οποία γλεντούσαν με φαγοπότι.

Κάθε κουρίσκος κρατούσε το βουργιάλι του με το φαγητό του, το κρασί του κλπ. και το αφεντικό της κουράς στο τέλος του έβαζε μέσα δώρο για να τον ευχαριστήσει ένα κομμάτι κρέας, ένα κομμάτι τυρί και τα μαλλιά από ένα ολόκληρο πρόβατο, το λεγόμενο μποκάρι. Αυτό ήταν και το πιο σημαντικό δώρο γιατί οι γυναίκες ή οι μανάδες τους, τους έπλεκαν με αυτό κάλτσες, φανέλες κλπ, ενώ το ακατέργαστο μποκάρι είχε και θεραπευτικές-θερμαντικές ιδιότητες π.χ στον πονόλαιμο, σε πόνους μέσης κλπ. και γι ‘αυτό είχε μεγάλη αξία και τιμή για τον κουρίσκο ένα τέτοιο δώρο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους χωριανούς που βοήθησαν σε αυτή την εκδήλωση με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας καθώς και τους εθελοντές του Amari Green Festival!

2. Στις 15 Αυγούστου έγινε το Πανηγύρι της Παναγίας της Παντάνασσας στην πλατεία του χωριού και μας διασκέδασε το συγκρότημα του Αντώνη Σταυρακάκη (Μαντολίνο), Μπελιβανη Μιχάλη (Λύρα), Συγλετου Βασίλη (Λαούτο), Φιλιππάκη Στέλιου (Λαούτο)

3. Έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντάνασσας καθιερώνεται η τελευταία Κυριακή του Αυγούστου ως «Ημέρα Μνήμης και Τιμής των

Ηρώων Κοινότητας Παντάνασσας». Έτσι για φέτος η ημέρα αυτή ήταν η 28η Αυγούστου όπου ακολουθήθηκε το εξής πρόγραμμα τελετής:

7.30: Όρθρος – Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

10.00: Δοξολογία

10.20: Άφιξη και υποδοχή επισήμων στον χώρο του Μνημείου Ηρώων

10.30: Επιμνημόσυνη Δέηση

Εκφώνηση Πανηγυρικού από τη Φιλόλογο-Ερευνήτρια του Παν/μίου της Σορβόννης κ. Μαρία Καναβά

Προσκλητήριο νεκρών

Κατάθεση Στεφάνων – Εθνικός Ύμνος

 

4. Τηρώντας το παλαιό έθιμο πανηγυριού του Αϊ-Γιάννη του Ριγολόγου, οι Παντανασσώτες γιόρτασαν με νηστίσιμα εδέσματα τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στην τοποθεσία Αρναούτης ενώ το βράδυ βεγκέρισαν στην πλατεία με κεράσματα που μοιράστηκαν από κοινού και όσα πρόσφερε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

 

ΘΑΝΑΤΟΙ

1. Ιερωνυμάκης Βασίλειος του Στυλιανού (22/5)

2. Γεωργία Παπαδογιωργάκη (9/6)

3. Κων/νος Καλοειδάς (9/9)

4. Σπυριδάκης Γεώργιος του Μιχαηλ ετών 90 απεβίωσε 24/09/2022

Ο πολιτιστικός σύλλογος Παντανάσσης και όλοι οι συγχωριανοί εκφράζουν τα συλλυπητήρια στους οικείους των Θανόντων

 

ΓΑΜΟΙ

1. Η Άλκηστις Κουρνιανού του Αντωνίου Κουρνιανού από την Παντάνασσα και της Αναστασίας Ποθουλάκη παντρεύτηκε τον Παντελή Χατζηδάκη του Χαράλαμπου Χατζηδάκη και της Αθηνάς Κυριακάκη με καταγωγή από τα Περβόλια Ρεθύμνης στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου στο κτήμα Παυλάκη στις 30 Ιουλίου. Στον ίδιο χώρο ακολούθησε και η δεξίωση. Το ζευγάρι διαμένει στο Λονδίνο.

2. Ο Γεώργιος Ιερωνυμάκης του Κων/νου και της Κατερίνας από την Παντάνασσα παντρεύτηκε την Άννα-Μαρία Βαρανάκη του Εμμανουήλ και της Μαρίνας από την Αγία Παρασκευή Ρεθύμνης στις 10 Σεπτεμβρίου στο χωριό Αγία Παρασκευή. Το ζευγάρι τήρησε το κρητικό έθιμο που θέλει τον γαμπρό να πάει στο σπίτι της νύφης με άλογο και μπαϊράκι και να τη ζητήσει με ματινάδες. Έπειτα ακολούθησε γλέντι στο κέντρο Δρυμός.

 

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

1. Ο Δημήτρης Ιερωνυμάκης και η Κατερίνα Ενκουλέσκου από την Παντάνασσα βάπτισαν τα παιδιά τους Γεώργιο και Εμμανουέλα στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Παντάνασσα στις 22/8. Ακολούθησε γλέντι στην πλατεία του χωριού.

2. Ο Γιάννης Αντωνογιαννάκης και η Σταματίνα Γκαύρου – γένος Πορτάλιου , βάπτισαν τον γιο τους Ραφαήλ στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης στο Ρουσσοσπίτι στις 28/8. Ακολούθησε γλέντι στο κέντρο Φάρος.

Αριθμός Προβολών: 71