Αναδημοσίευση από :e-mesara.gr

«Η φετινή μας σχολική γιορτή  για την 28η Οκτωβρίου, είναι αυτό το μουσείο που θα επισκεφτείτε τώρα…»

Με αυτά τα λόγια ο Άγγελος Πατσιάς, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά υποδέχτηκε το πρωί τους γονείς των μαθητών του και τους κατοίκους του Φουρφουρά, που ήλθαν να δουν τις νέες πρωτοβουλίες των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου του Φουρφουρά.

Πράγματι, ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για το Φουρφουρά η σημερινή. Η μετατροπή ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου σε διαδραστικό μουσείο κατοχής δεν ήταν και εύκολο πράγμα. Το σπίτι της οικογένειαςΣαρμάνη επιτάχτηκε την κατοχή από τους Γερμανούς και έγινε διοικητήριο. Οι ιδιοκτήτες του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε διπλανό χωριό.

Έτσι λοιπόν σήκωσαν τα μανίκια, καθάρισαν τους χώρους, ξεχύθηκαν στο χωριό και συγκέντρωσαν μνήμες και τις κατέγραψαν και τις παρουσίασαν.

Αλλά μέσα στο διαδραστικό μουσείο κατοχής όλοι είχαν τους ρόλους τους.

Μαθητές με εφημερίδες να τριγυρνούν την αυλή του κτηρίου και αν φωνάζουν: «Εφημερίδες… Εφημερίδες… Οι Ιταλοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Ελλάδας… Εφημερίδες», έλεγε ο ένας! «Εφημερίδες… Εφημερίδες… Οι Γερμανοί έρχονται στο Αμάρι… Εφημερίδες…», φώναζε ο άλλος.

Άλλοι στα δωμάτια, αναπαριστώντας το ρόλο του κάθε δωματίου στην κατοχή. Άλλοι με όπλα στα χέρια γύρναγαν στην αυλή ως Γερμανοί στρατιώτες.

Άλλοι μας οδηγούσαν στα υπόγεια του σπιτιού, όπου ήταν οι φυλακές των Γερμανών.

Ήταν μια μέρα διαφορετική, καθώς τα παιδιά διδάχτηκαν και δίδαξαν. Και η βιωματική μάθηση της ιστορίας, και μάλιστα της ιστορίας του τόπου τους, δύσκολα ξεχνιέται…

Και βέβαια είπαν και ένα τραγούδι στο τέλος, αλλά και τον εθνικό ύμνο σε ένα χώρο όπου γράφτηκε η ιστορία του χωριού τους.

Ένα χωριό με τέτοια ομάδα εκπαιδευτικών, σίγουρα χτίζει σε στερεή βάση το μέλλον του…

Αριθμός Προβολών: 4