Την Τετάρτη το πρωϊ 22 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Άνω Μέρος Αμαρίου το καθιερωμένο μνημόσυνο μνήμης και τιμής, για τα 164 θύματα των χωριών του Κέντρους της 22ας  Αυγούστου του 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Μετά την Αρχιερατική θεία λειτουργία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου του Άνω Μέρους χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ Ειρηναίου, πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε στο Μνημείο πεσόντων, για την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες.

Με την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από τον εκπαιδευτικό κ Βουμβουλάκη Ιωάννη, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών, αποδόθηκε το επίκαιρο ριζίτικο τραγούδι «Είντά ’ναι τούτη η ταραχή….» από την Αμαριώτικη Παρέα, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του οικισμού.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν το βράδυ με την προβολή μιας θαυμάσιας ταινίας της καταξιωμένης δημοσιογράφου κ. Εύας Λαδιά με τίτλο : Ελεγεία Ηρώων-Άνω Μέρος, που ενθουσίασε όλους που την παρακολούθησαν. Στην ταινία συμμετέχει και ο επικεφαλής της Αμαριώτικης Παρέας Σταύρος Φωτάκης με ριζίτικα τραγούδια σε στίχους δικούς του, Ας είναι αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Κέντρους.

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=pc8oaRS99Wo

Νίκος Κραουνάκης

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμαριωτών

Αριθμός Προβολών: 71