Στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, που έγινε στις 21 Απριλίου του 2004, επαναδιατυπώθηκε παλιότερη πρόταση του Σταύρο Φωτάκη, να αναδειχτεί η μουσική και χορευτική Αμαριώτικη παράδοση και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των αποδήμων συντοπιτών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια Αμαριώτικη ριζίτικη παρέα. Η πρότασή του έτυχε γενικής επιδοκιμασίας, αλλά και  άμεσης αποδοχής από αρκετούς παρόντες απόδημους Αμαριώτες και έτσι έγινε η πρώτη συνάντηση-συγκρότηση της Αμαριώτικης παρέας, την Τετάρτη 24 Απριλίου του 2004 στα Γραφεία της Ομοσπονδίας. Στη γενέθλια αυτή πρώτη συνάντηση αναλύθηκαν οι στόχοι και οι προοπτικές, αλλά και οι γενικές αρχές που θα διέπουν την λειτουργία της παρέας, με σκοπό την αναβίωση-ζωντάνεμα του ριζίτικου τραγουδιού, την διατήρησή του και την μετάδοσή του στους νεότερους.

   Η παρέα αυτή αριθμούμενη σε δέκα περίπου άτομα, μετεξελίχθηκε μετά από δύο χρόνια, το έτος 2006, σε Πολιτιστικό Σύλλογο με την επωνυμία : Σύλλογος Ριζιτών «ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ», με καταστατικό που εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να έχει τις τυπικές νομικές προϋποθέσεις για τυχόν επιχορηγήσεις, με ιδρυτικά μέλη  τους :

1.Σταύρο Φωτάκη, από Άγιο Ιωάννη                                     2.Στέφανο Αντωνακάκη, από Φουρφουρά

3.Γρηγόρη Τσουπάκη, από Νίθαυρη                                    4.Νίκο Πλατύρραχο, από Κουρούτες                

5.Σπύρο Λίτινα, από Πλατάνια                                               6.Παντελή Λίτινα, από Πλατάνια                 

7.Γιάννη Βιτάλη, από Πλατάνια                                              8.Γιάννη Τριποδιανό, από Καλογέρου        

9.Γιώργο Παπουτσάκη, από Άνω Μέρος                             10.Μανώλη Μηναδάκη, από Παντάνασα 

11.Θεοχάρη Ταταράκη, από Γερακάρι                                12.Παναγιώτη Βαμιεδάκη, από Μέρωνα  

13.Νίκο Τσιουδάκη, από Καλογέρου                                  14.Μιχάλη Καλογεράκη, από Άγιο Ιωάννη  

15.Αντώνη Βαμιεδάκη, από Μέρωνα                                  16.Γιάννη Αλυσανδράκη, από Πλάτανο     

17.Στέλιο Τζωρτζάκη, από Φουρφουρά                             18.Γιώργο Λέκκα, από Φουρφουρά            

19.Μιχάλη Σηφακάκη, από Αποστόλους                           20.Μιχάλη Δανδουλάκη, από Νίθαυρη

   Αργότερα η παρέα πλαισιώθηκε και με τους παρακάτω επιπλέον Αμαριώτες :                                                 

1 Κυριάκο Κυριακάκη, από Μοναστηράκι                          2.Αντώνη Μελιδονιώτη,από Αποδούλου

3.Αντώνη Λίτινα, από Αποδούλου                                     4.Νίκο Κραουνάκη, από Βρύσες                  

5.Αντώνη Γιανουλάκη, από Βρύσες                                   6.Γιάννη Σαββάκη, από Πατσό

7.Δημήτρη Κουκλινό, από Ελένες

   Από τα ιδρυτικά μέλη διαγράφηκαν οριστικά, με απόφαση του Δ.Σ οι υπ’ αρ. 5,6,7,8,9,14,15,16,17,18,19,20, λόγω μακροχρόνιας αποχής από τις δραστηριότητες της παρέας.

   Μετά από τις παραπάνω μεταβολές τα μέλη της Αμαριώτικης παρέας είναι τα εξής :

1.Φωτάκης Σταύρος, 2.Αντωνακάκης Στέφανος, 3.Ταταράκης Θεοχάρης, 4.Τσιουδάκης Νίκος, 5.Μηναδάκης Μανώλης, 6.Βαμιεδάκης Παναγιώτης, 7.Κυριακάκης Κυριάκος, 8.Τσουπάκης Γρηγόρης, 9.Μελιδονιώτης Αντώνης, 10.Πλατύραχος Νίκος, 11.Γιαννουλάκης Αντώνης,  12.Κραουνάκης Νίκος, 13.Σαββάκης Γιάννης, 14.Κουκλινός Δημήτρης, 15.Λίτινας  Αντώνης.  

   Οι βασικές αρχές και υποχρεώσεις της παρέας όπως διατυπώθηκαν από τον Σταύρο Φωτάκη και εγκρίθηκαν από όλα τα μέλη της είναι : Να συνεχίσομε την παράδοση του ριζίτικου τραγουδιού, όπως ακριβώς την κληρονομήσαμε από τους γεροντότερους  στ’ Αμαριώτικα χωριά μας. Έχομε βιώματα και δυνατότητες, που πρέπει και μπορούμε να τα αξιοποιήσομε και δεν επιτρέπομε σε κανέναν να τα αμφισβητεί. Δεν λειτουργούμε σαν Σχολείο με νότες κ.λπ, αλλά σαν μια όμορφη  ριζίτικη παρέα. Συνταιριάζομε τις φωνητικές μας δυνατότητες, γιατί πιστεύομε πως όλα τα υλικά χρειάζονται για να χτιστεί ένα σπίτι. Δεν είμαστε καλλιτέχνες, αλλά ερασιτέχνες τραγουδιστές, που αγαπούμε το ριζίτικο τραγούδι. Δεν αντιστρατευόμαστε κανέναν και δεν διεκδικούμε τίτλους που δεν μας εκφράζουν. Καθένας έχει τη δική του προσωπική έκφραση, συμμετέχει και συμβάλει ανάλογα στο συλλογικό αποτέλεσμα.

   Αρκετές εμφανίσεις καταγράφονται, στην μέχρι σήμερα ομολογουμένως επιτυχημένη πορεία της Αμαριώτικης παρέας,  σε εκδηλώσεις Συλλόγων και άλλων πολιτιστικών φορέων, με κορυφαία την συμμετοχή  στο Διεθνές Συνέδριο που οργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών, για την Παραδοσιακή μουσική  και σύγχρονη δημιουργία, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και σε άλλη πολιτιστική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

   Συναντήσεις πραγματοποιούνται στα Γραφεία της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, Σοφοκλέους 53Α Αθήνα, τηλέφ. 2103314346.

Επικοινωνία : Σταύρος  Φωτάκης – Κριεζή 38-Τ.Κ 16342 Ηλιούπολη – Τηλέφωνα : 2109920781-6976865482 –  Ε-mail: sfotakis@yahoo.gr   

Αριθμός Προβολών: 10