(Γράφει ο Γιώργης Λέκκας)
Μονή Καλτεζών στην Αρκαδία, σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον. Πόσο συγκινηθήκαμε, μα και πόση περηφάνια νοιώσαμε, όσοι Ρεθυμνιώτες βρεθήκαμε σ’ αυτήν, την Κυριακή το πρωί, 27 του Μάη. Είδαμε αναρτημένα, σε κοινή θέα, μέσα στο μουσείο της Μονής, τα άρματα του Αρκάδα Ιωάννη Δημακόπουλου, φρούραρχου της Μονής Αρκαδίου, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της από τους Τούρκους και της ανατίναξής της το 1866.
Τα άρματα του Ι. Δημακόπουλου
Αφορμή για την παρουσία μας εκεί ο πανηγυρικός εορτασμός της 191ης επετείου από την ίδρυση της Πελοποννησιακής Γερουσίας, της πρώτης ουσιαστικά Εθνοσυνέλευσης των επαναστατημένων Ελλήνων. Η Συνέλευση είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Μάη του 1821, λίγες μόνον ημέρες μετά
την κήρυξη του επαναστατικού αγώνα, που τελικά κατέληξε στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Η επέτειος αυτή αναγνωρίστηκε το 2008, με Π.Δ. ως δημόσια εορτή τοπικού χαρακτήρα για τον Νομό Αρκαδίας και ορίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την 26η Μαΐου. Παρόντες στον εορτασμό, με τις σημαίες τους, ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «το ΑΡΚΑΔΙ», ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού, ο Σύλλογος Ριζιτών «Αμαριώτες», η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών πολλά μέλη της οποίας είναι Κρήτες και άλλοι.
Ο Σταύρος Φωτάκης με τους ριζίτες του
Ενωτικός κρίκος όλων αυτών και υπεύθυνος για τη σύμπραξη, ο Αρκάς Βασίλειος Σχίζας, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, γαμπρός Κρητικός, δημοσιογράφος και εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «Κρητική Ενημέρωση». Ο ίδιος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στην οποία, παρέστησαν όλες οι αρχές του τόπου και πολύς κόσμος.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας και τις υπέροχες ψαλμωδίες από τις μοναχές του μοναστηριού, μέσα σε μια κατανυχτική ατμόσφαιρα, στον προαύλιο χώρο τα εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, μέσα στο μοναστήρι. Περιελάμβαναν Αρχιερατική δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση πανηγυρικού από τον προαναφερθέντα ομιλητή, απαγγελίες ποιημάτων, καταθέσεις στεφάνων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη νεκρών.
Ο Σταύρος Φωτάκης και η Αμαριώτικη παρέα του
Όμως, αρκετή συγκίνηση σκόρπισε και ιδιαίτερη αίσθηση έκαμε η ριζίτικη παρέα του Σταύρου Φωτάκη, στρατηγού ε.ε. της ΕΛΑΣ, με το τραγούδι «Τ’ αντρειωμένου τ’ άρματα», το οποίο έχει γράψει ο ίδιος για την περίσταση. Μέσα σ’ εκείνο το γραφικό περιβάλλον, οι στεντόρειες φωνές των Αμαριωτών Ριζιτών έμοιαζαν να υψώνονται στον ουρανό, αναδυόμενες από μεγάλο χρονικό βάθος και παίρνοντας χρώματα από τις δυο μεγάλες επαναστάσεις του 1821 και του 1866. Καταχειροκροτήθηκαν φυσικά από τους παρευρισκόμενους.
Ιστορία, Θρησκεία, Πολιτισμός, σ’ ένα υπέροχο μείγμα, που αναδεικνύεται από άξιους και ανιδιοτελείς συντελεστές, και καταδεικνύει πόσο ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Τέτοιες εκδηλώσεις λαμπρύνουν πραγματικά τον πολιτισμό μας και δικαιολογούν την ύπαρξη σωματείων.
Για την πληρότητα του… «ρεπορτάζ» θ’ αναφέρω πως, μετά τον εορτασμό, απολαύσαμε μια ακόμη υπέροχη διαδρομή και το υπέροχο επίσης τοπίο, στο παλιό εκκλησάκι της Αγ. Θεοδώρας, με τα πολλά νερά και τα πολλά δέντρα που ορθώνονται μέσα από τη σκεπή του.
Συγχαρητήρια και ευχές σε όλους εκείνους που μας χάρισαν την αξιόλογη αυτή μονοήμερη εμπειρία.
Το ριζίτικο τραγούδι του Σταύρου Φωτάκη :
Τ’ αντρειωμένου τ’ άρματα
Στου Κεραμέ ‘σαν τ’ άρματα, τ’ Αρκαδοφυσεκλίκια,
του Γιάννη Δημακόπουλου, του πρωτοπολεμάρχου,
μα ‘φέρασί ντα Χρισθιανοί στ’ Αρκαδο-μαναστήρι.
Εις τη Μονή των Καλτεζώ τα ‘χουνε φυλαχτάρι
κι ολοχρονίς άφτει κερί, καντήλι και λιβάνι,
για τ’ αντρειωμένου τ’ άρματα.
Για να δείτε βίντεο από την εκδήλωση πατήστε εδώ