Κύματα απέραντα θαλάσσης οι άνθρωποι κινούνται, όπως λέει ο θεϊκός ποιητής Goe . Κινούνται παράλληλα, ήσυχα, γαλήνια και απαλά σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό, μόνο που κάποτε ένα – ένα σβήνεται και χάνεται και αποχαιρετά τα άλλα όπως είναι καθορισμένα.

Ήρθαμε σήμερα να αποχαιρετήσουμε για πάντα, το δικό μας άνθρωπο φίλοι, χωριανοί, συγγενείς μια πραγματικής κυρίας της κοινωνίας μας. Αναφέρομαι χωρίς καμία διάθεση υπερβολής στη Σοφία, καθώς η ιστορία της ίδιας και της οικογένειας της ανάγεται στο πολύ φτωχό τότε Ρέθυμνο, της δεκαετίας του εξήντα, όπου η οικογένεια της αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα, προκειμένου τα 6 παιδιά και οι γονείς να βρουν καλύτερη διαβίωση,

Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν καθόλου καλά για την οικογένεια. Οι δυο γονείς ήταν υποχρεωμένοι να δουλέψουν ο πατέρας στα λεωφορεία και η μητέρα στις κλωστές «Πεταλούδα». Τα παιδιά δούλεψαν και αυτά και μεγαλώνοντας προσέφεραν στην οικογένεια. Η μικρή Σοφία τελειώνοντας το Γυμνάσιο δουλεύει στο πολυκατάστημα «Διαμαντής». Ενώ η οικογένεια έχει χαράξει το δρόμο της και προχωρεί σε πλήρη ευθεία τότε έρχεται το αναπάντεχο χτύπημα της μοίρας. Ο πρωτότοκος γιος, μετά την θητεία του στην Κύπρο, σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, βυθίζοντας την οικογένειά σε ένα ατελείωτο πένθος, σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό.

Κατόπιν όμως η μοίρα, μετά τα σκαμπανεβάσματα της χαμογελά πλουσιοπάροχα στην Σοφία. Γνωρίζεται με τον άνθρωπο της ζωής της, που της προσφέρει χαμόγελο, αισιοδοξία, αγάπη και δύναμη. Με τον Γιάννη Κυριακούλη. Αποκτά όνομα, δύναμη, καταξίωση και δύο θαυμάσια παιδιά, τον Θανάση και την Χρύσα. Η Σοφία αποχαιρέτησε και τους δύο υπέροχους γονείς της σε ηλικία 69 και 78 χρονών. Επιβεβαιώνεται πλήρως η ρήση του Ναπολέοντα ότι, πίσω από τον μεγάλο άντρα κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα και οι επιτυχίες του Γιάννη Κυριακούλη βασίζονται στην αγαπημένη του Σοφία. Όμως η επάρατη νόσος έμελε να μην χαριστεί στην υπέροχη μάνα, σύζυγο και αδερφή , την βασάνισε για 15 χρόνια και στο τέλος αφαίρεσε την πολύτιμη ύπαρξή της.

Αποχαιρετούμε σήμερα με βαθιά οδύνη και θλίψη την αγαπημένη μας Σοφία. Στο κύμα που αναφέραμε πιο πριν που έδωσε το θετικό του στίγμα στον στυλοβάτη όλων μας. Ας είναι βέβαιη ότι δεν θα ξεχαστεί και την κατευοδώνουμε για πάντα στην αιωνιότητα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που θα την σκεπάσει σήμερα για πάντα. Αιωνία σου η μνήμη.

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Ο Πρόεδρος Πατσωτών Αθήνας

Παττακός Γεώργιος

Αριθμός Προβολών: 460