Σταθερή δραστηριότητα του συλλόγου από το έτος 2014 είναι η έκδοση ημερολογίων. Το θεματικό περιεχόμενο τους στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή του χαρακτήρα και των ιδιαιτεροτήτων του τόπου, ως φυσικό, ως ανθρωπογενές περιβάλλον και ως ιστορικότητα.

Τα ημερολόγια διακρίνονται για συγκεκριμένο σχεδιασμό και αισθητική έκφραση. Τα θέματα παρουσιάζονται σε εικόνες και συνοδεύονται από κείμενα που ερμηνεύουν το περιεχόμενο και τη σημασία του, ανταποκρινόμενα στην πολιτιστική και παιδευτική τους αποστολή. Από το πρώτο ημερολόγιο με θέμα τα εδώδιμα αυτοφυή χόρτα, εκτιμήθηκε η σημασία και η αξία τους, υιοθετήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από σημαντικούς φορείς όπως: το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Φυσικής ιστορίας Γουλανδρή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, έτυχαν επαινετικού σχολιασμού από σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού, πανεπιστημιακούς καθηγητές και φυσικά συντοπίτες και φίλους.

Ημερολόγιο2014 Εικ.1 Το πρώτο ημερολόγιο της σειράς προέκυψε ως κατάληξη δράσεων του συλλόγου σχετικές με τοπικές διατροφικές συνήθειες: Διαλέξεις ειδικών επιστημόνων και εκθέσεις συλλογής άγριων εδώδιμων χόρτων. Η αρχική συλλογή τριάντα έξι ειδών καθόρισε την ιδιαίτερη μορφή και συγκρότηση καθώς οι τριάντα έξι εικόνες κατανεμήθηκαν σε τρείς ανά μήνα σε ένα αναδιπλούμενο φύλλο διαστάσεων 22Χ75 εκατοστών. Εικ.1α Το ημερολόγιο αυτό είχε πολύ μεγάλη απήχηση και παρά το σημαντικό τιράζ έχει εξαντληθεί.

Ημερολόγιο2015 Εικ.2 Αφορά στα κατάλοιπα των ορεινών εγκαταστάσεων κτηνοτροφικών μονάδων. Μιτάτα και μιτατοκαθίσματα. Η έρευνα στην Κουρουθιανή ορεινή περιοχή επισήμανε την ύπαρξη δεκαεπτά τέτοιων αντικειμένων, κάποια ως ίχνη, άλλα ως ερείπια και αρκετά σε σχετικά καλή ακόμα κατάσταση. Βίγλες. Δευτερεύουσες μικρές λιθόκτιστες κατασκευές,, για την προστασία των βοσκών από καιρικές συνθήκες στις περιοχές βόσκησης του κουραδιού. Από τη δεκαετία του 1960 οι νέες συνθήκες συνέβαλαν στη σταδιακή εγκατάλειψη τους. Το ημερολόγιο θέλει να επισημάνει την σημασία των κατασκευών αυτών,- ξερολιθικές με εκφορικό σύστημα κάλυψης στο μεγαλύτερο υψόμετρο, με δώμα χαμηλότερα,- ως μνημείων ενός τρόπου ζωής και να συμβάλει στην αποφυγή της καταστροφής τους από τον χρόνο και από αλόγιστες ανθρώπινες ενέργειες.

Ημερολόγιο 2016 Εικ 3 Προβάλλει τον φυτικό πλούτο της ορεινής δασικής ζώνης και τις ιδιαιτερότητες ως τοπιακής αισθητικής έκφρασης, από τις μεταβολές στον χρόνο και τον χαρακτηρισμό των τόπων.

Ημερολόγιο 2017 Εικ. 4 «Βράχος, ο άρχων του Ελληνικού τοπίου» γράφει ο Γιάννης Τσαρούχης. Επιβλητικές παρουσίες σε ξεχωριστούς χρωματικούς και ογκοπλαστικούς σχηματισμούς, στην ορεινή περιοχή των Κουρουτών, προβάλλονται ως πρόκληση και πρόσκληση επισκεψιμότητας του τόπου.

Ημερολόγιο 2018 Εικ 5 Όπως σε όλη την Κρήτη, στην Κουρουθιανή περιφέρεια ευδοκίμησης της ελιάς σώζονται δέντρα χιλιάδων ετών. Ο τρόπος ανάπτυξης του κορμού της δημιουργεί εντυπωσιακά σχήματα άξια θαυμασμού και στοχαστικής παρατήρησης. Το έτος 1989 μια πυρκαγιά κατέκαψε αρκετές ελιές στις βορειοανατολικές παρυφές της περιοχής του χωριού. Μισοκαμμένοι κορμοί -με τον τρόπο που καίγεται ο κορμός της ελιάς από το εσωτερικό του- στέκουν στον χώρο σαν γλυπτά δυναμικής εκφραστικής παρουσίας.

 

Ημερολόγιο 2019 Εικ 6 Το ημερολόγιο 2019 επιχειρεί μια κατάδυση στο παρελθόν του τόπου, παρουσιάζοντας εικόνες από τη σημερινή ερειπιώδη κατάσταση των χώρων κατοίκησης στις εγκαταλειμμένες γειτονιές του χωριού. Θα απαιτηθούν ερμηνείες ως προς το βαθύτερο νόημα των κατασκευών, την σχέση τους με τα ιστορικά και τα τοπικά περιβαλλοντικά δεδομένα, τη μοναδικότητα τους, τη σημασία τους για το παρόν και το μέλλον ως αυθεντικών διαμεσολαβητών στην επίγνωση και κατανόηση του παρελθόντος. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται αντιστοιχούν σε ένα τρόπο ζωής και συνθήκες διαβίωσης που έχουν παρέλθει οριστικά και αμετάκλητα.

Το ζήτημα που προκύπτει άμεσα και επιτακτικά και θέτει το ημερολόγιο, είναι η μεταχείριση αυτών των οιονεί μνημείων με την ιερότητα που τους προσδίδει η ταύτιση τους με τη ζωή των προγόνων μας. Η συνειδητοποίηση πως η απώλεια αυτών των πολύτιμων και μοναδικών τεκμηρίων σύντομα θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, ας ενεργοποιήσει το αίσθημα της ευθύνης μας ως άτομα, ως συλλογικότητες, ως αρμόδιες αρχές.

. Ημερολόγιο 2020 Εικ. 7 Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Κουρουθιανού γλύπτη Μανώλη Νουκάκη στα 10 χρόνια από τον θάνατο του.

Ημερολόγια 2021 Εικ. 8, 2022 Εικ.9, 2023 Εικ. 10 Παρουσιάζουν την ιστορία του χωριού και την εξελικτική πορεία του με εικόνες προσώπων από την αρχή του 20ου αιώνα και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του1970, που συντελούνται θεμελιώδεις και σε πολλά επίπεδα ανατροπές. Η εξέλιξη εκφράζεται και σχολιάζεται από τις ενδυματολογικές μεταβολές, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τον τρόπο διασκέδασης τη σχέση με τη φύση.

Με την έννοια αυτή τα ημερολόγια ως περιεχόμενο και ως τρόπος παρουσίασης εκτός των άλλων αποτελούν οιονεί αντικείμενα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Ημερολόγιο 2024 Εικ. 11 Τα δέκα ημερολόγια ολοκληρώνουν ένα κύκλο θεμάτων, ωστόσο υπάρχουν πάντα ενδιαφέροντα αντικείμενα προβολής των ιδιαιτεροτήτων του τόπου. Σε ένα τέτοιο θέμα στοχεύει η προσπάθεια έκδοσης ημερολογίου 2024. Θέμα, η μαγεία της ανοιξιάτικης φύσης.

Αντώνης Νουκάκης

 

Αριθμός Προβολών: 131