Ήτανε Τρίτη 7 Αυγούστου του 2018 και ώρα 10 το πρωϊ. Πιστός στο ραντεβού που είχαμε δώσει με την εκλεχτή φίλη, διακεκριμένη δημοσιογράφο, ερευνητή, κλπ, κλπ, Εύα Λαδιά, στη γραφική τοποθεσία της Καλόειδενας του Άνω Μέρους Αμαρίου Το ραντεβού μας είχε στόχο και περιεχόμενο, να καταγράψομε σε βίντεο ριζίτικα τραγούδια, ταυτισμένα και αφιερωμένα στην καταστροφή των χωριών του Κέντρους και ειδικότερα του Άνω Μέρους.

Την πρόταση μου είχε κάνει πριν λίγο καιρό, να γράψω στίχους και να τους τραγουδήσω, για τις ανάγκες αφιερώματος που ετοίμαζε, για την επέτειο του ολοκαυτώματος. Δεν χρειάστηκα πολύ χρόνο για να στιχουργήσω δυο επίκαιρα ριζίτικα τραγούδια και να τα προσαρμόσω σε παραδοσιακές μελωδίες. Τόσο οι στίχοι που εμπνεύστηκα, όσο και οι μελωδίες που τους προσάρμοσα, με εκφράζανε απόλυτα και ικανοποιούσανε και την καλή μου φίλη για να συμπεριληφθούνε στο έργο της : ΕΛΕΓΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ, που ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του έτους 2021 στο Άνω Μέρος.

Θεωρώ τιμή μου που συμμετέχω σ’ αυτό το σπουδαίο έργο μνήμης και τιμής για τα θύματα των χωριών του Κέντρους, με το ένα ριζίτικο τραγούδι στο ξεκίνημα του βίντεο.

Ευχαριστώ θερμά την καλή μου φίλη Εύα Λαδιά, για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου. Της αξίζουνε πολλά πολλά συγχαρητήρια, για τους αγώνες της να κρατήσει ζωντανές μνήμες και ιστορικές παρακαταθήκες.

Πολλά συγχαρητήρια και σε όλους τους ζώντες και απόντες αφηγητές, αλλά και παράγοντες, που συμμετέχουνε στην παραγωγή του επιτυχημένου αυτού αφιερώματος.

Αιωνία η μνήμη όλων των θυμάτων αυτής της τραγωδίας των χωριών του Κέντρους.

Στίχοι τραγουδιού :

Ένα πουλί πετά θλιφτά στσι Κεντριανές κορφάδες,

φωλιά δεν έχει για να μπει, λαλιά να κελαηδήσει.

Κατακαήκαν’ τα χωριά κι αυτό το Άνω Μέρος.

Χαλάσματα και συμφορές αφήκανε στο τόπο,

οι Γερμανοί που πέρασαν.

 

Δείτε ολόκληρο το βίντεο :

Στίχοι δεύτερου τραγουδιού :

Είντά ’ναι Θε μου η σκοτεινιά, τα μαυρισμένα νέφη

το Κέντρος που σκεπάζουνε, στσ’ εικοσιδυό τ’ Αυγούστου;

Οι Γερμανοί κάψαν’ χωριά και τα ξεθεμελιώσαν’,

σκοτώσανε τσ’ αθρώπους μας κι ορφάνεψαν’ κοπέλια.

Π’ ανάθεμά σε πόλεμε.

 

Αύγουστος του 2023 Σταύρος Φωτάκης

Αριθμός Προβολών: 23