Γράφει ο Ν Τσιουδάκης (Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου)

Κυριακή 10 του Μάρτη 2013, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, από το Σύλλογο Κρητών Πετρούπολης « Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ », με Πρόεδρο του Συλλόγου την για πολλά χρόνια δυναμική Αμαριώτισσα Φρόσω Μουρτζανού-Μπαϊλού.

Η εκδήλωση έγινε στο Κλειστό Γυμναστήριο Πετρούπολης και ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Προέδρου και του Δημάρχου Θωμά Κατσαμπού, συνεχίστηκε δε με τις εμπεριστατωμένες ομιλίες από τους εξαίρετους ομιλητές Γιώργο Ρωμαίο και Μίμη Ανδρουλάκη. Η ευθύνη παρουσίασης της εκδήλωσης είχε ανατεθεί στην γνωστή παρουσιάστρια κρητικών τηλεοπτικών εκπομπών Φωφώ Ζουλάκη, την οποία εκπλήρωσε θαυμάσια. Μετά τους σχετικούς χαιρετισμούς και την προβολή ολιγόλεπτου DVD, κάλεσε τον μπροστάρη της Αμαριώτικης ριζίτικης παρέας Στρατηγό ε.α Σταύρο Φωτάκη με την δωδεκαμελή παρέα που τον συντρόφευε και τραγούδησαν δυο από τα αγαπημένα ριζίτικα τραγούδια του Ελευθέριου Βενιζέλου : «Σε ψηλό βουνό…» και «Ο Διγενής ψυχομαχεί….». Η μελωδική φωνή του πρωτοτραγουδιστή Σταύρου Φωτάκη και οι αρμονικά συνταιριασμένες φωνές της παρέας δίκαια απέσπασαν τα ένθερμα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Οι Βαγγέλης και Λευτέρης Τσουβαλάς στην κρητική μουσική και τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, με χοροδιδάσκαλο τον επίσης Αμαριώτη Βασίλη Μουρτζανό ξεσήκωσαν το ακροατήριο. Συμμετείχαν στον επετειακό εορτασμό και χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου Ηπειρωτών Πετρούπολης καθώς και τμήματα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Πετρούπολης και απέσπασαν τον θαυμασμό και τα χειροκροτήματα όλων. Στο τέλος, οι παρακάτω μαντινάδες του γράφοντα έδωσαν το δικό τους τόνο στην εκδήλωση :

Η Κρήτη μέγα όπλο τζη, πάντα’χει την ευθύνη,

γι αυτό στσι δύσκολες στιγμές, λύσεις για μέλλον δίνει.

Είναι καλό και τίμιο, σωστό, για να παλεύει,

σε μια νεότερη γενιά, μέρες καλές να φέρει.

Κυριακή 19 του Μάη 2013, εκδήλωση τιμής και μνήμης, για την 72η επέτειο της Μάχης της Κρήτης από τον Σύλλογο Κρητών Αργυρούπολης, με πρόεδρο τον πρωτοχορευτή του Λαογραφικού Ομίλου «ΚΟΥΡΗΤΕΣ» Χρήστο Λουσίδη. Η εκδήλωση έγινε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, αφού προηγήθηκε τρισάγιο παραπλεύρως στο Μνημείο των πεσόντων. Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς, κλήθηκε στο βήμα για την σχετική ομιλία ο Στρατηγός ε.α Σταύρος Φωτάκης, ο οποίος παρουσίασε τα γεγονότα με μια άλλη θεώρηση, κάνοντας αναφορές στους λόγους του Καζαντζάκη και άλλων προσωπικοτήτων, αλλά και πολλές αναφορές σε επίκαιρα τραγούδια που αναφέρονται στη θρυλική Μάχη. Και βέβαια δεν μπορούσαν να λείπουν οι Αμαριώτες Ριζίτες, δεκατρείς τον αριθμό, με τα τραγούδια τους. Ο χαρισματικός καλλίφωνος πρωτοτραγουδιστής Σταύρος Φωτάκης μάγεψε τους παρευρισκόμενους με δυο επίκαιρα ριζίτικα τραγούδια : « Γιάντα πουλί μου δεν πετάς…» και « Παιδιά μ’ είντά ’ν’ η ταραχή…», τα οποία συνόδεψε εξίσου μελωδικά η Αμαριώτικη Παρέα και ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο από το πολυπληθές ακροατήριο. Ο λυράρης Γιώργος Σκορδαλός με τους συνεργάτες του και τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, υπό τις οδηγίες του καταξιωμένου χοροδιδασκάλου Δημήτρη Φανουργάκη, έκλεισαν το πρόγραμμα της θαυμάσιας αυτής τιμητικής εκδήλωσης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στους Προέδρους, όσο και σε όλα τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων, αφανών εργατών των πολιτιστικών μας παραδόσεων, γι αυτές τις επετειακές τους εκδηλώσεις.Νίκος Τσιουδάκης

Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου

Αριθμός Προβολών: 1