Η Ελλάδα σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα θεωρείται ‘’αναπτυγμένη’’ χώρα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της σήμερα ,δηλαδή το ΑΕΠ που αντιστοιχεί ανά κάτοικο υπολογίζεται γύρω στα 16.000  ευρώ, την στιγμή που το αντίστοιχο της Ευρωζώνης βρίσκεται στις 30.000 ευρώ! Τονίζω ότι το 2008, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 21.800 ευρώ ενώ της Ευρωζώνης βρισκόταν στα 29.000 ευρώ περίπου. Η οικονομία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια βασίζεται στον τριτογενή τομέα παραγωγής, δηλαδή τις υπηρεσίες με ποσοστό περίπου 83%, ενώ ακολουθεί ο δευτερογενής τομέας, δηλαδή βιομηχανίες, με ποσοστό 13% περίπου. Τέλος ακολουθεί ο αγροτικός τομέας με ποσοστό περίπου 4%.

  Όσο αφορά την ανεργία (ποσοστό ανεργίας), το 2008 είχε φτάσει στο 7,8% περίπου και από κει και έπειτα ακολούθησε μια ανοδική πορεία, φτάνοντας το 2013 στο 27,5%. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 25,1% και φαίνεται να παρουσιάζει μια αργή πτωτική πορεία, ενώ της Ευρωζώνης στο 11% περίπου.

  Μια σημαντική μεταβλητή αποτελεί το δημόσιο χρέος, που ήδη από την εποχή που η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ ήταν ‘τσιμπημένο’. Την παρούσα στιγμή το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ελλάδας φτάνει στο 180%, δηλαδή με απλά λόγια, σχεδόν δυο φορές όσο η συνολική οικονομική δραστηριότητα της χώρας!

  Τέλος, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα ως χώρα επικίνδυνη για επένδυση και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να αντλήσουμε κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, καθώς τα επιτόκια είναι απαγορευτικά για άντληση κεφαλαίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρέχεται βοήθεια στήριξης μόνο από τους θεσμούς(Ε.Ε, ΔΝΤ, Ευρωζώνη).

 

*ΑΕΠ= Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

**Ε.Ε = Ευρωπαϊκή Ένωση

*** Ποσοστό Ανεργίας= Άνεργοι προς Εργατικό Δυναμικό

****ΔΝΤ= Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

 

Πηγές:  Εurostat, Wikipedia, oecd

 

 

 

Γράφει ο : Μιχάλης Δραμιτινός (οικονομολόγος) , του Αδάμ  

Αριθμός Προβολών: 5