Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής, σε συνεργασία με τα Ρεθεμνιώτικα Δευτεροβάθμια Σωματεία : Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών, Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου, Ομοσπονδία Συλλόγων Επαρχίας Αγίου Βασιλείου,  αλλά και το Σύλλογο Χρωμοναστηριανών και Λαογραφικό Όμιλο «Κουρήτες», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης και τιμής, με την συμπλήρωση 190 χρόνων από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, με τον τίτλο " ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ".

Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου δια του Προέδρου Στέφανου Αντωνακάκη, συμμετείχε ενεργά και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, για την επιτυχία της θρησκευτικής αυτής εκδήλωσης. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλοί Ρεθεμνιώτες της Αττικής και όχι μόνο, προσήλθαν το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Ασκληπιού 38- Νεάπολη-Αθήνα) και παρέστησαν στην Μεγαλοπρεπή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, ως εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία των ιερών λειψάνων, που φυλάσσονται στο ναό,  γύρω απ’ αυτόν.

   Στη συνέχεια ακολούθησε πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ελεύθερη είσοδο. Τη σκηνοθετική ευθύνη είχε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Μαράκης και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Μετά την εμπεριστατωμένη ομιλία του Προέδρου Ρεθυμνίων  Αττικής κ. Γεωργίου Βλατάκη ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ Ειρηναίο ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, στον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερωνύμου Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα και στο βετεράνο λαουτιέρη Γιάννη Μαρκογιαννάκη. Πολλοί  Ρεθεμνιώτες καλλιτέχνες  κάλυψαν το μουσικό πρόγραμμα, ενώ ο Λαογραφικός Όμιλος «Κουρήτες» έδειξε τις θαυμάσιες χορευτικές του ικανότητες, υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή-επικεφαλής Μανώλη Παττακού (Παττακομανώλη) και ξεσήκωσαν τους παρισταμένους με την πολυμελή καταπληκτική εμφάνιση και εν γένει παρουσία τους.

   Στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση κλήθηκε και συμμετείχε και o Σύλλογος Ριζιτών ΄΄ΑΜΑΡΙΩΤΕΣ΄΄, αποτελούμενος από τους : Φωτάκη Σταύρο, Αντωνακάκη Στέφανο, Ταταράκη Θεοχάρη, Τσιουδάκη Νίκο, Μηναδάκη Μανώλη, Βαμιεδάκη Παναγιώτη, Κυριακάκη Κυριάκο, Τσουπάκη Γρηγόρη, Πλατύρραχο Νίκο, Γιαννουλάκη Αντώνη, Κραουνάκη Νίκο, Σαββάκη  Γιάννη, Κουκλινό Δημήτρη, Λίτινα Αντώνη και απέδωσε το παρακάτω επίκαιρο ριζίτικο τραγούδι, που στιχουργήθηκε και μελοποιήθηκε, από τον Σταύρο Φωτάκη, ειδικά στη μνήμη των Αγίων, κατά γενική δε ομολογία είχε μια αξιοπρεπή παρουσία τόσο εμφανισιακά, όσο και τραγουδιστικά.

Στον ουρανό φεγγοβολούν’ κι αστράφτουν’ στη Βουβάλα,

τ’ άστρα τω(ν) νιώ Μελαμπιανώ(ν), τω(ν) Τέσσερω(ν) Μαρτύρω(ν).

Για λευτεριά και για πρεπειά, τω(ν) Χρισθιανώ(ν) το δίκιο

και για την πίστη του Χριστού, την ιερή και αγία,

εχύθηκεν’ το αίμα τως.

Δείτε το ριζίτικο  :https://www.youtube.com/watch?v=s6j0lsEaur0&feature=youtu.be

 

Είναι γνωστό ότι πριν από δέκα χρόνια, μια ομάδα αποδήμων, από όλα σχεδόν τα χωριά της τέως Επαρχίας Αμαρίου και νυν Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον Στρατηγό ε.α. Σταύρο Φωτάκη, ερευνητή και ερμηνευτή των ριζίτικων τραγουδιών, δημιουργήσανε μια ξεχωριστή παρέα. Σκοπός αυτής της παρέας είναι, η ανάδειξη, η διατήρηση και η μετάδοση των ριζίτικων τραγουδιών, όπως οι ίδιοι τα μάθανε και τα τραγουδούσανε στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους. Είναι γνωστή και αναγνωρισμένη, η δεκαετής επιτυχημένη πορεία της παρέας αυτής, με την αξιόλογη παρουσία της σε πλήθος εκδηλώσεων Πολιτιστικών Συλλόγων, Σωματείων και άλλων φορέων, κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και εκτός Αττικής και Κρήτης,  όπως : στο Πνευματικό Ίδρυμα Κρητική Εστία, στο Πολεμικό Μουσείο, στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στο Κέντρο Ιστορικών Σπουδών Κορινθίας, στην Ι. Μ. Καλτεζών Αρκαδίας, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε Τηλεοπτικές και Ραδιοφωνικές εκπομπές,  κ.ά.

Η Χάρη των Αγίων να μασε  βοηθά.

                                                                                   ΜΗΝΑΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

                                                                 Β΄ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΜΑΡΙΩΤΩΝ

                                                                                 ΜΕΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΙΖΙΤΩΝ

Αριθμός Προβολών: 1