Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στην εκδήλωσε  μνήμης και τιμής για τον Υποσμηναγό  Νικόλαο  Παρούση, που διοργάνωσε ο ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ  ΔΗΜΟΥ  ΩΡΩΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ  ΠΕΡΙΟΧΩΝ Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ’’ με Πρόεδρο τον κ. Αντώνη  Γιαννουλάκη, οι Ριζίτες Αμαριώτες με πρωτοτραγουδιστή το Στρατηγό Ε.Α Σταύρο Φωτάκη απέδωσαν τα ριζίτικα: ‘’Μάνα και αν έρθουν οι φίλοι μου … και καλώς ανταμωθήκαμε…’’ τα οποία έτυχαν της καθολικής αποδοχής όλων των παρευρισκομένων,,  τόσο για τη μελωδική τους απόδοση, όσο και για την ανταπόκρισή τους στον τιμώμενο , που με πολλή συγκίνηση και οι αξιοθαύμαστοι γονείς του παρακολούθησαν.

Αφιέρωμα από τα γράφοντα Νίκο Τσιουδάκη

·   Τ’ αεροπλάνο τ΄άψυχο άνθρωπος το μαθαίνει ,

από τη γη στον ουρανό ν΄ανεβοκατεβαίνει.

·   Και να πετά σαν το πουλί και να στριφογυρίζει,

και ν΄ανεβαίνει στα ψηλά τα σύννεφα να σκίζει.

·   Κι ούλοι το καμαρώνουμε και ούλοι το παινούσι

μα εις το χώμα έβαλε τον ήρωα Παρούση.

·   Να παραμείνει αθάνατος το’ λεγε η ψυχή του,

με θάρρος και ηρωισμό έχασε τη ζωή του!!

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 150 χρόνια από την γέννηση του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου,  που διοργάνωσε   η  ‘’ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ’’ με Πρόεδρο την κ.. Βικτωρία (Βίκυ) Λιλυμπάκη ,οι ριζίτες Αμαριώτες με πρώτο τραγουδιστή το Στρατηγό Ε.Α Σταύρο Φωτάκη απέδωσαν τα ριζίτικα: Σε ψηλό βουνό….

Ακολούθησε από τον πρωτοτραγουδιστή η μαντινάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου: Σαν είν’ ο τράγος δυνατός δεν τόνε σταίν΄η μάντρα, ο άντρας κάνει τη γενιά και όχι η γενιά τον άντρα. Και το ριζίτικο από όλους  τους  ριζίτες Αμαριώτες: Τον αντρειωμένο μην τον κλαίς  …

Πού δίκαια απέσπασαν το θαυμασμό και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων σε όλη την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου γύρω από το αγέρωχο  άγαλμα του.

Αφιέρωμα από τοv  γράφοντα: Βενιζέλε μας Πρωθυπουργέ άπλωσες την Ελλάδα και θάφτει για τη μνήμη σου αιώνια λαμπάδα!     

 Κυριακή 1η Ιουνίου 2014, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 73 χρόνια από την ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ  ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 1941-2014, που διοργάνωσε στο υπέθριο θέατο Ηρακλείου Σταθμό ΗΣΑΠ, Ο ‘’ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ KΡΗΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ‘’ με πρόεδρο την κ. Αντωνία Δελαπόρτα, οι ριζίτες Αμαριώτες ύστερα από το σύντομο χαιρετισμό του Επικεφαλής τους

Δείτε το Βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=2X9RfPry_Hs

 

κ. Νίκου Κραουνάκη που έχει ως εξής: ‘’Φίλες  και φίλοι  Καλησπέρα σας από τους ΡΙΖΙΤΕΣ ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ.

Ευχαριστούμε τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΡΗΤΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ και την κ. Πρόεδρο για την τιμή που μας έκαναν να μας καλέσουν στην αποψινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 73η επέτειο της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Το ΑΜΑΡΙ έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της αντίστασης του Κρητικού λαού ενάντια στους κατακτητές παππούδες της ΜΕΡΚΕΛ και του ΣΟΪΜΠΛΕΡ.

Ως εκ τούτο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σαν ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΖΙΤΕΣ ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ .

 

Απόψε θα πούμε δύο τραγούδια.

Το  από ΦΛΟΓΕΣ Η ΚΡΗΤΗ ZΩΖΜΕΝΗ, γνωστότερο σαν ύμνος  της Κρήτης και το πασίγνωστο επίκαιρο ΧΙΤΛΕΡ ΝΑ ΜΗ Ν- ΤΟ ΚΑΥΧΗΘΕΙΣ ΠΩΣ ΠΑΤΗΣΕΣ ΤΗ Γ-ΚΡΗΤΗ…

Σας ευχαριστούμε και σας παρακαλούμε να τα τραγουδήσετε μαζί μας» , απέδωσαν θαυμάσια όλοι μαζί τον ύμνο της Κρήτης : Από φλόγες  Κρήτη ζωσμένη… καταχειροκροτούμενοι από το πολυπληθές  ακροατήριο. Ακολούθησε το ριζίτικο: χίτλερ  να μη ν-το καυχηθείς πως πάτησες τη γ-Κρήτη… με πρωτοτραγουδιστή τον υπέροχο Νίκο Πλατύρραρχο, όπου τα παρατεταμένα χειροκροτήματα αποζημίωσαν  απόλυτα τόσο για την μελωδική απόδοσή του, όσο και για το νόημα του ριζίτικου για τους όπου γης Κρητικούς .

Με πολλή συγκίνηση ο γράφων με φρέσκο σημερινό Κρητικό αέρα  χαιρέτησε και καλησπέρισε όλους τους παρευρισκόμενους με την παρακάτω επισήμανση και την αποστολή ηχηρού μηνύματος με τις εξής δύο μαντινάδες:

·   Η Μέρκελ  όλο προσπαθεί  του Χίτλερ να μοιάσει

                   Και το φτωχό μας το λαό  να τόνε κουρελιάσει.

·   Μα η ένδοξη η Κρήτη  μας ποτέ τζη δε θ’ αφήσει

απάνθρωπο  κατακτητή στη γη τζη να πατήσει!!!

 

Η εκδήλωση συνεχίστηκε όπως και οι προηγούμενες και κατέληξαν με τις ένθερμες επιδοκιμασίες   των  περευρισκομένων.

Αριθμός Προβολών: 4