Ο Π Ω Σ   Π Α Λ Ι Α 
 
 
Την Παρασκευή, 21-6-2019, βρέθηκα απρογραμμάτιστα στο συζυγοχώρι μου, στο Φουρφουρά. Κατά τις 7.30 μ.μ. ανηφορίζοντας προς τον κεντρικό δρόμο, για ένα μικρό περίπατο, πληροφορήθηκα ότι θα γίνει κάποια εκδήλωση για τον Κλήδονα.
 Από νωρίτερα ακουγόταν κρητική μουσική στην πλατεία, ως προσκλητήριο των χωριανών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρφουρά ετοίμαζε την αναβίωση του εθίμου. Έτσι άλλαξα πορεία και κατευθύνθηκα προς την πλατεία. Πολλοί χωριανοί είχαν ήδη λάβει θέσεις κάτω απ΄ τον δασύφυλλο πλάτανο κι εξακολουθούσαν νάρχονται κι άλλοι, ακόμη και από τα γυροχώρια. Τα όργανα έπαιζαν αρμονικά, αγκαλιά στα νεανικά χέρια των ντόπιων οργανοπαικτών. Ο γλυκόλαλος και οργανοπαίκτης Μιχάλης Ορ. Σημαντήρας με την συντροφιά του ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από μέλος του Δ.Σ. του Π.Σ. και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έθιμα του κλήδονα. Κορίτσια  ντυμένα με κρητικές ενδυμασίες αναπαράστησαν την μεταφορά του αμίλητου νερού με τη στάμνα, το άδολο πείραγμα της  κοπέλας που το μετέφερε, το άνοιγμα του Κλήδονα με τα ριζικάρια με τη συνοδεία μαντινάδων σχετικών με τον ΆΪ Γιάννη, την τύχη, αλλά και την επικαιρότητα σκωπτικές και μη. Την παράσταση έκλεψε, μάλλον κέρδισε, η νεαρή τη καρδία ογδοντάχρονη κ. Μαρία Ι. Μουρτζανού, με το παρωνύμιο Σπαγούλενα, με τις αυτοσχέδιες μαντινάδες της, τα αλληγορικά της ανέκδοτα και το αστείρευτο κέφι της. Επίσης ο κ. Παύλος Αντωνάκης εντυπωσίασε με το καλοπροαίρετο σατυρικό του ποίημα προς όλους τους Άρχοντες, παρόντες και απόντες, πρώην και νυν κλπ. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε μ΄ένα δρώμενο, ίσως πραγματικού συμβάντος του χωριού, τον περασμένο αιώνα. Ήταν διάλογος μεταξύ μιας ” κομπουρογραίς” κι ενός μεσήλικα με ξεκαρδιστικό περιεχόμενο, που το απέδωσαν με άριστο τρόπο στην κρητική διάλεκτο και με αυθεντική ντοπιολαλιά οι ερασιτέχνες “ηθοποιοί”  τα Φουρφουριανάκια Βαγγέλης και Σπύρος, εραστές του πολιτιστικού γίγνεσθαι του Φουρφουρά. Η εκδήλωση έκλεισε με αφθονία κερασμάτων, προσφορά  του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Εγώ επέστρεψα στο σπίτι ενθουσιασμένη και νοερά περιπλανήθηκα στον ίδιο χώρο της πλατείας μας, μια δεκαετία  πίσω, όταν με πρόταση και ευθύνη μου, η ΧΕΝ Ρεθύμνης άνοιξε τον Κλήδονα στο όμορφο κεφαλοχώρι μας, τον Φουρφουρά. Τότε νοσταλγικά θυμάμαι ο αείμνηστος Μιχάλης Μαθιουδάκης (Μπαφίλης) κι ο Ετέαρχος Τρουλινός (καλή του ώρα)μας ενθουσίασαν με τις υπέροχες μαντινάδες τους και η άφθονη και άψογη περιποίηση της ταβέρνας “ΠΙΤΑΚΟΣ” άφισαν τις καλλίτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες, όπως και η περιήγηση και ξενάγηση στο χωριό μας. Ήταν μια εξαιρετικά αξέχαστη συνδιασκέδαση επισκεπτών και συγχωριανών μας.
Συνέχισα τη νοερή περιπλάνησή μου, με συντροφιά την αϋπνία μου, στο γενέθλιο χωριό αρκετές δεκαετίες πίσω, στα παιδικά μου χρόνια, σαν τούτη την ημέρα και τη νύκτα  και στα όσα διαδραματίζονταν, κυρίως από νεαρές και νεαρούς για….το μέλλον τους. Θυμήθηκα τους γείτονες, τους λυράριδες τους βιολάτορες (που τώρα βρίσκονται στην αιωνιότητα),το κάψιμο του Μαγιού κι άλλα πολλά δρώμενα γύρω απ΄ το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα που με συγκίνηση και νοσταλγία αναπολώντας αποκοιμήθηκα, βοηθούσης και της γλυκιάς μουσικής που έφερνε το δροσερό αεράκι απ΄ την πλατεία, όπου η διασκέδαση κράτησε ως το πρωί.
Εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους συντελεστές υγεία και δύναμη για να πραγματοποιούν ωραίες εκδηλώσεις, όπως συνηθίζεται ανέκαθεν. Στη νεολαία του χωριού μας, ιδιαιτέρως εύχομαι να δημιουργεί ότι καλλίτερο για την ανάπτυξη, την ανάδειξη και τη συνέχιση του αμαριώτικου πολιτισμού.
Κ.Β.Μαράκη
Φουρφουράς-Αμαρίου
22 Ιουνίου 2019
Αριθμός Προβολών: 36