Σωτήρης Τσιόδρας – Ο Επιστήμονας, ο Χριστιανός, ο Άνθρωπος

 

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που δείχνουν πόσο μικρός είναι ο κόσμος μας μα και ο άνθρωπος που πίστεψε πως αυτός μόνος μπορεί να κυριαρχήσει και να υποτάξει τα πάντα.

Ποτέ τα πράγματα δεν ήσαν τόσο εφήμερα, από μια τρίχα κρέμεται σήμερα ο κόσμος.Μέσα από την τραγική ετούτη ατμόσφαιρα βλέπουμε πια τα πάντα και τον εαυτό μας τους ανθρώπους που αγαπούμε.

Ένα είναι το σίγουρο, πως την επόμενη ημέρα όλα στη ζωή μας θα έχουν αλλάξει, ευκαιρία είναι να αλλάξουν προς το καλύτερο!..

Όλοι σήμερα εύχονται και ελπίζουν να βρεθεί ένα φάρμακο, ένα εμβόλιο, που θα δώσει ελπίδα για ζωή και θα σώσει τον άνθρωπο.

Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια ένα γέρο -μπάρμπα Γιώργη τον λέγαμε- στο μικρό χωριό μου (Λαμπιώτες Αμαρίου) εκεί περνούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, καθόταν συχνά στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Κηρύκου και φιλοσοφούσε…

«Οι μεγαλύτεροι Άγιοι, έλεγε, της ανθρωπότητας, είναι οι εφευρέτες…».

Αυτός ο άνθρωπος είχε έρθει από τη Σμύρνη, όπου διατηρούσε μεγάλο μαραγκούδικο ¨ξυλουργείο¨, και με την ανταλλαγή των πληθυσμών αραξοβόλησε στο χωριό του, για να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Μήπως καθημερινά δεν κρεμόμαστε από την ενημέρωση της τηλεόρασης, στις 6.00 το απόγευμα; Οι ειδήσεις έρχονται καταιγιστικές.

Είμαστε πολύ τυχεροί, που έχει τεθεί επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, ένας ξεχωριστός επιστήμονας και άνθρωπος, με ¨Μεγάλο Ειδικός Βάρος¨ ένας σεμνός Καθηγητής και αφοσιωμένος Επιστήμονας που ακούει στο όνομα Σωτήρης Τσιόδρας. Όταν πρόκειται για τη Δημόσια Υγεία, χρειάζονται οι Άριστοι των Αρίστων, γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει με αυτά.

Χρειάζονται οι άνθρωποι της προσφοράς και της αυταπάρνησης.

Γιατρός Παθολόγος, Ακαδημαϊκός με ειδικότητα Λοιμωξιολόγου, με πολύ πλούσιο βιογραφικό. Κατάγεται από το Νεοχώρι Αργολίδας και ζει στην Αθήνα. Γεννήθηκε το 1965. Αποφοίτησε με ΑΡΙΣΤΑ από την Ιατρική  Σχολή της Αθήνας και συνέχισε σπουδές στο Χάρβαρντ και ΜΙΤ των ΗΠΑ. Αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως Ειδικός Σύμβουλος του Κέντρου Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του Ε.Ο.Δ Υγείας.

Από την 1η Φεβρουάριου 2020 εκτελεί καθήκοντα εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Με τη σύζυγό του Μίνα, έχουν αποκτήσει 7 παιδιά. Στον ελεύθερο του χρόνο είναι Ιεροψάλτης, σε εκκλησία της Αθήνας κοντά στο σπίτι που διαμένει.

«Είναι ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην Επιστήμη του, που χαμηλώνει τα μάτια, γιατί ντρέπεται όταν του μιλάς», λένε αυτοί που τον ξέρουν από κοντά.

Έχει μεταβεί στη Μόρια και σε άλλες δομές για να κάνει εμβόλια και πρόσφατα στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους Ρομά, τους οποίους αποκαλεί φίλους…

Μένει πιστός στον όρκο του Ιπποκράτη: «Θα αποφύγω να βλάψω την ηθική της κοινωνίας μου».

Συνδέεται με βαθιά πνευματική σχέση με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, μια ξεχωριστή προσωπικότητα ιερέα ο οποίος είναι και επιστήμονας, με παρόμοιο βιογραφικό με το δικό του.

Σαν  χριστιανός πιστεύει στο θαύμα και στην Ανάσταση.

Γι’ αυτό υπομένει και παραμένει αισιόδοξος με οδηγό του την αγάπη για τον συνάνθρωπο:

«Η στρατηγική μας έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αποφυγή του στίγματος, την αλληλεγγύη με τον κόσμο, ο οποίος αυτή τη στιγμή μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο»

Είναι ακριβώς τα δικά του λόγια.

***Το άρθρο έχει δημοσιευθεί και  στην εφημερίδα ¨Χανιώτικα Νέα¨ στις 15 Απριλίου του 2020.

 

Αριθμός Προβολών: 101