Η Ρεθυμνιώτισσα δημοσιογράφος Βίκυ Βαμιεδάκη μας ταξιδεύει στον τόπο της, στο Αμάρι στο Ρέθυμνο, και στις αγαπημένες της παραδοσιακές ταβέρνες, όπου μαγειρεύουν νόστιμα και αυθεντικά.

Με ατέλειωτη θέα στον Ψηλορείτη, απλωμένο σε μια εύφορη κοιλάδα, το άγνωστο μέχρι πρότινος Αμάρι είναι μια αληθινή όαση στην καρδιά της Κρήτης. Ο Δήμος Αμαρίου οριοθετείται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και «στολίζεται» από πολλά μικρά χωριά, πλούσια όμως σε ιστορία, πολιτισμό, παράδοση και αρχοντιά. Μεγάλο μέρος του είναι ενταγμένο στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, αφού η περιοχή είναι διάσπαρτη από φυσικά μνημεία και ομορφιές. Στο διάβα του ο επισκέπτης συναντά επίσης σημαντικές αρχαιότητες και σπουδαίες βυζαντινές εκκλησίες.

Ντόπια προϊόντα, μοναδικές νοστιμιές

Η γαστρονομία του Αμαρίου ποικίλει, όσο κι αν ο τόπος είναι μικρός. Τα χωριά που βρίσκονται στον νότο και κοντά στη θάλασσα έχουν άλλες συνταγές από αυτά της κοιλάδας ή από εκείνα που βρίσκονται στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Το εξαιρετικό κλίμα της περιοχής βοηθά τη γη να γεννήσει μοναδικά προϊόντα, ενώ υπάρχουν σημεία με μικροκλίμα που ευνοεί διαφορετικές καλλιέργειες, όπως τα κεράσια και τα βύσσινα στο χωριό Γερακάρι.

Στην κουζίνα του Αμαρίου πρωταγωνιστούν το κρέας και τα χόρτα, αφού τα αόριά του (αόρια είναι οι ορεινοί όγκοι, συνήθως λόφοι που είναι γύρω από τα χωριά, κι όπου μπορείς να ανέβεις με τα πόδια)  είναι γεμάτα από μια μεγάλη ποικιλία από τα τελευταία, που άλλα χρησιμοποιούνται για τις διάσημες χορτόπιτες και άλλα για βραστά ή τσιγαριαστά. Σημαντικός είναι ο πλούτος της περιοχής και σε αρωματικά φυτά, ιδανικά τόσο για το φαγητό όσο και για τα αφεψήματα. Ακόμα και σήμερα η γη του Αμαρίου παράγει το σύνολο των αρωματικών που απαιτούνται για το παραδοσιακό Σαρανταβότανο. Όσο για τα πρόβατα και τα κατσίκια, ειδικά αν προέρχονται από μικρούς παραγωγούς, τρέφονται σε μεγάλο βαθμό από χόρτα και φυτά ή από σπαρτά που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα. Επίσης, μικρά αμπέλια με λιάτικο και κοτσιφάλι υπάρχουν διάσπαρτα σε όλα τα χωριά, μετατρέποντας την εποχή του τρύγου σε μεγάλη γιορτή, όπως βεβαίως και την εποχή της απόσταξης της ρακής, το Φθινόπωρο, όταν ανοίγουν τα παραδοσιακά καζάνια. Σχεδόν στο σύνολό τους οι ταβέρνες λειτουργούν όλο τον χρόνο. 

Χωριό Μέρωνας 

Ταβέρνα Μοσχοβολιές

Στην ταβέρνα Μοσχοβολιές, στη μέση του χωριού και πάνω στον κεντρικό δρόμο, η οικογένεια του Νίκου Μοσχονά καλλιεργεί τα δικά της μποστάνια και μεγαλώνει τα δικά της ζώα, παράγοντας αγνά προϊόντα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το παραδοσιακό λουκάνικο με ξύδι που φτιάχνουν οι ίδιοι, τους γεμιστούς ανθούς με μυζήθρα και φέτα και το λεμονάτο κουνέλι.

Ταβέρνα Αλώνα

Με την ομορφότερη, ίσως, θέα στο Αμάρι, η ταβέρνα Αλώνα στην άκρη του χωριού είναι ένα κλασικό στέκι. Ο Νεκτάριος και η Αντωνία Μοσχονά βρίσκονται πάντα εκεί για να σας κεράσουν μια ρακή. Δοκιμάστε οπωσδήποτε χοιρινό τσιγαριαστό, ντολμάδες με ρύζι, αλλά και απίθανα ψητά κρέατα, όπως εξαιρετικά παϊδάκια και μπιφτέκι.

Ταβέρνα Ρομάντζο

Σε ένα ειδυλλιακό σημείο του χωριού, στην περιοχή Μπαγκαλιανά, δίπλα στις βρύσες που τρέχουν γάργαρο νερό όλο τον χρόνο, το ιστορικό καφενείο–ταβέρνα Το Ρομάντζο ζει τη νέα του εποχή. Απολαύστε εξαιρετικούς μεζέδες για ρακί, αλλά και αντικριστό αρνί.

Χωριό Αγία Φωτεινή

Ταβέρνα Σύβριτος

Ο Νίκος και η Σούλα Νεονάκη, εκείνος στο κρεοπωλείο του, ακριβώς δίπλα, κι εκείνη στην κουζίνα, διατηρούν σε αυτό το μικρό χωριό χρόνια τώρα την ταβέρνα τους, διάσημη για τα μαγειρευτά, όπως το λεμονάτο χοιρινό και το κατσικάκι με τα μακαρόνια. Τα απάκια και τα λουκάνικα είναι δικής τους παραγωγής και τα φτιάχνουν στο τηγάνι, ενώ εκλεκτά τυριά της περιοχής κάνουν τέλεια παρέα στη ρακή. Ζητήστε οπωσδήποτε να σας τηγανίσουν κατσικάκι, έδεσμα που θα σας μείνει αξέχαστο.

Χωριό Θρόνος

Ταβέρνα Αραβάνες

Στην παραδοσιακή ταβέρνα Αραβάνες με την εξαιρετική θέα, τα πάντα είναι αγνά. Έχουν δικά τους μποστάνια με εκλεκτά ζαρζαβατικά, αλλά και ξυλόφουρνο όπου ψήνουν σε μεγάλα ταψιά κρέας, πατάτες και λαχανικά τουρλού. Ζυμώνουν επίσης χωριάτικα ψωμιά και τα φουρνίζουν, ενώ φανταστικές είναι και οι πίτες τους με χόρτα της περιοχής ή τυριά.

Χωριό Κλεισίδι

Ταβέρνα Βιολής

Σε αυτό το μικρό χωριό, η όμορφη πέτρινη ταβέρνα Βιολής, με την υπέροχη βεράντα με τις μουριές και την όμορφη θέα, είναι μια ιδανική στάση για τον ταξιδιώτη. Εκεί θα συναντήσετε ντόπιους να πίνουν τη ρακή τους, συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων. Η Ελένη Δραμιτινού θα σας φιλέψει με ντολμάδες με φύλλα από τις κληματαριές της. Δοκιμάστε εξαιρετικό κρέας, όπως αντικριστό από τα δικά τους αρνιά, αλλά και μερακλίδικο κοκορέτσι και παϊδάκια.

Χωριό Σχολή Ασωμάτων

Ταβέρνα Καμήλος

Σε ένα σημείο σπάνιου φυσικού κάλους, στη Σχολή Ασωμάτων, η ταβέρνα Καμήλος είναι διάσημη για τα μαγειρευτά της. Κλασική στάση για τους ταξιδιώτες, για μια παγωμένη ρακή με μεζέ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αρνί στιφάδο, τσιγαριαστά χόρτα και κοτόπουλο λεμονάτο.

Χωριό Βυζάρι

Ταβέρνα η Στροφή της Γεύσης

Η ταβέρνα η Στροφή της Γεύσης είναι αγαπημένη στάση ντόπιων και ξένων περαστικών. Ο παπά-Μανώλης Σταυρουλάκης και η σύζυγός του είναι πάντα εκεί. Θα απολαύσετε σπιτικό παραδοσιακό φαγητό με παλιές συνταγές και προϊόντα δικής τους παραγωγής. Δοκιμάστε οπωσδήποτε χοχλιούς (σαλιγκάρια) μπουμπουριστούς στο τηγάνι.

 

Χωριό Αποδούλου

Ταβέρνα Αμπαδιά

Στην πλατεία του χωριού, στην ταβέρνα Αμπαδιά η Ευγενία Ψαρουδάκη με την οικογένεια της ετοιμάζουν μεζέδες και φοβερό σφουγγάτο, την παραδοσιακή ομελέτα με αβγά από τις κότες τους και πατάτες. Θα βρείτε χόρτα από το βουνό και πολύ καλά κρέατα.

Ψητοπωλείο Στου Σουβλατζή

Στην παραδοσιακή ταβέρνα Στου Σουβλατζή, για 40 χρόνια η οικογένεια του Μιχάλη Φωτάκη ψήνει τα καλύτερα σουβλάκια της περιοχής. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα παραδοσιακά λουκάνικα και τα απάκια που τα φτιάχνουν οι ίδιοι.

Χωριό Νίθαυρη

Ταβέρνα Αδαμογιάννης

Ο Γιάννης και η Χρυσούλα Ανδρουλιδάκη, στην ταβέρνα-ψητοπωλείο τους χαρίζουν στους επισκέπτες τους, εκτός από την εκπληκτική θέα στο Λυβικό πέλαγος, και εκλεκτά εδέσματα. Θα απολαύσετε πολύ καλά ψητά κρέατα από την περιοχή, αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες για ρακή.

Πηγή:  https://www.gastronomos.gr/

Ρέθυμνο: Οι ταβέρνες των χωριών του Αμαρίου που δοξάζουν τον τόπο | ΕΞΟΔΟΣ | Gastronomos.gr

 

Αριθμός Προβολών: 132