Νέα μαρτυρία, για τη διαδρομή και σύλληψη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου

 

Μια πολύ σημαντική μαρτυρία περιήλθε σε γνώση μου τον τελευταίο καιρό την οποία κατέγραψα σε ηχητικό ντοκουμέντο, αλλά και από γραπτό κείμενο που μου παραδόθηκε, από αξιοσέβαστο πρόσωπο του τόπου μας. Θεωρώ σκόπιμο να την γνωστοποιήσω, φυσικά με την άδειά του και μάλιστα σήμερα, με την συμπλήρωση 197 χρόνων από της θανατώσεως των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, εκ Μελάμπων καταγομένων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αφηγητή π. Σεβαστιανό Πολιτάκη, εφημέριο, από το 1978 μέχρι σήμερα, δηλαδή πάνω από 40 χρόνια, στο χωριό Ελένες Αμαρίου, το έτος 1790 γεννήθηκε στο χωριό ο προπάππους του Δημήτριος Πολιτάκης, ο οποίος ήτανε και Αναγνώστης (ψάλτης). Κατά τις πληροφορίες που ο ίδιος Δημήτριος Πολιτάκης, μετέδωσε και διατηρήσανε οι απόγονοί του, είδε πολλές φορές, πρόσωπο με πρόσωπο, τους Άγιους Τέσσερις Νεομάρτυρες, λίγο πριν τη σύλληψη και θανάτωσή τους, το έτος 1824.

Όταν αποκαλύφθηκε η πραγματική κρυπτοχριστιανική δράση των Αγίων και προκειμένου να αποφύγουνε την σύλληψή τους από τους Τούρκους, αποφασίσανε να φύγουνε από τη γενέτειρά τους, τις Μέλαμπες. Δεν επιλέξανε να πάνε σε χωριά της περιοχής Αγίου Βασιλείου, άγνωστο γιατί, αλλά  προτιμήσανε άλλη διαδρομή οδοιπορούντες σε χωριά της περιοχής Αμαρίου.

Ακολουθήσανε βορειοανατολική πορεία, φτάσανε στο χωριό Άγιος Ιωάννης, όπου είχανε συγγενείς από τον Αγγελή, γεγονός που δικαιολογεί  την ανέγερση του πρώτου Ιερού Ναού, πολιούχου στο κέντρο του οικισμού, αφιερωμένου αποκλειστικά και μόνο στη μνήμη τους. Συνεχίσανε κάτω και έξω από τα χωριά Χορδάκι-Άνω Μέρος-Βρύσες και φτάσανε στο χωριό Ελένες, όπου μπήκανε εντός του οικισμού.

Παραμείνανε φιλοξενούμενοι από κατοίκους του χωριού και στη συνέχεια προχωρήσανε και φτάσανε στο χωριό Μέρωνας.  Κατευθυνθήκανε σε μια περιοχή μεταξύ Ελενών και Μέρωνα, πάνω από τις κατασκηνώσεις, σε μια τοποθεσία με πρινάρια με την ονομασία «κουφόδασος», όπου υπήρχε μια σπηλιά αθέατη και θεωρήθηκε ασφαλές σημείο για κείνους. Παραμείνανε στη σπηλιά κρυπτόμενοι για να γλυτώσουνε, δυστυχώς όμως προδοθήκανε και εν τέλει συλληφθήκανε από τους Τούρκους με τα γνωστά αποτελέσματα του αποκεφαλισμού των στην πόλη του Ρεθέμνους.

Θέλω να πιστεύω πως οι πληροφορίες αυτές, βιωματική μαρτυρία,  του  σεβαστού  π. Σεβαστιανού, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, είναι αξιόπιστες, έχουνε βάση και αξίζουνε να καταγραφούνε.

Εύχομαι η Χάρις των Αγίων να καθοδηγεί τα βήματά μας. Χρόνια Πολλά με υγεία.

 

Οκτώβριος 28 του 2021   Σταύρος Φωτάκης

Αριθμός Προβολών: 21