ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΜΑΡΙΩΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 2020

Γράφει ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας

Κος Μουρτζανός Μιχ. Βασίλειος

 

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των 164 Αμαριωτών ηρώων του Ολοκαυτώματος στα οκτώ μαρτυρικά χωριά του Κέντρους (Γερακάρι, Άνω Μέρος, Γουργούθοι, Καρδάκι, Σμιλές, Βρύσες, Δρυγιές, Κρύα Βρύση), από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 22 Αυγούστου του 1944.

Φέτος λόγο της πανδημίας και διατηρώντας  ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον Covid19 η εκδήλωση οργανώθηκε σε απόλυτα κλειστό κύκλο για την αποφυγή συνωστισμού. Συγκεκριμένα δεν ανακοινώθηκε η εκδήλωση στα μέσα όπως κάθε χρόνο αλλά ούτε και προσκλήσεις στάλθηκαν σε Σωματεία και επίσημους.

Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ομόνοιας χωρίς παρουσία επισήμων και με εκπροσώπηση μελών από την Ομοσπονδία μας. Συγκεκριμένα το παρόν για την Ομοσπονδία μας έδωσαν οι: Κραουνάκης Νικόλαος (Προέδρος), Μουρτζανός Βασίλειος (Γενικός Γραμματέας), Ιερωνυμάκης Ιωάννης (Ταμίας), Δραμιτινού Καλλιόπη (Μέλος) , και Δουλγεράκης Γεώργιος (Μέλος).

Στον ίδιο χώρο πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Βιαννιτών Αττικής «Ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ» το καθιερωμένο και για εκείνους Μνημόσυνο των 461 ηρώων του Ολοκαυτώματος της Βιάννου με το Προέδρο τους Κο Στρατογιαννάκη Γεώργιο , τον Γενικό Γραμματέα Κο Συγγελάκη Αριστομένη, τον Αντιπρόεδρο Κο Διακάκη Γεώργιο, και αρκετά μέλη του Συλλόγου τους. Μοναδικός επίσημος ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ο Κος Μπαριτάκης Παύλος.

Ο Κος Συγγελάκης Αριστομένης αναφέρθηκε στο τέλος πολύ σύντομα και περιληπτικά για τα γεγονότα των δύο Ολοκαυτωμάτων.

Ο Θεός να ανάπαυση την ψυχή όλων τον Πραγματικών Ηρώων των χωριών του Κέντρους αλλά και της Βιάννου. Όπως ο ήλιος ανατέλλει και δύει καθημερινά, έτσι και η μνήμη των ηρώων παραμένει αιώνια για να μας υπενθυμίζει ότι το παν στη ζωή είναι να ζεις με αξίες, ιδανικά, αυτοθυσία, τιμή και αγάπη για την πατρίδα.

Τιμή και Δόξα σ’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την δική μας ελευθερία.

 

 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό μέσα από τον φακό της προσωπικής μου φωτογραφικής μηχανής.

 

Από αριστερά:

Δραμιτινού Καλλιόπη (Απόστολοι)

Μουρτζανός Βασίλειος (Φουρφουράς)

Ιερωνυμάκης Ιωάννης (Παντάνασσα)

Κραουνάκης Νικόλαος (Βρύσσες)

Δουλγεράκης Γεώργιος (Άνω Μέρος)

 

Αριθμός Προβολών: 87