1. Σύντομες ειδήσεις.
Γάμοι: Ο Αντώνης Εμμ. Καπελώνης και η Δήμητρα Σαράκη τέλεσαν τον γάμο τους
τον Νοέμβριο στο Ρέθυμνο- Καλορίζικοι
Βαπτίσεις: Ο Νίκος Γιωργαράς και η Νάνση Αργυροπούλου τον Ιούλιο στην
Αθήνα βάπτισαν την κόρη τους Μαριάντα -Να ζήσει.
Κηδείες: Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Νέου Ηρακλείου
ο Μιχάλης Εμμανουήλ Πλατύρραχος – αιωνία η μνήμη.

Ένα πολύ αγαπητό Κουρουθιανό τον Μιχάλη Πλατύρραχο του Λαδομανώλη κατευοδώσαμε την Δευτέρα 3 του Δεκέμβρη για το ταξίδι της αιωνιότητας στο κοιμητήριο Νέου Ηρακλείου. Πάντα με το χαμόγελο όπως σε αυτή τη φωτογραφία με παρέα στο Παρδί. Γεννημένος το 1939 στις Κουρούτες, νέος και αυτός άφησε αυτούς τους αγαπημένους τόπους για την πρωτεύουσα όπου ασχολήθηκε συστηματικά στην οικοδομή ως καλός τεχνίτης. Θα θυμούμαστε πάντα την ανυπόκριτη ευγένεια και καλοσύνη του.
Στη σύζυγο,, στα παιδιά και στ΄ αδέρφια του απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήρια.
Α.Ν.

ΕΡΕΙΠΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΖΩΗΣ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2019

Το ημερολόγιο 2019 επιχειρεί μια κατάδυση στο παρελθόν του τόπου, παρουσιάζοντας εικόνες από τη σημερινή ερειπιώδη κατάσταση των χώρων κατοίκησης στις παλιές γειτονιές του χωριού. Για ορισμένους θα ανακληθούν παιδικές και νεανικές μνήμες βιωματικής εμπειρίας. Για όλους θα απαιτηθούν ερμηνείες ως προς το βαθύτερο νόημα των αντικειμένων, την σχέση τους με τα ιστορικά και τα τοπικά περιβαλλοντικά δεδομένα, τη μοναδικότητα τους, τη σημασία τους για το παρόν και το μέλλον ως αυθεντικών διαμεσολαβητών στην επίγνωση και κατανόηση του παρελθόντος. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται αντιστοιχούν σε ένα τρόπο ζωής και συνθήκες διαβίωσης που έχουν παρέλθει οριστικά και αμετάκλητα. Οι μεταβολές που επισυμβαίνουν στον τόπο κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα μας φέρνουν σε ιλιγγιώδη απόσταση από αυτόν τον τρόπο ζωής, που ως προς τη σχέση με το φυσικό περιβάλλον, τις διαδικασίες παραγωγής και τα τεχνολογικά δεδομένα, σχετίζεται περισσότερο με την προϊστορία παρά με το παρόν. Αυτές οι αγροτικές κατοικίες έχουν ως κύριο οργανωτικό στοιχείο την περίκλειστη αυλή όπου συνυπάρχουν προστατευμένα, άνθρωποι, ζώα και προϊόντα. Οι λειτουργικοί χώροι που περιβάλλουν την αυλή σε ορθολογική διάταξη, περιλαμβάνουν: Το αχύρι (σταύλος) τον αχερ(γ)ιώνα (αχυρώνας), τον φούρνο, τον καθημερινό χώρο με κύριο στοιχείο την παραστιά (εστία) και τις περιμετρικές πεζούλες (καθιστικά), που χρησιμοποιούνται και ως κλίνες, τον μαγατζέ (αποθήκη) σε άμεση σχέση με το καθημερινό, τον οντά, χώρο υποδοχής που έχει πάντα ανεξάρτητη είσοδο και συχνά συνέχεται με κοιτώνα που απομονώνεται με τον μπουλμέ (ξύλινο χαμηλωμένο χώρισμα).
Πέτρα και ξύλο από το άμεσο περιβάλλον τα κύρια δομικά υλικά. Χρησιμοποιούνται ακατέργαστα ή με ελάχιστη επεξεργασία και μορφοποίηση που απαιτεί η λειτουργική τους εφαρμογή. Η έννοια του ελάχιστου επαρκούς βρίσκει εφαρμογή ως κανόνας στα μεγέθη, στη χρήση των υλικών και στην επεξεργασία τους και αποδίδεται ως αίσθηση γοητευτικής απλότητας και συγκινησιακής καθαρότητας και αδρότητας.
Το ζήτημα που προκύπτει άμεσα και επιτακτικά είναι η μεταχείριση αυτών των οιονεί μνημείων με την ιερότητα που τους προσδίδει η ταύτιση τους με τη ζωή των προγόνων μας. Η συνειδητοποίηση πως η απώλεια αυτών των πολύτιμων και μοναδικών τεκμηρίων σύντομα θα είναι οριστική και μη αναστρέψιμη, ας ενεργοποιήσει το αίσθημα της ευθύνης μας ως άτομα, ως συλλογικότητες, ως αρμόδιες αρχές.

Αριθμός Προβολών: 44