ΟΙ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΜΑΡΙΟΥ

Μετά από 2 χρόνια αποχής, ξεκίνησαν φέτος οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στους Αποστόλους  Αμαρίου, οι οποίες διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία.Έτσι λοιπόν την αυλαία άνοιξε η αναπαράσταση του Κλήδονα στην Γρε Βρύση του χωριού, ένα λαϊκό έθιμο, που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στην 24 Ιουνίου κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, εμφανίζεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Διασκέδασαν όλοι, μικροί – μεγάλοι υπό το φως των φωτιών και πηδώντας όσο μπορούσαν πιο ψηλά αναβίωσαν το έθιμο, με γέλια και χαρές.

Την αυλαία των πανηγυριών της επαρχίας Αμαρίου, άνοιξαν οι Απόστολοι την ημέρα της γιορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στις 29 Ιουνίου όπου γιορτάζει η ομώνυμη εκκλησία του χωριού, υπό των ήχο της λύρας και του λαούτου των Μιχάλη Καλλέργη και Νικόλα Καρατζή.

Η διοργάνωση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς όλοι γλέντησαν και χόρεψαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Εννοείται βέβαια πως τα πιρούνια και τα ποτήρια πήραν φωτιά, συμπληρώνοντας το κέφι.

Ζωή πήρε και πάλι το Δημοτικό Θέατρο των Αποστόλων, όπου:

·         Στις 24 Ιουλίου, στα πλαίσια του “Amari Green Festival”, απολαύσαμε μια θεατρική συνάντηση, με το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ», στην οποία συμμετείχε η χωριανή μας Ειρήνη Ιερωνυμάκη και

·         Στις 4 Αυγούστου ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, μας μάγεψε με την κιθάρα και την φωνή του, παρέα με τον Παντελή Θαλασσινό και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, μια πιο λαϊκή φωνή που μας ταξίδεψε όλους στο τραγούδι του έργου ΕΥΤΥΧΙΑ «ΌΝΕΙΡΟ Απατηλό».

Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ΚΑΝΤΑΔΑ, όπου με λύρες και λαούτα και πλήθος ντόπιων και μη, ξεκίνησε από το Λαγγό (τοπωνύμιο) και γύρισε όλα τα σοκάκια του χωριού, όπου εκεί τους περίμεναν εκλεκτά μεζεδάκια από τους οικοδεσπότες συνοδευόμενα με ρακή, προσδίδοντας έτσι ακόμα περισσότερο κέφι.

Στο τέλος η παρέα της Καντάδας και οι χωριανοί κατέληξαν στην Γρε βρύση και το κέφι με χορούς, φαγητό, ρακή και τραγούδια, συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

                                                                                                                                                                                                 

                                                       ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 Τον δεκαπενταύγουστο διεξήχθη στο γήπεδο των Αποστόλων, στο Τσικαλαριό (τοπωνύμιο) ο καθιερωμένος αγώνας μεταξύ των ομάδων Γερουσία (μεγάλοι) και Ξεκουκούλωτων (μικροί), όπου μετά από 2 χρόνια αποχής, μπήκαν και πάλι στο γήπεδο και μας χάρισαν στιγμές μαγευτικές.

Τον αγώνα κέρδισαν οι ξεκουκούλωτοι και μετά την λήξη του ακολούθησε κέρασμα με μουσική και ποτό στην πλατεία του χωριού, όπου οι νικητές και οι ηττημένοι ξεφάντωσαν όλοι μαζί.

Ένα άλλο καθιερωμένο δίδυμο, οι Γραούνες (μεγάλες) και οι Κορασίδες (μικρές) έλαβε χώρα στην πλατεία του χωριού, στις 16 Αυγούστου με τον αγώνα «ΜΗΛΑ», με νικήτρια την  ομάδα των Γραούνων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αθλοπαιδιές για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι το ευχαριστήθηκαν και στο τέλος ακολούθησε κέρασμα μηλόπιτας και ρακή σε όλους.

                                                                                                                                                                                                  

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΚΑΛΟ

                                                                                                                                                                                       ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

 ΓΑΜΟΙ   

 Στις 09/07/2022 παντρεύτηκε η Ελένη Χριστοδουλάκη με τον Λευτέρη Κορνάρο και βάφτισαν την κόρη τους, στην οποία έδωσαν το όνομα Ευαγγελία – Ελένη.

Στις 30/07/2022 παντρεύτηκε ο Μανώλης Σπανουδάκης με την Αργυρώ Τσόντου και στις 20/08/2022 παντρεύτηκε η Λίλιαν Δασκαλάκη με τον Οδυσσέα Βαριωτάκη και βάφτισαν την κόρη τους, στην οποία έδωσαν το όνομα Όλγα.

Το Σάββατο 10 /09/2022 παντρεύτηκε η Αλεξάνδρα Χαρ.Νεονάκη με τον Κορδελά Αποστόλη στην Αθήνα

ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ

 Στις 24/07/2022 ο Φραγκιάς Λαγουβάρδος και η Αγγελική Χριστοδουλάρα βάφτισαν τον γιό τους και του έδωσαν το όνομα Δαμιανός – Μάριος.

Στις 15/08/2022 η Ειρήνη Ιερωνυμάκη και ο Κωστής Νομικός βάφτισαν την κόρη τους και της έδωσαν το όνομα Λυδία.

Στις 27/08/2022 ο Βασίλης Ιερωνυμάκης και η Ειρήνη Νικοδήμου βάφτισαν την κόρη τους και της έδωσαν το όνομα Αθηνά.

Στις 04/09/2022 ο Παύλος Πωλιουδάκης και η Φερενίκη Χαιρέτη βάφτισαν την κόρη τους και της έδωσαν το όνομα Μαρία.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων εύχεται να ζήσουν οι νεόνυμφοι και τα νεοφώτιστα

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

 Στις 24/08/2022 ο Μάρκος Σπανουδάκης και η Μαρίνα Πάλιου, έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.               

Ευχόμαστε να σας ζήσει

ΘΑΝΑΤΟΙ

 Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον Μάρκο και την Ευανθία Αποστολάκη που απεβίωσαν στις 23/06/2022 και στις 29/072022, στην Αθήνα.

Επιτυχίες εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα

Με αλφαβητική σειρά τα Αποστολιανάκια που εισήχθησαν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το σχολικό έτος 2021 – 2022
1.Καπετανάκη Λαμπρινή
    Κοινωνικές Επιστήμες Μυτιλήνη
2.Μαρκίδης Νικ. Γεώργιος
    Γραφιστική Αθήνα (Αιγάλεω)
3. Ταταράκη Ελένη
     Γυμναστική Ακαδημία Κομοτηνή
4. Τουτουντζής Τάσος
     Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης           Χανιά
5.  Φασουλάς Αναστάσιος
      Πληροφορική. Ηράκλειο
Αριθμός Προβολών: 73